Rönnvikin Tumma

Rönnvikin Tumma
Panimo: Rönnvikin Olutpaja (tai Olutverstas)
Maa: Suomi

Tyyli: Altbier
Alkoholia: 4,2%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Miellyttävän tuoksuinen bitterin, brown alen ja tumman lagerin välimaastossa seikkaileva olut ei nouse maussa tuoksunsa tasolle. Pieni metallisuus vaivaa.

Tuurilla omaamani naapurikontakti Rönnvikin viinitilalle toimitti maistiin myös pullon Rönnvikin Tummaa. Kesäkuussa arvioimani Vaaleahan oli tyyliltään Kölsch. Arvioidessa en tätä tiennyt, vaan maistoin oluen jotenkin englantilainen pale ale mielessäni. Jälkikäteen arvioiden, etenkin kun maistelin ihan kölniläistä kölschiä tässä viikko pari sitten, niin kyllähän se kölschiä oli. Olen vain maistanut niin harvan kölschin, ettei Rönnvikiläistä maistaessa tullut mieleenikään koko tyyli.

Kölsch on Kölnin paikallistyyli, mielestäni tietyllä tapaa sellainen lagerin ja alen välimuoto. Yhtä jännästä kulmasta tumman tuotteen tyyliksi on käsittääkseni valittu altbier, eli Düsseldorfin paikallistyyli, joka puolestaan on kuin tumman alen ja dunkelin välimuoto. Tai tällainen käsitys minulla on. Olen maistanut altbierejäkin vain muutaman. Rehellisempää lie jättää tästäkin arviosta tyylit sikseen.

Ruskea olut, hyvä, kestävähkö vaahto. Tuoksu on oikein miellyttävä ja yllättävän voimakas. Ruohoa, karamellia, paahdetta, pähkinöitä. Hyvin brown alemäinen tuoksahdus. Suutuntuma saa nupin hetkeksi sekaisin. Jotenkin nostalginen tunnelma. Tältä Karhu tuntui suussa silloin kun sitä joi ensimmäisen kerran teininä. Eli nykyiselle makuaistille aika tukeva ja hiilihappoinen fiilis. Vähän metallisuutta, hippunen liikaa.

Maku ei ikävä kyllä pärjää aivan erinomaiselle tuoksulle. Maltainen, lievästi karamellinen tuntuma, jonka läpi nousee mattainen saksalaistyylinen humalointi loppuun. Ei kovin jännittävä, mutta ei erityisempää valittamista. 3/5

Kommentit