Kerrosvoileipä ja olut, osa 11 - Roti JohnMitä enemmän tutkii tätä sandwich-asiaa, tuntuu, että asiassa todellinen innovaatio ja kehitys on siirtynyt länsimaista itään. Amerikassa ja Briteissä on ehkä suuret klassikot, mutta uudet katuruokaleivät tulevat aasiasta.

Otetaanpa esimerkiksi vaikka tämä Roti John. Roti-niminen leipä on sellainen yksinkertainen vähän tortillan tai länsisuomalaisen rieskan tapainen intialainen perinnelätty, jota toivoisi näkevän naan-leivän tilalla intialaisissa. Mutta roti sanana on hindiä ja tarkoittaa yksinkertaisesti leipää. Kertojasta riippuen Malesiassa tai Singaporessa on kehitetty tällainen länsimaiseen patonkiin tehty eväs nimeltä Roti John, jossa jälkimmäinen sana tarkoittaa gringo-hengessä vain eurooppalaisperäistä säätäjää.

Tarkempi legenda väittää, että joku John tuli kyselemään paikallisilta hampurilaista ja katukeittiö viritti tälläisen ja tarjoili sen sanoin "Try this roti, John". Noh, tarinoita on monenlaisia. Niin myös versioita, sillä tämä on harvinaisen versioitava leipä. Käytännössä perusversioon kuuluu patonki, munakas ja sipulia. Patongin yhdistäminen munakkaaseenkin vaihtelee, toisaalla se kastetaan seokseen, toisaalla patonki painetaan paistuvaan munakkaaseen. Sitä voi sitten virittää haluamallaan lihalla, mausteilla ja kastikkeilla. Yleensä "itämaisilla" mausteilla ja ketsuppi/sriracha-pohjaisella soossilla. Viritin omani vähän siitä mitä kaapista löytyi.

Internet-videoissa leivän tekeminen näytti helpolta, mutta kotikeittiössä kokonaisuuden ympäriflippaaminen ei ollutkaan ihan niin simppeli juttu ja meinasi mennä löperiksi koko juttu. Sain kuitenkin raavittua leivän kasaan ja syömäkelpoiseksi. Vähän hankala se oli syödä kuitenkin.Tekemäni versio
Ainekset
Patonkia pannuun sopiva pätkä
Kaksi kananmunaa
Pieni sipuli
Ruokakermaa
Naudansuikaleita
Baba's meat curry -jauhetta (tujakampi, vähän madras-henkinen curryseos)
Cheddar-raastetta
Ketsuppia, srirachaa ja majoneesia
Suolaa
Öljyä

-Halkaise patonki keskeltä, mutta ei kahteen osaan, jätä "sarana". Laita uuniin lämpiämään muutamaksi minuutiksi.
-Vatkaa munat, luraus kermaa, hitunen suolaa ja teelusikka curryjauhetta sekaisin.
-Silppua sipuli. Leikkaa naudansuikaleet myös pienemmäksi silpuksi. Paista molempia vähässä öljyssä pannulla. Mausta suolalla ja curryjauheella. Kun naudanliha näyttää ottaneen väriä, kaada munaseos päälle.
-Ota leipä uunista ja paina avattu puoli pannulla vielä kypsyvään munakkaaseen. Anna munakkaan kypsyä ja taittele ylimenevät osat leivän alle.
-Käännä leipä lastalla lautaselle. Ripottele vähän juustoraastetta sulamaan munakkaan päälle. Lutraa kastikkeita maun mukaan ja taita kiinni syötäväksi. Leikkaa annospaloiksi.

Tälle olueksi valikoin ruokakaupasta brittiläisen golden alen, Robinson's panimon uuden Iron Maiden Trooper-teemaisen olusen The Light Brigade. Ikään kuin vaaleampi versio Trooper-bitteristä. Ensimmäiselle Iron Maiden-oluelle nimen antanyt Trooper-biisihän ottaa inspiraationsa Tennysonin runosta The Charge of the Light Brigade, joka taas kertoo siitä, kuinka kasa brittejä ratsasti ylväästi suoraan tykkituleen ja kuoli. Ainoastaan britit voivat ottaa viktoriaanisesta kultakaudestaan kaikkein urpoimman turauksensa ja muistella sitä lämmöllä vielä 160 vuotta myöhemmin. 2180-luvun Brexit-oluita odotellessa...

Olut itsessään ei onneksi ole mikään tykinsuuhun juoksu vaan päinvastoin varsin erinomainen ratkaisu. Yksinäänkin erinomainen hieman amerikkalaista Chinook-vivahdetta omaava vaalea brittiläinen, toimii leivän kanssa hyvin. Mausteiselle itämaiselle ruuallehan usein suositellaan IPAa. Roti John on mausteista, mutta melko miedosti. Niinpä kepeämpi, mutta silti selkeästi humaloitu ja selkeän hedelmäinen golden ale on varsin hyvä kombotus.

Tuomio:
Roti John + English Golden Ale?Kyllä!Kommentit