De La Senne Taras Boulba

Taras Boulba
Panimo: Brasserie De La Senne
Maa: Belgia

Tyyli: Belgian Ale
Alkoholia: 4,5%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Lupaava pirteä belgi lässähtää alun jälkeen.

Brasserie de la Senne on uuden aallon mikropanimo Brysselistä. 2003 Sint-Pieters-Leeuwin pikkukaupunkiin Brysselin liepeille alunperin perustettu panimo on muuttanut 2010 pääkaupunkiin. Vaikuttaisi kotisivujen perusteella melko tavalliselta modernilta pienpanimotarinalta. Pari kaverusta perustaa panimon tavoitteenaan tehdä hyvää olutta hyvistä raaka-aineista.

Belgiassakin ovat nämä pienpanimobuumin tuulet puhaltaneet melko railakkaasti, vaikka siellä minkäänlaiselle craft beer -vallankumoukselle on ehkä kaikkein vähiten tarvetta. Alle kuukauden päästä pidettävä Helsinki Beer Festival onkin tänä vuonna esittelemässä eritoten tätä Belgian ja Hollannin pienpanimobuumin satoa.

Kampin K-kaupasta löytyi Taras Boulba eli Taras Bulba. Etiketissä tuollainen hassu pilakuva, joka varmasti houkuttelee lapsia juomaan vähintään viisitoista tällaista illassa. Jonkin aikaa näitä on hyllyssä ollut, mutta nyt vasta päädyin ostamaan. Tosin olen maistanut tämän muistiinpanojeni mukaan joskus ennenkin, mutta ei ole tehnyt erityisemmin vaikutusta näemmä.

Nimi viitannee Gogolin romaaniin tai sen päähenkilöön, en ainakaan muuta yhteyttä keksi. En sitten tiedä miten se liittyy etiketin kuvaan jossa sirkusympäristössä voimamies on heittämässä oluttynnyriä hattupään niskaan ja huutaa, jotta "Smeirlap!". Google Translate ei osaa flaamia, joten juttu ei oikein aukene*. Hämäräksi jää asiayhteys pelkän etiketin perusteella, mutta jonkinlainen selitys löytyi täältä.

Olut on vaalean keltainen ja hyvin samea. Reilu tiivis vehnäolutmainen vaahto, joka kestää pitkään. Tuoksussa hiivaa, raikasta hedelmäisyyttä, greippiä, limeä. Oikein mukavan oloinen.

Ensimmäinen sekunti suussa lupaa vallan huimia. Tulee nimittäin erittäin vahva mielleyhtymä Orvaliin, mutta se häviää sitten sen siliän tien. Lupaavan monipuolinen maku hulahtaa täysin näkymättömiin hetkessä ja lässähtää pelkäksi raikkaahkoksi katkeroksi ohuen rungon lomaan.

Ihan toimiva jonkinlainen vaalean belgin ja APAn hybridi, mutta jotenkin nyt petyin niin tuohon lupaavan alun lässähtämiseen, että 3/5.
----

Bonus mini-arvio: To Øl Sofa King Pale, maitokauppavahvuinen, erittäin raikas ja sitrushedelmiä pullisteleva hyvin hedelmäinen humalapommi. 4/5, jos tykkää jenkkisitrushumaloista, niin kuin minä, mutta jos ei ko. humaloinnista välitä, niin melkein 2/5. Maltaisuuden uupuessa mennään niin puhtaasti sitrus-humalien ehdoilla, että alkaa mennä jo vähän sitruunalimonadiksi tällaiset.

*Sen verran Suuri ja Mahtava Google Translate avitti, että "smeerlap" on hollanniksi "sika" ja kun flaami on hyvin lähellä hollantia, niin voisin olettaa samaksi sanaksi.

Kommentit