Promottua: Bryggerin Viron Pienpanimoviikot & Mufloni Saison Gaelach -lanseeraus

Torstai oli tilaisuuksia täynnä kun kutsuttiin kahteen peräkanaa olleeseen olut-tiedotusjuttuun. Ensinnäkin Bryggerillä alkoi toisen kerran Viron Pienpanimoviikot ja samalla Beer Hunter's lanseerasi Pernod Ricardin kanssa Jameson-tynnyreissä kypsytetyn Saison Gaelach-oluen. 

Bryggerillä oli koolla viikkoja esittelemässä virolaista pienpanimoväkeä ja tuttuun tapaan talon omat Olli Majanen ja Ali Suviala, sekä seremoniamestarina Heikki Kähkönen. Panimomestari Hüffner oli ikävä kyllä sairaana, eikä päässyt omin sanoin kertomaan viikoille tehdystä oluesta. Viikot alkoivat heti infotilaisuuden jälkeen eilen ja kestävät 20.2. asti. 

Union Imperial Pils
Virolainen buumihan onkin tunnetusti melkoinen. Pariin vuoteen maahan on räjähtänyt 20 pienpanimoa ja miltei toinen mokoma kiertolaispanimoita. Suomessa pienpanimoita on jo 60, mutta asukaslukuun suhteuttena Eestissä mennään jo pidemmällä. Tämä kaikki siis 2,5 vuodessa, Õllenaut aloitti ensimmäisenä 2013 marraskuussa. Põhjala on myös yksi vanhimpia ja on jo parissa vuodessa joutunut laajentamaan tuotantoaan viidestä käymistankista kolmeentoista. Põhjalan ukkelit muuten vihjasivat, että ensi kuussa olisi tulossa yksinoikeudella Suomen markkinoille tehty olut. Muuta ei vielä paljastettu. 

Tehtyjen erilaisten oluiden Virossa määrä on kavunnut 19:stä viime vuoden 179:n. Tämän massan vuoksi Bryggerin viikkojen listakin oli kasvanut alunperin suunnittellusta neljästäkymmenestä kuuteenkymmeneen. Näistä noin kolmasosa on vaihtuvasti hanoissa. loput pullokamaa. Bryggeri on toki itsekin panimo, joten viikoille oli talon omaksi olueksi tehty yhteistyössä Põhjalan kanssa Union Imperial Pils. Suomalais-virolaisen oluen olivat siis tehneet Bryggerin saksalainen Matthias Hüffner ja Põhjalan brittiläinen Chris Pilkington. Kansainvälistä menoa. Vankka vaalea ja muhkea mallaspohja yhdistyy roimaan sitruksiseen humalointiin ja katkeroon, lagermaisen puhtaasti. Perin pätevä tuote kahdelta tasokkaalta panimolta. Sivuhuomiona ensimmäinen lager, mitä Põhjala on ollut mukana tekemässä.

Viime vuoden malliin viikoille oli keittiömestari Suviala koonnut menun, josta saatiin alku- ja pääruuan puolesta maistiaiset paritettujen oluiden kera. Alkuruoka oli paritettu em. Unionin kanssa. Tyrnimarinoitua silakkaa ja silakanmätimoussea. Loistava annos, jonka kirpeä tyrni mätsäsi upeasti oluen humalointiin. Pääruoaksi tehty punaviiniglaseerattu ankka leipäkastikkeella ja linsseillä kalpenikin alkupalan rinnalla, vaikka ihan moitteetonta olikin. Sen parina Lehen Casper, karamellinen, hieman liuotinarominen ja mausteinen tumma belgi.  


Jälkiruualle (suklaa creme-brulee ja sherry-sahramiomenaa) paritettua Põhjalan Valge Öö PX:ää, sherrytynnyrissä kypsytettyä "white stoutia", oli saatu vain pari laatikollista, joten promootiomielessä sitä ei riittänyt jaettavaksi. Ihan sattumalta olin maistanut kyseisen oluen paria viikkoa aiemmin Kurvissa ja on muuten parasta mitä olen tänä vuonna kurkustani kaatanut. Aivan uskomaton helmi. 

Paras hanalätkä hetkeen.
Maistoin vielä ennen poistumistani maistiaiset hanasta Tallinnalaisen kiertolaispanimo Holy Roller Artisan Alesin La La Land makean stoutin. Miellyttävä, rouhean paahdearominen ja sopivan makeaksi tasapainotettu moitteeton sweet stout. Yläkerran hanasta Tanker-panimon Masinaõli, musta, karamellinen ja kevyen paahteinen ja reilusti katkeroitu IBA. Oikein jees sekin.

