Alkon uutuuksia


Käväisin perjantaina Alkon pruuvissa maistelemassa uutuuksia. Tai jo tovin siellä olleita, kaikki olivat saaneet ensi-iltansa tai paluuensi-iltansa jo toukokuun puolella. Joistain allaolevista voi kuulua Tuopillisessa lähiaikoina uudestaankin, saa nähdä.

Ei missään erityisessä järjestyksessä:

Slottskällans Saison
Erinomainen saison Ruotsinmaalta. Kivasti valkoviinimäistä "funkkia" eli maata ja tallia löytyy, kevyen sitruksisuuden tukemana. Raikas, monimuotoinen olut. Hyvä hedelmän ja villihiiva-aromien yhteyspeli. Hieno olut!

Beer Hunter's Mufloni Mosaic VehnäIPA
Porista on markkinoille poksautettu vehnäpohjainen IPA, Mosaic-humalalla. Tuoksu on todella ronskisti aromihumalainen, melkein pelkkää metsää. Maussa katkeroa, metsää ja pihkaa yhtä paljon kuin tuoksussakin. Sitrusta ja yrttejäkin. Kepeä pyöreä vehnärunko ei tule liiemmin sotkeutumaan maltailla humalan juhlaan. Raikas ja terävä kesä-IPA.

Maku Brewing IPA
Yhdeksi Suomen parhaista ipoista aiemmin väittämäni Maku IPA on viimein Alkossa. Reilusti jenkkihumalaa tuoksussa. Pruuvin aromilasi korostaa tuoksuun kevyttä hiivaisuutta, jota en ole aiemmin huomannut. Parasta tässä IPAssa on ehkä, että metsäinen ja sitruksinen, muttei liian sitruksinen, katkero hyökkää enemmänkin alkuun ja viljaisuus seuraa vasta perässä.

Coppersmith Impala Imperial Pils
Itselleni ennaltatuntematon ruotsalaispanimo Västeråsista on tullut Alkoihin ronskilla pilsillä. Metsäinen, mattainen humala-aromi joka onnistuneesti päästää pilsille sopivasti viljaisuutta läpi. Lagerille tyypillisesti hyvin puhdas ja raikas maku on aromiansa muistuttava pihkaisella jälkikatkerolla. Vahvuisekseen (7,5%) todella kevyt.

Great Divide Hercules Double IPA
Jenkeistä hilatussa IPAssa aina vähän jännittää miten tuoretta kama on. Testipullo näkyi olevan parasta ennen päivätty marraskuun loppuun, joten reilun puolen vuoden vanhaa tämä on. (edit: tuoretta on, kts. kommentit) Onneksi kyseessä on aivan käsittämättömän loistelias DIPA, joka loistaa iästä huolimatta. Makean maltainen ja metsäisen humalainen tuoksu. Täyteläisen karamellinen runko, joka päällä läjä humalaa, joka taittuu pehmeästi miedosta alusta todella upeaan metsäiseen ja yrttiseen jenkkihumalan karnevaaliin. Mahtavaa settiä. Yli kuuden euron pullohinta on kova, mutta tästä välttää sen maksaa.

Maisel's Weisse Original
Kesäksi tietenkin vehnäolutta valikoimaan. Maisel's weisse on melko perinteikästä Baijerin vehnää. Banaanista, mausteista, vähän liuotintakin. Maistolasista terävän poreileva, mutta kunnon tuopista pehmenee. Makeahko ja täyteläinen hefeweizen.

Tucher Helles Hefeweizen
Toinen baijerilainen vaalea vehnä. Kevyempi ja miedompi esitys kuin Maisel's. Hedelmäinen, pehmeä ja helppo. Ei mikään kovin erikoinen saksan vehnä, parempaakin Alkon valikoimasta löytyy.

Paulaner Dunkel Hefeweizen
Vielä kolmas baijerilainenkin, tällä kertaa tummempi versio klassiselta müncheniläiseltä Paulanerin panimolta. Toffeisen hedelmäinen tuoksu, hiilihappoinen olemus. Kevyttä paahdetta ja hedelmää. Miedohko. Mielelläni joisin kesällä. Aromilasista paria senttilitraa sipitellessä jäi unelmoimaan litran tuopista bier gartenissa.

Ridgeway Hamster of Doom
Kas, Ridgewayta Alkossa, kukaan tuskin enää yllättyi. Onneksi tällä kertaa vähän parempaa tuotetta brittipanimolta kuin huonoimmillaan on ollut. Toffeinen ja paahteinen brown ale. Tuoksussa on todella miellyttävän brittiläinen brown, jonka taustalla väijyy yrttistä humalointia. Maussa humalointi tulee katkerona vahvemmin ja olut tuntuu sen myötä kuivalta. Vaikuttaa miltei jenkkibrownilta ilman jenkkihumalaa. Loppuvaikutelmana tuntuu vääntyvän enempi bitterin puolelle brown alesta.

Oppigårds Single Hop Ale
Lisää ruotsalaista. Oppigårdsin single hop on pelkästään Styrian Goldingilla tai "Celeialla" humaloitu kepeä, erittäin vaalea ale. Aromiltaan yllättävän mieto, tosin maistelupullo oli seissyt auki jo tovin eikä hiilihapot enää niin tuoneet tuoksua nenään. Sitrusta kuitenkin. Kevyttä kissanpissaisuutta. Terävä, kevyt, sitruksinen ja tosi toimiva olut siinä mitä yrittää. Loistava kesäolut, jonka toivoisi olevan yhden kymmennyksen miedompi alkoholiltaan, niin tätä saisi kaupastakin...

Kommentit

  1. Herculesia maahantuovan Diamondin edustaja kommentoi Olutoppaassa, että Great Divide pistää päiväykset 8kk eteenpäin. Tuoretta kamaa se on.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kas perkuletta. Ilmankos oli hyvää. Oletin sen tavallisen 12kk.

      Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.