Koff APA

Koff APA
Panimo: Sinebrychoff
Maa: Suomi

Tyyli: American Pale Ale
Alkoholia: 4,5%
Katkeruus: 35 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Passeli APA, näin tuoreena vähän karkea tuoksultaan.

Koff ja punainen tölkki. Voihan nenä, tähänkö on tultu. Muisti- ja mielikuvat eivät hymyilytä. Punatölkkikolmonen on monen suomalaisen, ainakin itseni, mielissä se kaikkien bulkkioluiden esikuva. 24-keissien hintasodassa se on usein se kaikkein halvin, Karjalan kanssa taistellen, tarjouksesta riippuen. Hanasta virheetön vaalea lager, mutta miedosti humaloitu ja täysin luonteeton. Tölkistä monesti bonuksena pahvin- ja märän koiran käryinen. Dokauskaljaa.

Yhteen aikaan oli myös tapoina, että Koff julkaisee aina keväällä vastaavissa brändiväreissä jonkun "erikoisen" version lähinnä kesää varten. Koff Indian, Koff Surfer, Koff Red, Koff Lite, Koff Extra Brew, Koff Rock... lähinnä tölkki tuntui vaihtuvan, maku ehkä hieman, mutta ei merkittävästi.

Mutta nyt on oluen trendikkyys potkinut Keravan kesäoluisiin asti. Pintahiivaa ja voimakkaasta aromihumaloinnista tunnettu tyyli: American Pale Ale, Koff APA. Täysmallasta, humaloina Citra/Mosaic. Kaiken sitä näkee. Olvin IPAako tästä on kiittäminen? Isot plussapisteet Olvin tapaan myös Koffille siitä, että on tehty "trendiolut" rohkeasti omalla nimellä ja oman panimon brändillä, eikä ole ruvettu oluthyllyillä harhaanjohtavasti leikkimään, vai pitäisikö sanoa apinoimaan, nosteessa olevia pienpanimoita.

Kävin männätorstaina Radio Helsingissä Aniko Lehtisen Kippis-ohjelmassa vieraana horisemassa oluesta ja Koffilla päivätyötään tekevä Aniko antoi matkaan tölkin tätä uutuutta. Eli ilmaisnäyte siis. Myynnissäkään tämä ei vielä ole, vaan vasta n. kuukauden päästä. Ja niin kuin ohjelmassa sanoin, arvostelen lähinnä oluita joita pidän mielenkiintoisina tai erityisen hyvinä. Koffin tekemä APA on mielenkiintoisuusasteikolla aika kärkipäässä. Niinpä en hirveän kauan tölkkiä kaapissa hautonut.

Punainen tölkki nostaa vähän kylmiä väreitä. Onkohan tämä sittenkään ihan viisautta pakata olut näihin väreihin? Olutta harrastaneemmalle ja APA/IPA-intoilijoille siitä tulee vähän niin kuin negatiivinen odotusarvo jo ennen maistamista. Noh, ehkä se saa perus-koffin ystävät kokeilemaan erilaista helpommin. Ja toisaalta jos olut on hyvä, niin alhaiset odotukset saavat positiivisen yllätyksen kahta kovemmaksi.

Vaalean kultainen olut. Hyvä vaahto, joka on suht kestävä, jää kukkuraisena mäkimaastona oluen päälle. Humalaa on ainakin tuoksussa riittämiin. Jenkkihumalien tutut sitrukset ja havumetsät siellä vaanii. Sitrusta saisi olla enemmänkin, nyt pihkaisuus on pinnassa. Ei juuri muuta, pientä  Joskus olen nähnyt jonkun käyttävän kuvausta "pellettimäinen", enkä ennen ole sitä itse juuri havainnut, mutta tässä se kieltämättä tulee mieleen aika vahvasti. Kuin humalapellettejä haistelisi. Tämä ei ole ihan positiivinen asia, koska pelleteissä on sellainen karkea raakuus.

Pehmeä, voltteihin nähden suht täyteläinenkin suutuntuma. Sitrushedelmäinen kepeä maku. Ei kovin moniulotteinen, mutta hyvä. Raikas katkeruus nousee melko pian alkuhedelmäisyyden jälkeen selvästi esiin. Jälkimaku on sitruskatkeroinen ja pitkähkö.

Hemmetti. Enpä muista milloin olisin Koffin punaisesta tölkistä juonut näin kivan oluen. Sellainen raikkautta karsiva raakuus tuoksussa siis on, mutta koska olut tulee myyntiin vasta kuukauden kuluttua, epäilisin, että myyntivaiheessa se on toivon mukaan tasoittunut pois. Kysymys kuuluukin kuinka paljon myös muut aromit ehtivät vaimeta siihen mennessä. Jos ei liiemmin, niin kyllä tämä onnistunut APA on. Nytkin valituksen aiheet jäävät melko pieneksi. 3/5

En tiedä hintaa kaupassa, mutta olettaisin, että halvemmasta päästä. Parin euron pikkutölkki-kategoriassa on kovempaakin humala edellä menevää kamaa esim. Saimaalta, mutta kyllä tämä aika selvä esim. Nokian 66:n kilpailija on, jos hinta on samalla tasolla. Ja ehkä Olvin IPAnkin. Olvin APA-versiohan on myös tässä keväällä tulossa, sitä odotellessa.

Kommentit

  1. Tämä tulee myyntiin vasta ensi kuussa, niin tuoksu siitä vielä vähän kehittyy. Kiva kun olit radiossa!

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.