Fuller's & Friends New England IPA


New England IPA 
Fuller's / Cloudwater, Englanti
(English) IPA
7%

Tässäpä jännä tuttavuus Alkosta. Fuller'sin tietävät kaikki. Mahdottoman kova panimo, ehkä paras. Briteissä ehkä vanhanaikaisena koettu Fuller's on viime aikoina tehnyt kuumien craft-panimoiden kanssa yhteistyöoluita sarjalla "Fuller's & Friends".

Tässä kaveripanimona on ehkä brittien kuumin panimo, Cloudwater. Cloudwater tunnetaan myös juuri tämän hetken kuumimman tyylin, NEIPAn eli New England IPAn, kovana tekijänä. Joten tietenkin Fuller's on tehnyt Cloudwaterin kanssa NEIPAn. Vai onko?

Kommentit oluesta ovat kaikki tuominneet oluen yksi toisensa jälkeen joksikin ihan muuksi. Vähän kummalliselta se kieltämättä vaikuttaa. Melko kirkas olut, kovin tummakin on ja tuoreutta tunnetusti vaativassa tyylissä on päiväys ensi vuoden loppuun. Olutta on ollut myynnissä jo alkuvuodesta. Mahdollisesti siis jopa kahden vuoden päähän pullotuksesta? Mitä hittoa?

Tämä voi siis olla jopa 9kk vanha tuotos, joka on kovin vanha jo perus-IPAllekin, puhumattakaan mehuliemistä. Noh, maistetaan pois.

Tumman kultainen. Samea, mutta ei mitään tyyliin kuuluvaa läpinäkymätöntä mutasameutta.

Havuinen, pihkainen humalan aromi pinnassa. Päiväyksestä ei siis oikein tiedä kuinka vanha olut on, Alkon tuntien liian vanha. Luultavasti raikkaimmat aromit ovatkin kaikkonneet. Pihkaisuus sitoutuu hyvin karamelliseen, sanoisinko jopa Fuller'smaiseen maltaaseen. Kivaa yrttisyyttä myös. Ei kuitenkaan sellaista huimaa aromivuorta mitä nimen tyylistä olettaisi.

Aika pehmeän muhkea suussa, karamellista maltaisuutta, hedelmää ja sen kaveriksi tuleva hartsinen, vähän lakritsimainenkin humala selvällä bittermäisellä katkerolla.

Ei tämä missään nimessä ole NEIPA. Tämä ei ole tarpeeksi samea, ei tarpeeksi mehuinen, eikä tarpeeksi aromikas. Tämä on jenkkihumaloitu britti-IPA. Sellaisena se onkin oikein hyvä, koska brittioluissa Fuller's vetää ketä vain kuusi-nolla.

Kysymys onkin, että onko nimi itse asiassa sanaleikki? Ei Uuden Englannin IPA vaan Uusi Englanti-IPA? Eh-he-heh. Oli tai ei, kusetuksen makuhan tästä suuhun jää jos Cloudwaterin ja tyylin nimen perässä ostaa, etenkin kun pullon kyljessäkin puhutaan pehmeän mehuisasta oluesta.

Ihan hyvä olut, ei siinä. Harvoin New England IPA -etikettisanojen takaa itse asiassa edes tulee näin hyvää kamaa. Yhdeksän kertaa kymmenestä NEIPA on jotain trendikiimassa väännettyä vegetaalista velttoa kusta, joka yrittää epätoivoisesti saavuttaa sitä kymmenettä kertaa, jolloin se on herkullista. Ja omaan britinmyötäiseen suuhuni tämä tietty maistuu, mutta... kusetuksen maku on kusetuksen maku.

Urpot.

Kommentit

  1. "Ja omaan britinmyötäiseen suuhuni tämä tietty maistuu, mutta... kusetuksen maku on kusetuksen maku."
    No, makunsa kullakin...

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.