Alkoholittomien sokkotesti, osa 2 - Pale alet (+sokoton bonuslager!)


Vuorossa lisää holittomia ihmeitä. Tällä kertaa syvennytään ns. "pale ale" puoleen, joka vaatii alkoholittomien kohdalla itseensä vielä pahemmin lainausmerkita kuin lagerit. Tarkoitan sillä tässä tapauksessa nyt alkoholittomia, jotka ovat pullonsa mukaan IPA tai APA tai pale ale tai jotain sellaista. Testissä oli viisi erilaista. Yksi jäi pääkuvasta pois huolimattomuuttani (tölkki ehti roskiin).

-Brewdog Nanny State
-Omnipollo Konx
-Lervig No Worries
-Lidl Non-Alcoholic IPA
-Schoppe No Juice

Omnipollon ja Lervigin tuotteet ostin Pienestä ja ovat siksi hinnaltaan isoja. Kumpikin taisi olla neljän euron huonommalla puolella. Se on melko kallis hinta alkoholiverollisellekin tuotteelle ja näille se on jo siinä tasossa, että oma kipuraja paukkui pahasti. Toisessa ääripäässä Non-Alcoholic IPA löytyy vain Lidlistä ja on ehdottomasti halvimpia alkolittomia, oli pale ale tai ei. Hintaa on alle euron pullo. Brewdogin Nanny State löytyy vähän vaikka mistä ja viimeinen saksalainen craft-erikoisuus on Alkosta ja n. kolmen euron luokassa.


Lidl Non-Alcoholic IPA ja Omnipollo Konx.
Takarivissä Lervigin No Taste.

Maistelussa oli apuna avovaimo, joka numeroi ja kaatoi oluet selän takana laseihin. Sen enempiä puhumatta maistelemaan.

1
Kirkas, kuparin värinen. Perus-holittoman katku, eli viljaa ja mäskiä, mutta ei mitenkään erityisen pahasti. Jonkun verran pihkaista humalaakin. Suussa vetinen ja epätasapainoisen viljainen, suht iisisti kuitenkin moneen lageriin verrattuna. Katkerot ärähtää sitten selkeästi vahvemmin kuin lagereissa, mutta aika aisoissa nekin pysyvät. Antavat kuitenkin pienellä pihkaisuudellaan vähän enempi vastapalloa mäskisyydelle ja meininkiä muutenkin. Kyllä tätä pullon suusta vetelisi liikoja irvistelemättä. Ehkä Lidlin IPA?
Olut: Lidlin Non-Alcoholic IPA


Lervig No Worries, No Color, No Effort

Tiukka vinkki: Lervig No Beeristä voi pimpata etäisesti oluen makuisen
lisäämällä siihen 50/50 suhteessa vaikkapa Founders KBS -stouttia.

2
Hailakan keltainen. Niin hailakan, että lasin ohuemmassa kohdassa väriä hädin tuskin on. Samea. Kuin vedellä jatkettu witbier. Havua reilusti tuoksussa kärkeen ja heti perään metsästä löytyy kilotonni greippiä ja koko havu unohtuu. Tuoksu on silti outo. Joka toisella nuuhkaisulla tulee sellaista epämiellyttävän puolelle menevää kissanpissaa. Maistetaanpa. Ei olisi kannattanut. Aivan turha. Siis ihan järjettömän mitätön tuote. Täysi tyhjyys. Ei maistu pahalta, mutta en kyllä ole ihan varma kaadoinko yleensä suuhuni mitään. Häivähdys jostain hedelmäisestä käy suussa ja häviää välittömästi kuin pakkaskylmä vodka. Omnipollolta odotan enemmän, joten luulisin, että Lervig.
Olut: Lervig No Worries

