Karhu Tuplahumala

Karhu Tuplahumala
Panimo: Sinebrychoff (Carlsberg)
Maa: Suomi

Tyyli: Vaalea Lager
Alkoholia: 4,6%
Katkeruus: 22 IBU

Pisteet: 2/5 1/5
Lyhyesti: Vähän parempi kuin Karhu.

Ihan nauratti kun tämmöinen tuote julkistettiin. Karhu on melko mitäänsanomaton teollisuuslager, jossa humalointi ei kovin merkittävää osaa näyttele, niin mitenkähän se nyt sitten tuplataan? Tätä tulee kauppoihin myyntiin 18.3. mutta kioski- ja huoltamomyynti on alkanut aiemmin, niinpä nappasin ärrältä mukaan kun sattui olemaan.

Karhun brändillä on julkaistu aiemmin ainakin savumaustettu versio Karhu Korpisavu ja vieläkin myynnistä löytyvä Karhu Ruis. Positiivista näissä, kuten tässä Tuplahumalassakin, on tietty se, että kotimaisittain ison markkinan bulkkioluen markkinointiin on nostettu valmistusaineet, siis muutkin kuin se "tunturipurojen" vesi, mitä niissä enintään yleensä käytetään. Mielummin sitä oluen yhteydessä näkee puhuttavan valmistusaineista kuin jääkylmyydestä tai saunassa makaavista alastomista vosuista.

Jos tutkitaan itse asiaa mainospuheiden takana niin voidaan huomata, että Karhu Tuplahumalan katkeruus on 22 EBU/IBU yksikköä. Alkon sivujen mukaan peruskarhussa vastaava luku on 14. 22 IBUa alkaa olla kunnollisen vaalean lagerin alarajoilla, vähän tyylistä riippuen, joten onhan humaloinnilla ratsastaminen vähän koomista siinä mielessä. Tasting Beer - opuksen mukaan ihmisen kieli erottaa keskimäärin kuuden IBU-pisteen eron, joten juuri nippa nappa sen verran katkerointia on vedetty ylöspäin. IBU-nillitys sikseen, humalasta on toki aromiksikin. Karhu on perinteisesti tsekkiläisten lagerien klassikolla eli Saazilla humaloitu, mutta nyt mukaan on tökätty myös englantilaisten alejen lähes yhtä klassista East Kent Goldingsia ymmärtääkseni lähinnä aromihumaloinnin muodossa. Tölkin mukaan "Tuplahumalointi antaa oluelle hieman tummemman ja vahvemman maun." Tummemman? Aha.

Ikävä kyllä en sattunut ottamaan tavallista karhua verrokiksi, mutta onhan sitä nyt tullut tillitettyä humalahakuisempina iltoina ihan tarpeeksi runsaita määriä, joten maku on tuttu. Taannoin bulkkioluita sokkomaistaessa Karhun tunnisti väristä ja siitä, että vaikka se oli suutuntumaltaan muita parempi, oli se myös maultaan ja aromiltaan kaikkein neutraalein. Eli ei suomeksi sanoen maistunut oikein miltään. Ei hyvältä, eikä pahalta.

Tuplahumala näyttää Karhulta. Kultainen, kiva vaahto, joka häviää nopeasti. Aromia ei  juuri ole. Pieni bulkkioluen märän koiran käry tulee taustalta, mutta hieman lievemmin kuin bulkeissa yleensä. Lämmettyään olut tuoksuu hieman pippuriselta maltaalta. Aavistus ruohikkoa. Suutuntuma on pehmeä, mutta vetinen. Maku on parempi kuin peruskarhussa, tarkottaen, että sitä yleensä on. Katkeruuseron huomaa ja humalointi on luonteeltaan ihan kohdallaan. Vähän enemmän sitä vain toivoisi. Humalointi tuo hedelmäisyyttä, pientä kukkaisuutta muuassaan, pientä brittialemäisyyttä maussa ehkä on. Melko lyhyessä jälkimaussa katkerointi pääsee luonnollisesti parhaiten esiin ja siinä tuleekin suurin ero tämän ja tavallisen Karhun rinnalla: Tästä jää suuhun ihan kiva maku hetkeksi.

Yhteenvetona: Haisee paremmalle kuin tavallinen Karhu, koska ei haise pahalle. Maistuu hieman paremmalle, hedelmäisemmälle, eritoten jälkimaussa olevan katkeron vuoksi, mutta suurimmalti osalti "vetinen teollisuuslager" kuvaa tätä siitä huolimatta. Ja jotta ei nyt jää epäselväksi: Ei, tämä ei ole millään muotoa voimakkaasti humaloitu olut.

Kyllähän tämä varmasti Karhun ystäville uppoaa saunakaljaksi. Kun tutun merkin turvin uskaltautuu vitsimielessä ostamaan tölkin tuplahumalaa ("hehe, tuplasti humalaan, tajuutsä?") ja päätyy tykkäämään tavarasta enemmän kuin perusbulkista, potentiaalisen uuden olutharrastajan siemen on kylvetty. Siinä mielessä kulttuuriteko. Mutta oluena oluiden joukossa... meh. 2/5  1/5

Edit: Jälkikäteen arvellen on pakko korjata tuo pistemäärä yhteen, kun satuin toistamiseen siemauksen maistamaan. Sen verran mitäänsanomaton kokemus tuo kokonaisuudessaan oli ja kun ei siitä edes jäänyt mieleen mitään, niin en voi hyvällä omallatunnolla antaa kahta pojoa vaikka se onkin aavistuksen parempaa kuin peruskarhu, jolle antaisin yhden. Puolitoista kai sitten.

Kommentit