Founders Imperial Stout


Imperial Stout
Panimo: Founders
Maa: USA

Alkoholia: 10,5%
Kantavierre: 24,5 °Plato
Väri: 200 EBC
Katkeruus: 79 IBU

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Erinomainen

Founders Brewing Company, on aina ollut minusta melko oudosti nimetty. Olen kääntänyt sen päässäni "perustajan panimoyhtiöksi", mutta siitähän tosiaan puuttuu heittomerkki kriittisestä kohdasta. Wikipedia osaa kertoa, että nimi tulee vanhasta 1800-luvun panimoalueesta panimon kotikaupungissa.

USAn keskilännestä Michiganin Grand Rapidsista ponnistava pienpanimobuumin lapsi on alle 20 vuotta vanha ja yksi nimekkäimmistä ei-kummankaan-rannikon uusista pienpanimoista.

Foundersin oluita on Diamondin maahantuomana näkynyt joitamia täällä isiemme maassa. Maitokaupasta löytyy tätä nykyä panimon sessio-olut All Day IPA, joka onkin maitokauppatarjonnan parhaimmistoa. Ainakin Centennial IPAa, Pale Alea ja skottiale Dirty Bastardia on myös näkynyt olutravintoloissa aiemmin, eikä yhdestäkään ole juuri pahaa sanaa sanottavaksi. Loistopanimo.

Ylläolevat ovatkin kaikki Foundersin ympäri vuoden tarjolla olevaa perusvalikoimaa. Sen sijaan tämä nyt Alkoon pamahtanut Imperial Stout on ydintalveksi tehty erikoissetti. Imperial Stout/Porter on ehkä barley winen ohella se kaikkein isoin tyyli. Siinä on enemmän makua ja elementtejä kuin muissa yhteensä. Niinpä kun panimo on osoittanut erinomaisuutensa monilla muilla oluilla, kohdistuu imperial stoutiin melkomoiset odotukset.

Mustaa tervaa. Paksuuden huomaa jo kaataessa. Käsittämättömän kaunis tumman ruskea vaahto, jonka muodostuminen on elämys itsessään. Tältä näyttää todella nätti olut. Piti ihan herkistyä ihmettelemään. Odotukset olivat korkealla jo muutenkin, mutta perkule, nyt ovat vielä korkeammalla.

Tuoksussa on suklaata, märkää mallasta, yllättävää raikkautta, savukalaa, kesäinen saunailta.

Yllättävän ohut, mutta siis silti todella paksu runko. Savua, mallasta, paahdetta, lakritsia, myös humalointi tuntuu käsittämättömän hienosti paksun mallasdominoinnin läpi. Kompleksin maltaisuuden läpi raikkaaseen humalointiin ja mahtavaan konjakkimaiseen lopetukseen ja siitä tuhtiin katkeroon jälkimaussa.

Onpahan hieno olut. Makean täyteläinen ja monimuotoinen juodessa, mutta silti lopputulemana melko kuivan katkera (ja kirjoitin tämän "kuiva"-sanan lipoessani huulilta tahmeaa mallasta pois, joten ottakaa se pienellä varauksella...). Joka hörpyllä jotain uutta.

Jos jotain moitittavaa pitää keksiä, niin savu on aromissa hyvin vallitseva oluen lämmittyä. Oudosti aromista sai viileänä enemmän irti. Mutta tämä on pieni murhe kun kaikki muu toimii. Oliko tämä niin loistelias kuin odotin hypen ja ulkonäön perusteella? No ei oikeastaan, mutta silti sen verran moitteeton keisarillinen sieltä tuli, että epäröimättä 5/5.

Kommentit