3
Vaalean keltainen, mutta sentään tasaisesti väriä toisin kuin edellisessä. Samea. Sitruksista humalaa niin helvetisti, että menee tässäkin pissaisen puolelle ronskisti. Sellainen lähes muovinen humala. Maku on laimeaa kotona tehtyä sitruunalimonadia. Joo, kyllä tämä on se Omnipollo, koska olen joskus maistanut vähän samanoloisen alkoholillisen tuotoksen Omnipollolta. Sellaisen, josta on hankala sanoa onko se olutta vai limuviinaa. Tämä on kuin se mutta laimennettuna vedellä. Oikeasti, maistoin verrokiksi sattumalta kaapissa ollutta Hartwallin Sitrus-Jaffaa ja ero oli siinä, että jaffassa oli enemmän runkoa ja makeutta. Ei tätä pahan makuiseksi sinällään voi sanoa, mutta jos nyt välttämättä haluaa juoda jotain joka on alkoholitonta ja maistuu jatketulta sitruunalimsalta, niin neljän euron "oluen" sijaan aika vahva vaihtoehto voisi olla vaikkapa, en tiiä... jatkettu sitruunalimsa?
Olut: Omnipollo Konx


Etualalla Schoppe, vasemmalla Omnipollo.
Takarivissä Brewdog ja Lerv... eikun se olikin vesilasi.

4
Kultainen, kirkas. Tuoksussa taas vaihteeksi perus-holitonta eli sitä viljaa. Hyvin kevyesti kuitenkin sinänsä ja ihan vähän hedelmäistä humalointiakin tuntuu. Runko on mukava yllätys. Ei liian vetinen, vaikka kevyt toki onkin. Miedon makuinen. Kevyt sitruksinen jälkipotku, joka kai tekee tästä sitten pale alen. Jälkimaun makeus on vähän epämiellyttävä, eikä tätä oikein lisää halua.
Olut: Schoppe No Juice

Brewdog Nanny State

5
Kirkas, tumma kupari, hyvä vaahto. Nätti. Tuoksu on aika west coast IPA -henkinen, sen verran metsä- ja pihkahumalaa sieltä tulee. Hyvin ohut. Päällä suht voimakas pihkainen katkero. Humaloitua vissyvettä, jossa taustalla aivan häivähdys mallastakin. Tämä on näistä maistetuista eniten olut ja paras yritys, mutta silti aika mitäänsanomaton veto. Luultavasti Brewdogin Nanny State, kun sitä on tullut maistettua useimmin ja uskon tunnistavani.
Olut: Brewdog Nanny State

Jälkiviisaat
Paras näistä oli siis Brewdog Nanny State. Edelleen, ikävä kyllä. Odotin, että olisi keksitty jotain uutta, jolla olisi tuotu valoa alkoholittomien pimeyteen. Mutta ei, ei holiton meno pale alejen puolellakaan hääviä ole. Mukana ei tosin ollut ehkä parhaana alkoholittomana pitämääni Mikkellerin Drinkin' in the Sunia.

Lervigin suorite on luonnonvarojen hukkakäyttöä. Jos joku olisi pieraissut purkkiin, jossa on pieni kuutio limeä, niin siinäkin olisi enemmän substanssia kuin tuossa huonossa vitsissä mikä No Worries nyt on. Omnipollo taas maistuu ihan hyvältä, mutta ei nykytapojensa mukaan onnistu maistumaan lainkaan oluelta ja joku on unohtanut kertoa Henokille, että kukaan ei hei tarvitse paskan limsan makuista alkoholitonta olutta. Hyväkin limsa kun on jo alkoholitonta.

Lidlin tuote tulee varmaan näkymään silloin tällöin omassa kaapissani, koska se on jääkylmänä ja pullon suusta ihan ok, eikä maksa kuin euron. Lasiin sitä ei kyllä kannata kaataa ja pilata päiväänsä.

