Thornbridge / Wild Beer Tart

Tart
Panimo: Thornbridge / Wild Beer
Maa: Englanti

Tyyli: Hapanolut
Alkoholia: 6%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Vähän lyhyenlännäksi jäävä kepeä vehnähapan.

Kaksi kovaa pienpanimoa Englannista, Thornbridge ja Wild Beer ovat lyöneet hynttyyt yhteen ja vääntäneet tortun. Tart-nimi viittaa paitsi torttuun, myös happamuuteen ja sen lisäksi sellaiseen kevytkenkäiseen naikkoseen. Hutsu voisi olla hyvä suomennos. Upea sana ihan sivuhuomiona, harva on näin monipuolinen.

Olut ns. kettle souring -menetelmällä tehty. Eli toisin kuin suurin osa hapanoluista, joissa happamuus syntyy hiivojen ja maitohappojen tuloksena käymisprosessin aikana, kettle souring oluissa happamuus luodaan olueen maitohapoilla jo mäskäyksen ja keiton aikana. Happamuutta tuottavat bakteerit kuolevat keittäessä ja näin käymisen tai kypsyttämisen aikana sitä ei muodostu lisää. Vähän helpommin kontrolloitava ja nopeampi prosessi siis kuin käyttäen hapatettavissa oluissa. Niinpä tämäkään ei oikein uppoa mihinkään perinteiseen berliner weisse / gose / lambic -linjaan vaikka on aineksiltaan periaatteessa samoilla linjoilla.

Vaalea olut, muhkea vaahto, joka ei kauhean pitkään viihdy oluen päällä. Maitohappoinen, mausteinen, gosemainen tuoksu. Sitruunamehua. Suutuntuma on ohuehko, happamuus meinaa ajaa sen vetisen puolelle. Nopea terävä happamuus, joka pikaisesti kääntyy pehmeäksi vilja-hedelmäiseksi vehnäisyydeksi, jota sitruksinen meno kannattelee. Maku loppuu nopeasti. Jälkimakuun jää lähinnä kevyttä sitruunamehumaisuutta. Joisin toistekin, mutta mitään kovin kompleksista hapanolutta ei kannata odotella. 3/5

Kommentit