Køklax nanoBryggeri Nachtjäger Stout

Nachtjäger Stout
Panimo: Køklax nanoBryggeri  (kotipanimo)
Maa: Suomi

Tyyli: (Imperial) Stout
Alkoholia: 6%
Katkeruus: 90 IBU
Väri: 77 EBC

Jossain Kauklahden uumenissa muhii kotipanimo, joka on ristitty Køklax nanoBryggeriksi. Panimoa vetävät veljekset Juha ja Tuomo, joista toisen kanssa minulla on sattumalta yhteinen tuttu. Tämän tutun kautta panimo muilutti ihmeteltäväkseni pullollisen mustaa lientä.

Kyselin syyllisiltä vähän lisää Facebookissa. Veljekset ovat panneet olutta jokusen vuoden, pari viimeistä maltaista asti uutepurkkien jäätyä historiaan. Puhtaasti kotipanimomeininkiä vielä, mutta konseptina suunnitelmissa on tulevaisuudessa ehkä jonkinlaista puolikaupallistakin meininkiä tilausoluiden yms. muodossa. Johtoajatuksena taustalla on myös ns. "Open Access Brewing", eli "valtaosa resepteistä" on avoimesti kaikkien vilkuiltavissa Brewtoad-sivustolta. Eli täältä.

Jääkaappiini saapunut musta liemi on nimeltään Nachtjäger Stout (version II) ja tässä tuleekin yksi ehkä parhaista oluen nimen alkuperistä pitkään aikaan: Kotipanimon fanin mielestä Lancaster Bomber Alelle oli saatava vastavoima Messerschimitt Bf 110 "Nachtjäger"-oluen muodossa. Nauroin ääneen.

Olut on tekijöidensä mukaan Imperial Stout. Nelson Sauvin ja Northern Brewer -humaloitu tuotos, joka on Imperial Stoutiksi jäänyt kyllä melko pirun miedoksi kuuteen prosenttiin.

Mitäpä tuota enempiä ihmettelemään, olut lasiin. Mustaa on kuin synti. Tuoksu on jännä ja mukava. Suklaalikööriä, yrttisyyttäkin, lakritsaa, hyvin häviävä aavistus kotiolutmaista hiivaisuutta, tosi raikas tuoksu stoutiksi.

Väitetyksi tyyliksi ohut, mutta pehmeä ja suklainen. Paahteisuutta luonnollisesti on, mutta aika vähän, enemmänkin maussa pääsee humalointi esiin ja Nelson Sauvin tuo olueen jännän raikkauden, mitä ei odottaisi, mutta joka kuitenkin toimii. Lämmettyään katkerointi avautuu enempi ja loppumaku kääntyy kuivan tunkkaisemmaksi.

Stoutiksi mukavan pehmeä ja juotava, katkerointi kevyempi kuin numerojen perusteella uskoisi. Kyllä tätä kaupasta ostaisi, eikä edes vituttaisi. Imperial-sanan jättäisin silti etiketistä pois.

Køklax nanoBryggeri

Kommentit