Laitilan Kievari Ameriikan Ale

Kievari Ameriikan Ale
Panimo: Laitilan Wirvoitusjuomatehdas
Maa: Suomi

Tyyli: APA (?) / Amber Ale
Alkoholia: 4,7%
Väri: 14 EBC
Katkeruus: 35 IBU

Lyhyesti: Hedelmäisen maltainen selkeästi humaloitu ale, joka on lähempänä bitteriä tai amber alea kuin perinteistä APAa.
Pisteet: 3/5

Kun Suomen suurin pienpanimo Laitilan Wirvoitusjuomatehdas ilmoitti tuovansa markkinoille oluen Ameriikan Ale -nimellä, oletin maitokauppakilpailun kohteena olevan tietenkin viime vuoden hitin Nokian Keisari 66:n. Niin asia varmaan onkin, mutta olut yllätti. Siinä missä 66 on selkeästi kepeä ja selkeästi sitrushumaloitu APA, on Ameriikan Alessa lähdetty vähemmän humalavoittoiselle ja pehmeämmän maltaiselle linjalle. Olutta löytyi Kampin K-kaupasta ja varmaan lähiaikoina vähän joka kaupasta.

Tämän vuoksi oli vähän hankala päättää miten tämän nyt lopulta arvioisi. Mikään katkeropommi tämä ei missään nimessä ole. Laitilan omassa brittihumalin humaloidussa Kievari Humalaisessakin on melkein kaksinkertaiset katkerolukemat. Tölkissä ei kerrota aiottua tyyliä kuin sanoin "Vahvasti humaloitu suodattamaton täysmallasolut", mutta ainakin Jaskan välittämän tiedotteen mukaan tämä olisi myös APAksi tarkoitettu, mutta ei tämä siltä oikein tuntunut.

Huomautettakoon, että join oluen melko lämpimänä. Ehkä n. 15 asteisena, joten ottakaa huomioon allaolevassa. Luultavasti maltaisuus ja pehmeys korostuivat.

Olut on tumman kultainen hyvällä vaahdolla. Hyvinkin kaunis. Tuoksu on melko mieto, heinäinen, vähemmän amerikanhumalainen kuin oletin. Hieman saippuainen, hieman kissanpissainen. Hieman hedelmää. Humaloina on Millenium, Amarillo ja Cascade, eli periaatteessa sitruksista jenkkikamaa kaikki, mutta ei sitrus kovin voimakkaasti esille tule niin kuin lajin edustajissa yleensä. Enemminkin melkein eurooppalaishenkinen tuoksu. Kuin vähän tunkkainen pils.

Suutuntuma on miellyttävän pehmeä ja vahvuisekseen todella täyteläinen. Joku oli ratebeerissä vetiseksi moittinut, mutta siihen näkemykseen en yhdy lainkaan tällä kertaa, vaikka yleensä olenkin ensimmäisenä näitä maitokauppavahvuisia paksuuden puuttesta teilaamassa.

Makeaa hedelmäistä mallasta, toffeetakin. Laitilan pahamaineista (?) "hernekeitto"-talonmakua on melko vähän. Makua on, muttei mitenkään valtoimenaan. Erittäin juotavaa. Nykymallilla kevyt 35 IBUn katkero toimisi esim. ohuessa pilsissä oikein raipakkaasti, mutta tällaisessa hedelmäisemmässä ja täydemmässä rungossa tuloksena on keskivahva, selkeä katkerointi. Jälkimaussa viimein näyttäytyy se sitrus mitä odotin alusta asti. Jotenkin hieman brittimäinen tunnelma tässä on. Hedelmäistä bitteriä.

Jos odottaa trendikästä 66:n tyylistä APAa niin kuin itse odottelin aluksi, niin melko ihmeissään saa olla, eikä tämä sen lajin edustajana kieltämättä ole kovin kummoinen tai sitten minulla on ollut kaikki aistit ihan sekaisin tänään. Mutta jos rupeaa vähemmän genrepoliisiksi niin lasista paljastuukin ihan toimiva pehmeä ale. Olisiko tämä nyt Amber Ale jos tälle pitää suunta keksiä. Toki vähän tylsä, mutta huono olut? No ei. 3/5.

Kommentit