Stadin Panimo Savuviskiportteri

Savuviskiportteri
Panimo: Stadin Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Porter
Alkoholia: 4,5%
Kantavierre: 10,7 Plato
Katkeruus: 25 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomaisen maukas maitokauppaporter.

StaPa on tuonut maitokauppoihin uusia tuotteita, joista Red Alen rinnalla ehkä kiinnostavampi on tämä Savuviskiportteri. Täysin uusi uutuushan tämä ei ole, sillä samaista kamaa sai "William K Billy" nimellä Helsingin William K -ketjun baareista aiemmin tänä vuonna. En ollut silloin juomasta erityisen vakuuttunut, isoimpana syynä luultavasti, että kun ostan olutbaarissa hanatuotteena "savuviskiporterin" odotan sen olevan melko tuhtia kamaa ja tämä on tosiaan maitokauppavahvuista.

Tumman ruskea olut, vaahtoa ei muodostu oikeastaan lainkaan vaikka kuinka yritin sitä lasiin lorotella. Olut on muutenkin lähes hiilihapoton.

Tuoksussa savua, paahdetta, siirappia, mallasta. Kaikkea mitä nimi lupaa. Jääkaappikylmänä (7,2 asteisena*) liukas, lähes huomaamaton suutuntuma. Maku ei avaudu juurikaan, jälkimaussa hieman paahteisuutta ja kevyt humalan puraisu. Annan oluen lämmetä hetken (11 asteiseksi) ja jopas valkenee. Suutuntumaan tulee mattaisuutta ja täyteläisyyttä, 4,5% olueksi oikein mukavasti.

Vaikka suutuntuma on pehmeä, maussa on tiettyä kovuutta ja kylmää kulmaa. Savuinen, aavistuksen lakritsinen alkumaku muljahtaa kevyeksi viskisyydeksi pitäen kuitenkin koko ajan taustalla vankahkon maltaan makeuden. Lopussa melko raikas humala nousee maltaisuuden läpi ja nostaa olutta juuri sopivasti ettei jää tunkkaiseksi.

Maitokauppatuotteeksi melko mainio. Savuviski-etuleimalla porterista/stoutista tulisi luultavasti vaikuttavampi jos se hilattaisiin johonkin päälle kahdeksaan prosenttiin, mutta tällaisenaankin toimii vaikka paksuutta jääkin kaipaamaan. Paljon parempi kuin muistin William K:n hanasta.

---
PS: Niille, jotka eivät Facebook-sivua seuraa: Lisäsin blogiin arvosteluperusteet-sivun ja sivun, jolla lajitellaan ei-olut-arvio-juttuja hieman teemoittain. Linkit otsikkokuvan alla.


*Kävin työväenopiston kiinalaisen teen kurssilla, jossa yksi kurssilaisista vetäisi yhtäkkiä taskustaan esiin kynämallisen infrapuna-lämpömittarin, joka mittaa lämpötilan koskettamatta. Vekotinnörtti sisälläni tuli aivokuorelleni välittömästi. Moinen laite oli pakko heti saada, jos ei muuten niin kotiolut-touhuihin. Clas Ohlssonilta löytää vehkeen kolmella kympillä. Kiehuvan veden se näytti 98 asteisena, joten mikään supertarkka se ei ole. Tosin en viitsinyt sitä myöskään työntää kovin lähelle höyryävää vettä. Höyry myös onnistui lämmittämään parissa sekunnissa itse mittaria sen verran, että se näytti 5 minuuttia sen jälkeen hieman plussaa.

Kommentit

 1. Oliko se tosiaan noin mietoa Wlliam K:ssa? Muistin ihan toisin, n. 7 %:n pintaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin minäkin muistelin. Luotin ratebeeriin asiassa, mikä tietysti on vähän kyseenalaista...

   Poista
 2. Iso kiitos infrapunalämpömittari vinkistä! Voi olla varma, että kohta sohii yksi jos toinenkin hörh...harrastaja infrapunilla ravintoloissa :) Ja helpottaa kotipanotouhuja huomattavasti verrattuna nykyiseen kuumemittarin käyttöön, joka näyttää alimmillaan +32C - yritä siinä sitten arvioida mead hiivan +24C hiivauslämpötilan kun mittari näyttää vain LO...

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.