Shepherd Neame Late Red

Late Red 
Panimo: Shepherd Neame
Maa: Englanti

Tyyli: Bitter
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Karamellinen ja upeasti aromihumaloitu bitter.

Shepherd Neame on Englannin vanhin elossa oleva panimo, virallisesti 1698 perustettu. Kuten niin usein panimoiden kanssa, virallinen perustamisvuosi on lähinnä viite ja Neamen paikoillakin on olutta pantu jo satoja vuosia ennen sitä. Shepherdin ja Neamen panimosuvuilta on otettu panimolle nimi vasta 1800-luvun loppupuoliskolla.

Hyvinkin perinteikästä brittialea tekevällä panimolla on ärsyttävä tapa pakata useat pullo-oluensa värittömiin pulloihin. Kai ne sitten myyvät enemmän. Mietoina monet panimon oluista ovat myös Suomessa näppärästi maitokaupan hyllyllä. Tunnetuimpana Spitfire. Vahvempaa kamaa löytyy tällä hetkellä myös alkosta Double Stoutin muodossa.

Sekoitin kaupassa panimon syysoluen Late Redin Fuller'sin Red Fox -olueen, johon taannoin ihastuin ja nappasin pullon heti mukaan. Vasta kotimatkalla muistin miten asiat oikein makaavat, mutta arvioidaanpa nyt, ei se huono ole tämä Late Redkään.

Upea tumman kuparinen, punaiseen taittuva väri. Tuoksussa toffeista brittimallasta muhkealla kukkaisella ja jopa hunajaisella brittihumalan aromilla. Aromiltaan melko tuttua olemusta voisi sanoa miltei Shepherd Neamen "talon ominaisuudeksi", sen verran vahvasti panimo East Kent Golding-humalan voimaan luottaa. Aivan ripaus sekaan heitettyä jenkki-Cascadea tuntuu aluksi kiprakkana, miltei pippurisena sitruksena, mutta hukkuu nopeasti brittihumalan sekaan.

Pehmeä runko. Vetisyyttä ei ole. Maku on melko yksioikoinen, karamelliin vivahtava täyteläinen maltaisuus tuettuna melko tanakalla katkerolla. Ei nyt missään IPA-lukemissa, mutta tarpeeksi, että tätä voi bitteriksi sanoa valehtelematta. Hieman metalliselta jälkimaku tuntuu ensimmäisellä hörpyllä, mutta asettuu sitten parin kulauksen jälkeen oikein miellyttäväksi.

Tykkään pulloversiostakin. Pehmeämmän karamellinen tuttavuus kuin vaikkapa panimon "perusbitter" Spitfire. Brittialea sellaisena kuin se pitää olla. 4/5

Kommentit