Alkon erikoiserät - Lokakuu 2020Onnistuin pitkästä aikaa solauttamaan Alkon pruuvin aikatauluihini. Tarjolla oli viisi olutta, joiden teemana "India Pale Ale". Ihan supersokkona en mennyt, koska näin teeman kutsussa. Varsin erilaisia IPA -tulkintoja viiteen olueen mahtuikin. Sen verran erilaisia, että yhtä en IPAksi kutsuisi edes hengenhädässä, mutta panimo oli ko. myynninedistämislyhenteen etikettiinsä kuitenkin tällännyt.

Muuten kyllä täysin sokkona tuttuun tyyliin. Käydäänpä tarjonta läpi, melko suoraan sokkomuistiinpanoista siis nämä kuvaukseet.


1. 

Vaalean kultainen, kirkas. Voimakas tuoksu, hedelmäistä menoa. Sitrusta ja ehkä makeampaa persikkaisuuttakin. Hiven havuisempaakin tuntua. Tuoksun puolesta oikein lupaava. 

Suussa onkin sitten todella ohut ja kuiva. Vetinen jopa. Rapsakka katkerointi löytyy, mutta kaipaisi runkoa epätoivoisesti. Hyvän makuinen west coast -henkinen humalointi, mutta se onkin melkein ainoa asia mitä tästä löytyy. Lieneekö alkoholiton tai sitten joku brut.

Olut: Lervig Johnny Low

Jälkiviisaat: Ei alkoholiton, mutta hyvin mieto (2,5%). Varsin raikas ja mukava siis humaloinniltaan, mutta kovin yksipuolinen. Vahvuisekseen kuitenkin ihan jees.
2.

Kultainen, sameahko. Tuoksussa iskee ensimmäisenä voimakas vihanneksinen karhea nenää poltteleva virhetuoksu. Ei ole kondiksessa tämä. Taustalla on ihan raikasta olutta, mutta ei se oikein esiin pääse dunkkiksen läpi. Tuoksuaan parempi maistaessa. Makeahko alku, raikasta hedelmää myös, mutta sitten tuoksua myötäilevän virhemaun epämiellyttävän karskiksi tekemä katkeruus. Rikkiä ja tylyä mineraalisuutta jälkimaussa. Ei kiitos.

Olut: Axiom Foam Climb West Coast IPA

Jälkiviisaat: No, minkäs teet. Varmaan ihan hyvä olut, jos olisi ollut kunnossa.3.

Oranssi, umpisamea. Jo ulkonäkö lupailee mehua, tuoksu vahvistaa siihen suuntaan. Hyvin hedelmäinen, aprikoosinen, trooppinen meininki. Suht miedosti kuitenkin, ddh/neipa-linjalla odottaisi tujakampaa tuoksua. 

Selvää mehuolutta suuhun päästyään. Onkin viimeisen päälle kiva suutuntuma. Hyvin hedelmäinen ja maukas. Ei juurikaan katkeroa, eikä onneksi mitään hop burniakaan. Oikein mukava on tämä, ehkä vähän tuoreempi saisi kyllä olla tuoksun perusteella.

Olut: Amager Sigtebroad

Jälkiviisaat: Tanskalaista Hazy DIPAa siis. En tullut tarkistaneeksi päiväystä pullosta ikävä kyllä.4. 

Tumman oranssi, sameahko. Voimakkaan pihkainen ja yrttinen tuoksu, kääntyy jopa lakritsiseksi. Hyvin täyteläinen suussa, tuhdin DIPAmainen. Hieman keksistä maltaisuutta, voimakas havumetsäinen katkerointi. Vanhan koulun west coast DIPA. Tykkään.

Olut: Nogne Two Captains DIPA

Jälkiviisaat: Tämä olikin tuttu ja hyväksi havaittu jo vuosia sitten. Muistelen nimen juontavan juurensa siihen, että olutta on ollut tekemässä kaksi panijaa tms. Voi olla että muistan väärin. Mutta hyvä, ettei nakusaarella vanhat reseptit ainakaan kaikki nuupahda, vaikka vastakkaistakin todistusaineistoa on ollut.5. 

Kultainen, sameahko. Tuoksuun ensireaktio on "mitä helvettiä täällä tapahtuu?" Nyt ollaan jossain vahvalla kikkailulinjalla. Todella voimakkaan hedelmäinen. Parfyyminen jopa. Samalla myös hyvin rasvainen ja imelä. Diasetyyliä ja laktoosia? Lisättyä hedelmää ehdottomasti tai esanssia, on sen verran korni haju. En saa päähäni mitä hedelmää. 

Makua dominoi tuoksun elementit. Äitelä esanssisen puolelle menevä hedelmäisyys ja jälkiruokamainen makeus, kuitenkin ilman mitään todella tuhtia sokerista runkoa. Outo tuote. 2cl riittää.

Olut: Big Belly Liquid Desserts 04 Juicy White Peach Cheesecake IPA

Jälkiviisaat: Jos tätä pitää IPAna niin on aika ipana. Mutta joo, ei ole omaan makuuni. Persikkaisuus oli todella esanssista ja päällekäyvää, eikä "juustokakku"-elementit erityisemmin auta. Jos tykkää tällaisista lisukemaustetuista imellyksistä tai tietää just sopivan jälkiruuan pariksi niin miksei, mutta noin oluena itsenään tässä on framilla kaikki ne asiat mitkä modernista craft-oluesta saisi ampua kuuhun. Yhhh.

Kommentit