Mallaskoski Black IPA

Black IPA
Panimo: Mallaskosken Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: India Black Ale
Alkoholia: 6.5%
Katkeruus: 60 IBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Tuoksu porteria, maku IPAa. About.

Mallaskoski lähetti aikaa sitten näytteet kahdesta uutuudestaan Black IPA ja Black Pils, mutta ennätin vasta nyt niiden pariin ajatuksen kanssa. Ensimmäisenä tämä Black IPA.

Idea Mallaskoskella on ollut tehdä musta versio "kaikista" oluttyyleistä nyt kun panimo on saanut upouuden pullotuslinjaston. Komiat pullot ja musta/kulta-kombolla hieman tuollaista klassista arvokkuutta henkivä olemus. Että nämä niinku maksetaan sitten sillä Amexin Centurion-kortilla, niin menee sävy sävyyn. Hinnan puolesta tuskin tarvitsee sellaista.

Ajatus on ihan hauska, ensimmäisenä ei kuitenkaan lähdetty mitään ihan hullua mustaa versiota kokeilemaan vaan periaatteessa jo olemassa olevat tyylit eli viime aikoina yleistynyt porter/IPA-hybridi Black IPA ja "Black Pils" joka kuulostaa käytännössä schwartzbieriltä. IPAn humalointi on päräytelty chinookilla, amarillolla ja simcoella.

Black IPA on musta niin kuin luvattiin. Tuoksussa on humalan yrttisyyttä, pippuria. Se häviää paahteen ja karamellisen maltaisuuden alle melko nopeasti ja lopulta tuoksu on hyvinkin portermainen.

Puolipaksu, pehmeä. Maussa on karamellisuutta maltaasta, mutta eritoten amerikan humalan metsää ja kepeää hedelmäisyyttä. Sen hedelmäisyyden kääntyessä pirteään katkeroon, muuassa sitten leijuu paahteisuuden sävyjä. Hauska miten maku on tavallaan päinvastoin (tavallaan sama) tuoksun kanssa. Siinä missä tuoksu on kuin porter lisähumalalla, on maku enemmänkin kuin IPA pienellä lisäpaahteella. Erittäin onnistunut hybridi siis. Tykkäsin! 4/5


Kommentit