Brewdog Nanny State

Nanny State
Panimo: Brewdog
Maa: Skotlanti

Tyyli: "Imperial Mild" / IPA 
Alkoholia: 0,5%

Pisteet: 5/5 (3/5)
Lyhyesti: Vetinen humalapommi.
Suosittelen: Alkoholia vältteleville. Janojuomaksi.

Brewdogia soimattiin useampi vuosi sitten brittien valvontaviranomaisten toimesta Tokyo*-oluen 18 alkoholiprosentista, että se se hirvittävää ja vastuutonta myrkkyä on. Markkinointi- ja vittuilunenä terävänä skotit tekivät sitten vastaiskuksi 1,1% Nanny Staten (Holhousvaltio), joka oli ilmeisesti holtittoman ylihumaloitu (laskennallisesti 225 IBUa). 

Reseptiä korjattiin pari vuotta takaperin vielä vähemmän alkoholia sisältäväksi (0,5%) ja humalointiakin järkeistettiin. Systembolagetissa tämä olikin "non-alcoholic" merkinnällä varustettu ja itse asiassa ei ole suomenkaan lainsäädännössä alkoholijuoma, joten alkoholiverotta voisi myydä. Pullossa mainitaan tyyliksi "Imperial Mild", joka on kyllä ihan Brewdogin oma keksintö, mutta kuvaa olutta kieltämättä aika hyvin. Oluen panossa on käytetty 8 eri mallaslajiketta (hyvin pieniä määriä oletan) ja roppakaupalla jenkkihumalaa.

Yllätyin ehkä eniten oluen ulkomuodosta. Tumman meripihkan värinen ja melko kestävä keskikokoinen vaahto yllättivät, kun odotin jostain syystä vaalean keltaista teollisuuslagerin näköistä ainetta. Tuoksu on tappiin asti täynnä mäntymetsää ja pihkaa, pientä savuakin kuvittelin löytäväni. Hajun puolesta luulisi jopa tupla-IPAksi jos ei paremmin tietäisi. Aromistakin puuttuu kuitenkin se mallassokerinen paksuus, joka vahvemmissa oluissa on tuoksun tukena.

Maku on samaa metsäistä jenkkihumalaa. Runkoa oluella ei ole juuri lainkaan, hyvin vetiseksi tämä jää, mutta tiettyä pehmeyttä maltailla ollaan kuitenkin onnistuttu luomaan. Paremmalta tämä suussa tuntuu kuin Bud Light. Humalan pähkinäisen metsämaun ja voimakkaan katkeroinnin johdosta kokemus on kuitenkin miellyttävä. 

Alkoholittomana oluena annan tälle täydet 5/5, mutta oluena itsessään puolittaisin arvion kolmeen, sen verran tämä rungottomuudesta kärsii ja jää lähinnä erittäin miellyttävästi humaloiduksi vissyksi. Kesäkuumalla epäilemättä erittäin hyvä juoma vaikkapa autoilijoille. Jos tätä saisi lähikaupasta vaikkapa puolentoista euron hintaan, niin varmasti tulisi ostettua usein janojuomaksi esim. limsan sijaan.

PS: Brewdogista puheenollen, panimo koostaa parahillaan netissä crowdsourcing-reseptiä. Tulossa on tällä hetkellä 7,5% American Brown Ale ja jos tämän päivän humalointiäänestyksen kulusta voi jotain päätellä, siitä tulee todennäköisesti uusiseelanti-humaloitu 95 IBUpisteen ylilyönti. Olisin itse toivonut vähän maltillisempaa reseptiä, etenkin kun tyyliksi kerran valittiin yllättäen IPAa ja stoutia vastaan brown ale. Noh, kyllä kansa tietää, niinhän ne sanoo. Saa nähdä minkälainen venkula sieltä muotoutuu lopulta.

Kommentit