Syö olutta elokuu - Melkein Michael Jacksonin portterilohi


Toiseksi elokuun olutruokakokeiluksi päätin ottaa "reseptin", joka on jollain tapaa kiehtonut olutharrastuksen alusta asti. Ensimmäinen hankkimani olutkirja on Michael Jacksonin "pokkari" Great Beer Guide. Pääasiassa kirja on oluen esittelyjä, mutta vähän kuin velvollisuudenomaisesti kirjan lopulla on aukeaman verran oluen käytöstä ruuanlaitossa. Kuvituskuvana ollut lohi jäi elävästi mieleen, se oli jotenkin niin absurdi: Punasipulipedillä makoileva lohi tuntuu katselevan epäuskoisesti kun irtokäsi kaataa sen päälle tummaa olutta. "Mitä helvettiä sä teet?"



Kuva on kummitellut mielessäni siitä lähtien, eli sellaisen viitisentoista vuotta. Aina kun joku mainitseekin oluen käytön ruuanlaitossa, ensimmäinen mielikuvani on tuo epäuskoinen lohi. Kai se olisi viimein tehtävä. Ihan koko lohta en viitsinyt tehdä ja päätin muutenkin tehdä ruuan kuvan inspiroimana. Eli jotain sen suuntaista. En nimittäin tiedä onko jossain toisessa Jacksonin kirjassa jopa ihan kunnon resepti kuvan kalalle. Jos on, niin en omista sitä kirj... hetkinen... hyllyssäni on myös lahjaksi saamani ruotsinkielinen Jackson: Stora Boken om Öl. En kovin usein tule katsoneeksi sitä, koska jag pratar dålig svenska. Ja tottakai siinä on kuvan resepti! Voi nyt sanonko millä päähän. Sanon. Vitulla. Vitulla on päähän laitettava tälläisen turaamisen edessä, ei ole sitä kaunisteleminen. Tämä oli nimittäin tosi hyvä juttu tajuta tässä vaiheessa projektia kun olen kirjoittamassa jo tehdystä ruuasta.



No niin sitten. Oikea resepti on näköjään tehty savuportterilla ja maustettu sipulin lisäksi rakuunalla ja tillillä ja sitruunalla. Mutta paskat minä mitään oikealla reseptillä, kun kerran voi kokeilla itse yhden kuvan perusteella keksimää versiota. Olkoon sen nimi melkein Michael Jacksonin portterilohi. Tietyllä tapaa menin aika lähelle kuitenkin. Portteri oli savutonta (koffia) ja tulkitsin kuvan rakuunan salviaksi. Tillin jätin pois, koska tilli on paholaisen perskarva. Tässä käyttämäni resepti:

Ainekset:
Pieni kirjolohifilee
Punasipuli
Salviaa
Suolaa
Portteria

Vaiheet:
-Tee foliosta fileen vetävä "astia", jossa on laidat pitämään olut sisällä.
-Lado sipuliviipaleista fileelle folioastiaan peti ja lisää muutama lehti salviaa
-Aseta kala makaamaan sipulipedille
-Suolaa kala ja laita pari sipulirengasta vielä päälle
-Kaada 1-1½ desiä portteriä kalan päälle
-Tee foliosta tiivis kansi
-Koko hoito 200 asteiseen uuniin (180 kiertoilma) 10 minuuttia
-Ota uunista, poista kansi ja käännä uuniin grillivastus täysille
-Palauta uuniin vastuksen alle n. viideksi minuutiksi.
-Syö perunan kanssa, satsista haihtumatta jäänyt portteriliemi käy kastikkeena.


Mitä tästä omasta reseptistä nyt voi sanoa? Ensinnäkin sen, että sipuleista tulee todella hyviä. Toiseksi sen, että alkuperäisessä reseptissä on ihan syystä sitruunaa mukana ja hölmöyttäni en tajunnut sitä itse laittaa. Tämä nimittäin suorastaan huusi jotain happoa raikastamaan. Kolmanneksi sen, että jauhoisten perunoiden käyttö oli hyvä veto, ne imevät hyvin tuota portterilientä. Enemmän yrttejä ja mausteita se liemi silti kaipaisi. Tai sitä savua...

Tuomio: Hatusta vedetty kuvan perusteella tehty portterilohi?

Vaatii kehittelyä

Parempaa kuin ilman olutta? No sipulit ainakin on.

Kommentit