---
Bonus: Brooklyn Special Effects

Tänään kauppoihin ilmestynyt Brooklynin alkoholiton lager jäi viime viikon testistä ilmiselvistä syistä. Alkoholittomia kovin harvoin arvostava Ilta-Sanomien Kari Ylänne nosti tämän viikon olueksi ja ylisti "markkinoiden parhaaksi alkoholittomaksi olueksi". Ylänteen arviot on usein oman suuni myötäisiä. Niinpä painelin välittömästi ostamaan tätä pari pulloa kun kuulin asiasta. Hintaa oli n.2,60€ pullolta eli esim. yllämainittuihin Omnipolloihin verrattuna halpa. Toki maahantuojakin on Sinebrychoff eli Carlsberg, joten toiminnan skaala ja hinnan painaminenkin on hitusen eri miljarditasolla kuin yhden baarikaupan Pienellä voi olla. Uskoakseni Pienen liikevaihto on vasta ensimmäisessä miljardissa menossa, mutta eiköhän sekin siitä.

Heti testiin.Tumman kuparinen, lähes ruskea. Iso, kestävä ja kaunis vaahto. Tuoksu pölähtää kaataessa. Voimakkaasti humalaa. Jenkkihumalaa, raikasta metsää etenkin ja vähän sellaista yrttistäkin sävyä. Sitruunaakin taustalta. Pientä leipäistä mallasta myös ja metallisuutta. Ja aivan taustalla hyvin perällä on ihan hieman sitä holittomien perussyntiä, eli raakaa vierrettä. Se kuitenkin pysyy muiden tuoksujen takana ja lähes huomaamattomana. Humalan suurin uho häviää aika nopeasti kylläkin ja jäljelle jää miedohko tuoksu, jossa ikävä kyllä se vierre ja metalli pääsevät esiin enempi.

Suussa ensimmäinen fiilis on, että ohhoh. Tämähän on ihan oikeasti hyvää! Pehmeä, ei vetisyyttä. Toki olut on ohut ja häippäsee nopeasti, mutta ei tunnu litkulta ollessaan suussa. Päinvastoin, olut on jopa maltainen! Leipäinen, hitusen karamellinenkin mallas kevyenä pohjana ja siihen tasapainoinen terhakka kukkainen sitruunaa tapaileva humala ja sen rapsakka katkerointi. Häivähdys metallia. Olut on nopeasti ohi, katkerot vain jäävät jälkivaikuttimeksi suuhun, mutta se on koko matkan miellyttävä ja maussa ei ole mitään pahaa.

Join tätä välittömästi toisen pullollisen ja sen kanssa rupesi huomaamaan pientä sokerisuutta, joka suuhun jäi ja vähän vaivasikin. Eli ei ehkä ihan viiden tuopin olut vaikkei päähän nousekaan. Silti kirkkaasti paras ns. "oluen makuinen" alkoholiton olut mitä olen koskaan juonut. Eli ei siis mikään yhden ainesosan alle peitetty tuotos tai oluena myytävä limuviina. Tässä on taidolla rakennettua balanssia.

Ai joisinko mielummin Brooklyn Lagerin? Tottakai joisin, mutta se nyt ei ole tässä se juttu. Joskus on tilanteita kun haluaa alkoholitonta ja silti haluaa oluen. Tämä on ehdottomasti jatkossa go-to-valinta.

---

Nyt jos joku miettii, että vieläkö tulee kolmas sokkotesti, missä maistellaan alkoholittomia stouteja, niin ei tule. Alkoholittomat stoutit ovat sanoinkuvaamattoman hirveää saastaista ripulia, jotka pitäisi ampua aurinkoon valmistajiensa kanssa ja jokainen joka väittää tykkäävänsä niistä on kaikinpuolin kelvoton ihminen ja väärässä kaikesta. Tai siis... en juuri välitä niistä, niin en viitsi.

Kommentit

  1. Ehkä osittain tähän liittyen:
    miten olisi testi <3 % oluista?

    Ainakin osa vierremäisyydestä häviää ja itsensä myrkyttäminenkin on siedettävämmällä tasolla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.