Õllenaut Nisuke

Nisuke
Panimo: Õllenaut
Maa: Viro

Tyyli: Saison
Alkoholia: 4,1%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Hieman tavallista happamampi ja hieman tunkkainen saison.

Viron vanhin pienpanimo, kaksi ja puolivuotias Õllenaut on iskeytynyt maanmiestensä Põhjalan ja Lehen kanssa Suomen maitokauppamarkkinoille. Virossa tykätään tehdä paljon meikäläisten lainsäätäjien mielestä kauppamyyntiin liian tujua tavaraa, mutta muutamia yksilöitä sentään tännekin mahtuu. Myös kiertolaispanimona kunnostautunut Humalove on tuonut Õllenautia maahan.

Postitalon K-supermarketista löytyi pullo kesäisellä etiketillä, jonka tyylikuvaus "sour saison" sekin viittaisi siihen, että kesällä varmaan olisi kohdallaan. Takaetiketissä vielä sanotaan "summer saison", jos ei niinku tullut vielä selväksi. Ulos tulikin taas pakkasta, niin tuumasin, että tämähän se sopii helmikuuhun ja nappasin pullon mukaan.

Vaalean keltainen olut, reilu vehnästä muistuttava vaahto. Tuoksu on hieman hikinen ja muovailuvahainen, pientä happamuutta tuntuu siinäkin, taustalta sitruksista hedelmää. Aika tunkkainen meininki tuoksun puolella. Reilut hiilihapot, voltit ja tyylin huomioiden aika täyteläinenkin runko.

Maku on kepeän vehnäleipäinen, johon terävää lähentelevä happamuus tuo kivan juonteen, mutta pirteää hedelmää kaipaisi enemmän. Saisonia joskus kuvataan hapanolueksi, mitä se on nippa nappa vähän hammasta purren, yleensä happamuus ei saisonissa ole millään tavalla pääroolissa. Tässä "sour saisonissa" on siis kuitenkin selvää happamuutta. Jossain gosen ja saisonin välimaastossa siinä mielessä. Pirteyttä kuitenkin puuttuu ja nyt meininki jää vähän tunkkaiseksi. Näinpä humaloinnissa käytetyn Citran soisi olevan voimakkaammin esillä, kun hedelmäisyyttä ei kerran muualta irtoa.

Ihan passeli olut silti, etenkin sopivan ruuan kanssa. 3/5 Jonkun yrttisen rasvaisen kanan tai voimakkaan kalan tms. Etiketissä suositellaan savukampelaa. Itse otin tulisen pikakanatortillan kera. Toimi, mutta ei mikään unelmakombo.

Kommentit