Brewdog Pumpkinhead

Pumpkinhead
Panimo: Brewdog
Maa: Skotlanti

Tyyli: Pumpkin Ale
Alkoholia: 5,1%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Kevyt, mutta vahvasti mausteinen ja makea kurpitsaolut.

Noppa osoitti tällä kertaa skotlantilaisen metelinpitopanimon Halloween-olueen. Sen on Alko ottanut valikoimiinsa ihan pirun loogisesti kesäksi. Jouluksi tai pääsiäiseksikin sopisi paremmin tämmöinen pumpkin ale-tyylin maustepanos. Oikeasti, mitä helvettiä?

Kurpitsaoluethan ovat siis amerikkalainen keksintö syksyn Halloween-kaudelle, jolloin rapakon takana käsittääkseni työnnetään "pumpkin spice"-mausteseosta ja kurpitsaa vähän vaikka mihin, myös olueen. Mausteseos on kotoisesti ajatellen melko jouluinen sekoitus kanelia, inkivääriä, muskottia, neilikkaa, maustepippuria ja sen sorttista maustetta. Mitä ilmeisimmin se pelaa kurpitsan kanssa hyvin yhteen.

Tyyliin tutustuminen on jäänyt melko vähiin, täälläpäin kun sitä ei ole näkynyt. Kotimaiset versiot Stallhagenilta ja Maku/Hopping Brewsters-kollaboraatiolta on toki maistettu ja niistä pidin jälkimmäisen vähän mausteisemmasta vähemmän makeasta otteesta enemmän, mutta mikään tyylin ylin ystävä en missään nimessä ole.

Kuparinen olut, tiiviihkö vaahto. Tuoksussa on kilotonni mausteita ja karamellia. Kanelia etunenässä, neilikkaa ja muskottia myös. Mitään tyypillistä oluen tuoksua ei juuri irtoa.

Olut on tuoksuunsa nähden melko kevyt, miltei vetisen oloinen. Maku ei onneksi ole ihan yhtä voimakas kuin tuoksu. Karamellia ja mausteseosta se silti pääasiassa on, kevyellä raikkaalla sitruksella. Katkerointi pelastaa onneksi vastapainoksi hieman.

Olueen tottuu sitä juodessa hieman ja se alkaa maistua vähemmän kurpitsaiselta glögiltä ja enemmän vain rajusti maustetulta oluelta. Varmasti kansaa jakava olut, niin kuin nämä kurpitsajutut kai yleensäkin. Jos tykkää jouluisista mausteista ja etenkin kanelista, nämä voivat olla parasta ikinä. Itselleni vähän liiallista on tuo mausteen kanssa pelaaminen, eikä sen läpi juuri muu maistu.

Jotenkin näin vahvan mausteen kanssa toivoisi myös vähän tuhdimpaa olutta taustalle, mutta tämmöinen kepeä sitrushumaloitu versiokaan ei ole välttämättä ihan huonoin ajatus, se sentään antaa pienen raikkaan kontrastin mausteelle. 3/5

Kommentit