Alkon Uutuuksia - Lokakuu 2018


Alkossa oli taas kuukauden uutuudet maistissa. Niitä oli kahdeksan. En maistele pruuvissa tarjolla olevia viinejä, koska en koe olevani pätevä kommentoimaan niitä, sillä en harrasta viinejä. Ensimmäiset olutlistan "uutuudet" olivat Lapin Kulta 2,7% ja San Miguel Fresca. Jätän myös nämä kommentoimatta, sillä en harrasta keltaista vissyä.

Erdinger Dunkel
Maailman suurimman vehnäolutpanimon ei-vehnä dunkel. Viljainen, paahtoleipäinen tuoksu, jossa sävyn verran suklaisuutta ja yrttistä humalaa. Sekä hapettunutta märkää koiraa. Kuiva, kovahko ja ohut, etenkin vahvuisekseen (5,6%). Maussa pientä tummaa maltaisuutta, mutta dunkeliksi varsin mitätön tuotos.

Poppels Mörk Lager
Ruotsalainen pienpanimo sitten samalla asialla. Tuoksussa onkin selvästi runsaampi meininki. Suklainen, paahdemaltainen aromi, jossa mausteisuutta tasapainoksi. Ensin liukas, sitten aika hiilihappoisen pureva olemus. Maukas, simppelin suklaavivahteinen maltainen tunnelma maun puolella. Ruokajuomaksi, yksinään jää vähän kulmikkaaksi.

Aura Bock
Hartsulla on päätetty tehdä Auran brändillä vaalea bock. Leipäinen, pils-maltainen tuoksu, kevyttä alkoholiakin erottuu, humalaa ei nenällä juuri havaitse. Pyöreän pehmeä, helppo vetää. Lähes mauton kokonaisolemus, makeaa maltaisuutta lähinnä. Kyllähän tällä nupin saa turvoksiin.

Green's Dubbel Ale
Gluteenittomuudella ratsastavan Green'sin oluita on luultavasti juuri gluteenittomuuden takia ollut ennenkin Alkossa. Mitään kovin hyviä ne eivät ole olleet. Nykyään gluteenitonta saa niin paljon parempaakin. Green'sin "Dubbel" onkin sitten huolella kummallinen tuotos. Tässä ei nimittäin ole ohraa lainkaan vaan "ancient grains" eli ohra on korvattu tattarilla, hirssillä, ruskealla riisillä ja durralla.

Kummallinen on olemuskin. Tuoksu on portviinimäinen, oikein huolella kuivahedelmäinen ja alkoholinenkin. Vähän paahteisuuttakin. Ohut ja kuiva vahvuuteensa nähden ja melko orvalmaisen poreileva fiilis kielen päällä. Makea, oudohko, kuivahedelmäinen ja vähän paahtunut on makukin. Kuin vedellä olisi jatkettu vähän palanutta tawny portia. Ei sinällään pahaa, mutta ei tätä oikein olueksi miellä.

Sori Vinum Secale
Sori on lyönyt käsipäivää Kyrö Distilleryn kanssa ja kypsytellyt ruisviininsä Koskue-ginin tynnyreissä. Tuoksuun puskeekin ginimäisesti mausteita oikein kunnolla. Melkein jouluinen tuoksu kaikkinensa. Makeaan rukiiseen mallastaustaan sekoittuu neilikkaa, fenkolia, kanelia, hedelmää, luumuhilloa, melassia, anistakin. Täyteläisen liukas olut. Suklaahedelmäinen makea alku maussa ja päälle vahva mausteisuus sitä torppaamaan. Ihan hyvää, mutta parin sentin maistiainen oli oikeastaan kylliksi.

Westbrook Mexican Cake Imperial Stout
Maineikkaan jenkkipanimon muodikas jälkkäri-kakku-stoutti. Tuoksu onkin tällaiselle kakkustoutille tyypillinen pommi. Suklaakakkua, chiliä, kanelia. Alkon kuvauksessa on sana "korvapuustinen" joka on loistava sana tuoksun olemukselle. Täyteläisen pyöreä, mutta yllättävän helppo isoista prosenteistaan huolimatta (10,5%). Nestemäistä suklaakakkua, joka on upeasti tasapainotettu katkeroiden ja meksikolaisen mausteisuuden kanssa. Jälkipoltossa yhdistyvät alkoholi ja miedohko chilin tulisuus. Se voisi alkaa häiritsemään isommassa määrässä, mutta tämä on kuin tehty talvi-illan istuskeluun pienen maistelulasin kanssa. Erinomainen siihen. Tyyris olueksi kyllä, 27,90€ 65cl pullosta, mutta toisaalta vertaisin melkein mielummin viineihin.

Kommentit