Sitten olinkin jo myöhässä. 
---

Bryggerin tilaisuuden takia vähän jännitin, ehdinkö Muflonia maistamaan lainkaan. Paikalta kerrottiin kuitenkin, että myöhässäkin voi tulla, joten matkaan. Bryggeristä lähdettyä jumitin räntäsateessa ratikkapysäkeillä ja niiden väleillä ja jotenkin onnistuin käyttämään ehkä reilun vartin matkaan Brewdogiin lähes kolme. Myöhästyin siis lopulta Muflonin tilaisuudesta paljon enemmän kuin olin edes uumoillut. Jospa sitä vain livahtaisi hiljaa takariviin kuuntelemaan sitä mitä vielä kuunneltavissa oli... Niinhän sitä luulisi. Kuten Arde ehti mainostamaan, tulin tosiaan paikalle myöhässä poliisisaattueessa. Eli sattumalta edelläni ovesta asteli sisään pari jotain kyselyasiaa hoitavaa poliisia. Tämä tietysti herätti koko porukan huomion. Se siitä huomaamattomasta sisääntulosta sitten.

Alkudrinkkinä oli Jamesonista, illan oluesta ja muista aineista kehitelty raikas inkiväärinen juoma, jossa oli jotenkin hyvin jääteemäinen tunnelma. Pöydässä Pernodin tyypit kertoilivat pyrkineensä kehittelemään erilaisia "hoptaileja", korvaamaan kesällä sen "ainaisen mojito-kannun". Olisihan se kiva, jos olutcocktaileja näkyisi enempi tarjolla.

Lanseeraustuote oli siis Mufloni Saison Gaelach. Beer Hunter'sin Mika Tuhkasen loitsima puna-saison, jota on kypsytetty Pernod Ricardin hoitamissa Jameson-tynnyreissä. Juoni oli lähtöisin Pernodin päästä, Beer Hunter's oli ollut ilmiselvä kumppani koska panimon oluethan ovat tunnetusti maan parhaimmistoa ja toisaalta Beer Hunter's on tehnyt myös mainiota viskiä. Tähtäin oli OlutExpossa mutta kypsytys ei ollut siinä vaiheessa valmis. Siksipä vasta nyt UISGE-festareille sitten. Kivaa oli ilmeisesti ollut. Mika totesi, että "Hymyilin koko päivän kun pullotettiin tätä. Että me tehdään tämmöstä Jamesonin kanssa."

Olutta sai pienen näkäräisen kypsyttämättömänä versiona. Hemmetin loistava tuote. Täyteläinen, maltainen, hieman yrttisen saison-hiivainen ja topakasti jenkkihumaloitu. Balanssi kohdallaan. Enempi sellainen tumma Farmhouse IPA kuin nimen kertoma saison. Tynnyrissä 7% olut oli imenyt viskiä niin, että taso nousi 10% asti, nostaen oluen laboratoriolukemat huvittaviksi. Sokereista kun oli käynyt niiden mukaan yli 100% ja jäännesokereita siis miinusmerkkinen lukema.

Tuhkasenkin mainitsema "vähän jopa överi tynnyrisyys" iskeekin tuoksusta naamaan ensinnä. Kun olut on viileää, se tulee sieltä jopa epämiellyttävänä puun ja vihanneksen yhdistelmänä ja tuntui maussakin kovin voimakkaasti sellaisena. Meinasin jo dumata siltä pohjalta koko oluen, mutta kun se vähän lämpesi, avautui oluesta selkeämmin sherryä ja noh... Jamesonia. Alkoholipitoisuuden nousu tuntuu ekstrakuivana kovuutena. Mielenkiintoinen olut kieltämättä. Rehellisyyden nimissä on kuitenkin sanottava, että omaan makuuni pehmeämpi kypsyttämätön versio toimi paremmin. Ehdottomasti maistamisen arvoista ja mielenkiintoista kamaa silti kypsytettykin. Tulee baareihin ja Alkoon ensi viikolla, UISGEen jo nyt.

Kommentit

  1. Katu-uskottavuus olisi lisääntynyt, jos poliisit olisivat olleet paikalla vuoksesi.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.