Foster's Radler

Foster's Radler
Panimo: Hartwall (Heineken)

Tyyli: Lager Shandy
Alkoholia: 2%

Lyhyesti: Vähäsokerista limsaa.

Tiedän, tiedän. Tämä ei ole limonadiblogi, mutta karhu kanssani, niin kuin amerikkalainen sanoo.

Nimittäin nimettömäksi jäänyt "hyväntekijä" oli tilannut minulle puhelimeen koodin, jolla sai ilmaisen näytekappaleen Heinekenin uutta Foster's Radler shandya. Tällaisia ystäviä sitä ei rahalla saa. Radler on ilmeisesti tuotu markkinoille tänä keväänä muutamassa Euroopan maassa ja mainoskampanjoita ajetaan luultavasti kevään mittaan kyllästymiseen asti, mutta arvostellaanpa nyt. Foster'shan on tunnetusti australialainen vientituote. Tai siis vientibrändi, sillä suurin osa siitä pannaan lisenssillä ihan muilla mantereilla, eivätkä australialaiset sitä itse edes tätä nykyä juurikaan juo. Ovat mokomat kehittäneet niin vankan itsesuojeluvaiston vuosien kokemuksella ja rangaistusvanki-dnalla. Kyseessä on yksi kaikkien aikojen inhokkioluitani*, joten yritän kovasti pysyä neutraalina, mutta en vanno onnistuvani.

Tässä Radlerin tapauksessa kyseessähän ei varsinaisesti ole olut vaan shandy-cocktail**, jotka ovat keskisemmässä Euroopassa suosittuja. Radler on yleisnimi niille siinä missä shandykin. Tarkoittaa kuulemma pyöräilijää. "Foster's with cloudy lemon" sanoo tölkki. Fostersia ja sitruunalimonadia siis. Kaksi ainesosaa, joista toinen on niitä ihmisiä varten, jotka eivät pidä oluen mausta ja toinen on sitruunalimonadi.

En luonnollisesti arvostele tätä oluena, koska se ei sellainen ole. Ei pisteitä siis.

Näyttää samealta keltaiselta sitruunalimpparilta, tuoksuu sellaiselta myös, pienellä bulkkikäryn vivahteella. Ohut, helposti juotava hieman hiilihappoinen suutuntuma. Maistuu miedosti sokeroidulta ihan kivalta limsalta, Foster'sin karmiva olomuoto on saatu peitettyä melko hyvin. Hieman se sieltä taustalta pölisee. Ihmettelyn aiheeksi jää miksei F:n varjoa ole poistettu myös tölkin brändäyksestä. Ehkä Hartwall toivoo ajavansa varomattomat ostajat epäpyhän muinaisaikaisen hulluuden partaalle niiden tajutessa viimein mihin ovat rahansa pistäneet. Muilla voi olla lonkeroita, Hartwallilla Suuri Muinainen.

Kyllä tätä varmaan kesäkuumalla joisi kylmänä jäiden kanssa, jos ei sattuisi haluamaan mitään niin imelää kuin tavallinen limonadi tai niin oluen makuista kuin oikea olut. Tuskinpa tällä paljon muita tarkoitusperiä on ollutkaan. Siinä mielessä ihan toimiva tuote.

*Johtuu isolta osalta siitä, että ensimmäinen maistamani Foster's tuli joko hyvin hyvin likaisesta hanasta tai skunkkiintui hellepäivän auringossa. Joka tapauksessa se oli aivan järkyttävää myrkkyä. Perusbulkkilager kai kyseessä noin objektiivisesti ajatellen on, mutta ensikohtaamisen mielikuva istuu vahvasti takaraivossa.

**Shandyista minulla on aiempaa kokemusta sen verran, että seitsentoistavuotiaana julppina tilasin briteissä pubissa yhden hanaversion kun monesti kuulin jonossa edellä olevien setien tilaavan semmoisia. Koska en selvästi tiennyt mitä tilaan ja aiempina iltoina oli tullut hyvin selväksi miksi me räkänokat pubissa istuttiin, baarimikko katsoi minua epäuskoisesti ja lausui "You won't get drunk on that, you know". Tilasin silti, sillä jossain syvällä kyti olutharrastajan siemen ja kiinnosti moinen ihmeellisyys. Limsaahan sekin oli.Kommentit