Syö olutta -elokuu: IPA ChimichurriSe on elokuu ja tänä vuonna se tarkoittaa sitä, että Tuopillinen keskittyy syömään olutta. Kun sanon syömään, en tarkoita oluelle pariksi sopivia ruokia vaan ruokia, joiden tekemiseen on käytetty olutta.

Vaikka käytän olutta ruuanlaitossa toisinaan, olen ollut aina osin skeptinen. Usein olutta käytetään veden korvikkeena ja lopputuloksessa efekti vaikuttaa niin olemattomalta, että olisi ollut sama tehdä vedellä. Toisinaan taas sitä käytetään viinin korvikkeena ja lopputulos on päinvastoin selvästi lässympi, koska viini on pääsääntöisesti vahvempi ja voimakkaamman makuinen juoma. Ennakkoluulot testiin siis.

Ostin oikeastaan tällaista opettelua varten päälle vuosi sitten Beeronessin eli Jacquelin Doddin Craft Beer Cookbook ja Craft Beer Bites- keittokirjat. Kokeilemani reseptit ovat olleet vähän ns. hit-and-miss, mutta niissä on hyvä pohja ponnistaa.

Helpolla kuukausi käyntiin. Craft Beer Cookbook -kirjassa on marinadi-resepti naudanpihville ja samassa chimichurri. Marinadi on suoraan sanoen ihan mitätön, en aio jakaa sitä alla olevaa ainesosakuvaa enempään. Olen alkanut uskoa kuulemiini huhuihin siitä, että nesteessä marinointi on ihan humpuukihommia.

Näillä ei tule chimichurria
vaan ihan mitätön marinadi.

Mutta chimichurri oli varsin maukas, joskin mieto. Chimichurrihan on eteläamerikkalainen löysä kastike, joka tehdään yrteistä, chilistä, valkosipulista, öljystä ja viinietikasta.

Kirjan resepti poikkeaa peruslinjasta ensinnäkin käyttämällä tomatilloja. Niiden myötä se lähenee meksikolaista salsa verdeä. Toisekseen jostain täysin käsittämättömästä syystä chili on jauheena, eikä tuorechilinä, mutta tein nyt kirjaa seuraten, koska olen laiska.

Ja koska olut-chimichurri niin reseptissä on korvattu perus-chimichurrista viinietikka IPAlla ja limellä. Tämä on yllättävän toimiva ratkaisu, rapsakka IPA ja raikas lime nimittäin tuovat lisäraikkautta, siinä missä etikka olisi enempi vain hapan.

Käyttämäni resepti 

1dl lehtipersiljaa
0,5 dl oliiviöljyä
0,5 dl IPAa (Maku Mosaic IPA)
1,5 dl lehtikorianteria
1 valkosipulin kynsi
0,5 dl punaista paprikaa pilkottuna
2 tomatilloa*
0,5 tl tulista chilijauhetta
ripaus suolaa
ripaus juustokuminaa
2 tl limemehua

Laita kaikki aineet samaan kuppiin ja surauta teho/sauvasekoittimella kastikkeeksi.

Huom: Viritin kirjan kovin kesyä reseptiä tuplaamalla valkosipulin ja chilin, mutta niitä voisi laittaa melko huoleti vieläkin enemmän. 

*tomatillo on pieni vihreän tomaatin näköinen mutta kirpakampi kapine lehtikuoressa. Niitä saa Helsingissä ainakin Dos Tecolotes -meksikokaupasta Hämeentiellä.

Tuomio: IPAn käyttö chimichurrissa

Toimii!

Parempaa kuin ilman olutta? Meh, erilaista, mutta hyvää.

Kommentit