Omnipollo Bianca (Mango Lassi Gose)

Bianca
Panimo: Omnipollo
Maa: Ruotsi

Tyyli: Gose
Alkoholia: 6%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Täydellisesti tasapainotettu hedelmämaustettu hapanolut.

Omnipollo, tuo Ruotsin Mikkeller. Kiertolaispanimo, joka usein teettää tuotteensa De Proefilla Belgiassa ja usein tekee myös aivan hämmentävän loistavaa jälkeä. Oikeastaan ainoa kerta kun olen Omnipolloon ollut millään tavalla pettynyt oli Magic 42, joka ei varsinaisesti ollut huono, mutta oli maultaan lähempänä kirpeää limsaa kuin mitään mitä pidän oluena. Buxton Brewerylla tehty Yellow Belly oli viime OlutExpon ehdoton hitti.

Buxtonilla on tehty tämäkin. Etiketti on tuttuun tapaan maalauksellisen kaunis. Takapuolella seisoo nimi Bianca ja "tyyli": Mango Lassi Gose. Niille, jotka eivät tiedä, lassi on Leevin kaverin lisäksi intialainen hieman hapan jogurttipohjainen hellejuoma, jota usein maustetaan esim. mangolla. Gose puolestaan on saksalainen vehnähapanolut, jota maustetaan perinteisesti korianterilla ja suolalla. Biancassa nämä on yhdistetty tuomalla hapanoluen mausteeksi suolaa, laktoosia ja mangopyrettä. Joten mango lassi gose.

Yleensä en ole yltiöpäisesti maustettujen oluiden suurin ystävä, enkä erityisemmin arvosta nykytrendiä, jossa tehdään kirpakoita hapanoluita ja pilataan ne sitten maustamalla niistä limsan tai silkan perseen makuisia. Hyvää hapanolutta silti rakastan, eikä Omnipollo ole oikeastaan pettänyt, joten tämä oli ilmiselvä ostos kun ulkomailta tilasin.

Vaalean keltainen olut, runsas kestävähkö valkoinen vaahto. Tuoksu on valkoviinimäinen ja hapan, runsaan hedelmäinen ja nimenomaan mangoinen. Oma mielleyhtymä on sellaisesta kuin mango on, jos sitä haistelee leikkaamatta auki. Goselle tyypillinen suolavetinen "tiskirätti" on taustalla, mutta hyvin kevyenä, eikä mitenkään negatiivisesti.

Mehevä suutuntuma, goseksi reilu alkoholipitoisuus tuntuu. Reilusti mineraalinen happamuus, upean syväluotaavan raikkaan hedelmän tukemana. Vehnäisyyttä. Maku kääntyy pyöreän hedelmäisen täyteläisyyden kautta nopeasti sitruunahappoisen ärhäkkään happamuuteen ja palaa sitten katkeroinnin kanssa upeasti erilaisia raikkaan hedelmän sävyjä räjäytellen. Jälkimaussa gosen suolaisuus tuntuu sitruunan vielä särähdellessä vehnäpullan seassa. Hedelmä ei missään vaiheessa ota liian määräävää roolia, päinvastoin, tasapaino elementtien välillä on täydellinen.

Ehkä paras maistamani gose, maustettu tai ei. 5/5

En ollut ihailuni kanssa edes yksin. Painellessani kirjoittamaan arviota, sain saatteeksi sanat: "Tiedän, että annat tolle 5/5, mutta voitko silti antaa 10?"

Kommentit