Syö olutta elokuu - Täytetyt sipulit savuolut-kastikkeella


Elokuun viimeisenä ruokana halusin kokeilla jotain savuolutpohjaista, jota en ennen ollut kokeillut. Savu tekee oluesta jotenkin erityisen helpon paritettavan tietyille ruuille ja savuaromi on ilmiselvä maku lisättäväksi moneen ruokaan suoraankin.

Tuhdisti savuista olutta olin vailla ja Schlenkerlaa saa naapurikaupasta. Turha lähteä etsimään mitään vähäisempiä yrittäjiä. Oikeastaan joskus ihmettelen miksi kukaan edes vaivaantuu tekemään savuolutta jos Bambergiin on alle 2000 km. Vaikka onhan se Savu-Katajakin toki hyvää.

Bambergiin liittyy reseptikin. Törmäsin tällaiseen amerikkalaisen olutkirjoittaja Bryan M. Richardsin reseptiin ns. Bambergin sipulista tai Bamberger Zwiebel jos alkukielellä puhutaan. Lyhyesti sanoen, iso sipuli täytetään lihamassalla, paistetaan ja tarjoillaan reilulla savuolut-kastikkeella. Perunamuussin kera. Omalla Bambergin vierailulla neljä vuotta sitten jäi moinen ihme koettamatta, mutta kokeillaan kotona sitten.

Tuunasin reseptiä hieman sen mukaan mitä kaapissa oli ja mitä kaupasta sai. Yllättävässä fennomanian puuskassa väänsin reseptiä mm. suomalaiseen suuntaan sillä, että "smoked sausage" oli omassa versiossani palviryynimakkaraa. Sen lisäksi lihatiski petti ja possun jauheliha oli loppu, joten turvauduin kansalliseläimeemme sika-nautaan.

Vielä kolmas suomalaisuus iski eteen siinä, että täältä ei meinaa löytää kirveelläkään niin isoja makeita sipuleita kuin resepti oletti. Jättisipuleitakaan ei näkynyt. Käyttämäni resepti täyttää n. kolme "normaalia" sipulia. Kaksi per syöjä lienee aika hyvä määrä, kolmesta oli meikäläisenkin ylisuuri pötsi täynnä. Isompia kyllä kannattaa silti etsiä, pienet tuppasivat olemaan melko kiikkeriäkin.

Richards oli ystävällisesti jättänyt aineksia ja vaiheita pois reseptistään, mutta selitän nyt sen miten itse tein.

4 makeaa sipulia
5dl Lihalientä

Täyte
Öljyä
(sipulien sisuksia)
150g jauhelihaa 
puolikas ryynimakkara, murennettuna
ripaus muskotinkukkaa
1/4 tl oreganoa
1/4 tl provencale-yrttiseosta
suolaa ja pippuria
1 iso muna
1 dl korppujauhoja

Kastike
2 siivua pekonia
(voita)
1 rkl vehnäjauhoja
Lihalientä
Schlenkerlan Märzeniä

1. Leikkaa sipulista kanta pois ja vähän reilumpi "hattu" pois yläosasta. Koverra sisus tyhjäksi, jätä n. puolen sentin paksuiset seinät ja pohja. Pidä koverrettu kama tallessa.
2. Silppua n. puolet koverretusta sipulista ja kuullota ne pienessä määrässä öljyä.
3. Sekoita kuullotetun sipulin kanssa täytteen muut ainekset kulhossa massaksi.
4. Täytä sipulit massalla.
5. Laita sipulit uunivuokaan ja kaada vuoan pohjalle lihalientä niin että pohja peittyy (n. sentti).
6. Sipulit uuniin 200 astetta n.40 min
7. Sillä välin tee kastike. Paloittele pekoni ja paista se rapeaksi pannulla. Ota pekonit pois, mutta jätä rasva pannuun.
8. Lisää jauhot rasvaan, niin että saat ruskean kastikkeen suurustepohjan. Lisää voita jos tarvitsee. Anna ruskistua hetki miedolla lämmöllä.
9. Sekoita suurusteeseen lihalientä ja savuolutta n. 1/1 -suhteessa. Lisää vähitellen ja anna suurustua. Tätä ei kannata tehdä suoraan liian löysäksi ja keittää sitten kokoon, koska oluen mietokin katkerointi alkaa puskea ikävästi läpi sitten.
10. Lisää pekonit takaisin kastikkeeseen. Ota syrjään lämmöltä.
11. Tee pottumuussi. Tarjoile sipulien ja runsaan kastikkeen kera.Perunaa, jauhelihaa, sipulia ja savuista ruskeaa kastiketta. Ei paljon perinteisimmille linjoille pääse. Tämä on jotain sellaista, jota oma isäni olisi voinut tehdä ja se mies ei kokannut juuri muuta kuin perunoita makkarakastikeella tai pyttipannua.

Toimiiko? No todellakin toimii. Maltainen savu toimii kastikkeessa kuin tauti. Pari säätöä ehkä tulevaisuuteen. Sipuli oli omaan makuuni jopa liian makeaa ja pitänee kokeilla jatkossa ihan perus-keltasipulilla ja vaikka jo vanhasta kokemuksesta tiesin, että kastikkeen kanssa pitää olla varovainen eikä haudutella liiaksi, silti katkero väijyi taustalla.


Tuomio: Bambergin sipuli

Kyllä!

Parempaa kuin ilman olutta? Varmasti.

Kommentit