Cloudwater A-W18 DDH Pale v1


A-W18 DDH Pale v1
Cloudwater, Englanti
(NE/Hazy) American Pale Ale
5,5%

Cloudwater on viime aikojen isoimpien hypejen keskellä ollut panimo Manchesterista. Panimo tekee modernien pienpanimoiden tyyliin vähän kaikenlaista, mutta voi sanoa sen erikoistuneen nimenomaan kovassa huudossa olevien hazy tyylin sameisiin ipoihin, tai neipoihin, mitä termiä sitä nyt haluaa käyttää. Joka tapauksessa niistä panimo on tunnettu ja sameuteen kai tuo pilvivesi -nimikin viittaa (?).

Vaivaiset neljä vuotta vanha panimo ja siinä ajassa on ehtinyt nousta yhdeksi Englannin tunnetuimmaksi pienpanimoksi. Suomessa panimon tuotoksia ei ole näkynyt vaikka varmasti tilausta olisi ollut vähintään viimeisen vuoden tai parin ajan. Jostain pikkulinnuilta (ei sieltä baarista) kuulemani tarina kertoo Cloudwaterin epäröineen, ettei olutta saada Suomeen tarpeeksi hyvässä kunnossa tarpeeksi nopeasti. Sameat trendi-ipat kun vaativat mahdollisimman tuoreena nauttimista.

Vastikään arvioin Fuller'sin yhteistyön Cloudwaterin kanssa, mutta nyt on ihan sitä ihteensä. Pien sai näemmä panimon vakuutettua ja uuden baarikauppansa avausviikolla täräytti hanat täyteen Cloudwateria ja hyllyt myös.Ostin tietty pari tötsää kotiin. Amber alen ja pale alen. Amberia en tässä arvioi, mutta erinomainen oli sekin. Tuoreena on paikalle saatu, tölkityspäivä on nimittäin ollut vaivaiset kolme viikkoa sitten ja tämä on kuitenkin jo viisi päivää seisonut omassa kaapissani.

Oluen ydiniskukoodilta kuulostava nimi vaatii vähän avaamista. "A-W18 One-off" viittaa siihen, että kyseessä on syys-talvikaudelle  (autumn-winter) 2018 tehty olut, jota ei tehdä toistamiseen. Lisäksi on myyntiä lisäävä lyhenne DDH eli double dry hopped - tuplakuivahumaloitu. Takana myös tieto siitä, että olut on tehty Indy Man Beer Con 2018 tapahtumaa varten. Etiketin jorinassa käytetään myös englanninkielistä inhokkioluttermiäni crushability, jonka voisi suomentaa vielä kolmekymmentä kertaa ärsyttävämmäksi sanaksi dokabiliteetti. Helppoa pitäisi siis olla.

Vaalean keltainen ja samea kuin mikä, niin kuin kuuluu. Kaunis ja iso valkoinen vaahto. Mallaspohjassa onkin vehnää vaahtoa tuomassa. Tuoksussa raikasta metsää, tuoretta kuusenkerkkää ja runsaasti makeahkoa sitrushedelmää, appelsiinisuutta siis. Pieni happamuuttakin häilyvä tuoksun osa on, mutta se ei onneksi realisoidu maussa.

Maku alkaa hyvin irtokarkkimaisella hedelmäisyydellä. Sellaista melkein sokerin sekaista mandariinia, siihen poreileva hiilihappo ja mukavasti nouseva raikkaan hedelmäinen, mutta selvästi tuntuva katkero. Yksinkertainen miellyttävä maku, hyvässä tasapainossa. Pitkään jatkuva metsäisyyttä hikoileva jälkimaku, johon sekoittuu vähän tyylin perussyntiä eli teemäistä kitkeryyttä, mutta onneksi sen verran kevyesti, että raikkaus säilyy ja kokonaisuus on erittäinkin hyvä.

Mielikseen joisi pari lisääkin.

Kommentit