Alkon uutuuksia - Joulukuu 2017 / Tammikuu 2018


"Vahvat" oluethan siirtyvät jatkossa (jos puoluekuri suo) kauppoihin, mutta ei Alko mihinkään häviä, sinne jää kaikki ne ihan mahottoman vahvat. Joten katsotaanpa mitä vuoden viimeinen pruuvi tarjoili.

Kausioluiden vasta puskettua hyllyille, uutuustarjontaa oli tässä pruuvissa hieman vähemmän. 

Kimito Tropical Thunder Jenkki Lager
Kemiön saarelta tarjoillaan monipuolista trooppista hedelmää vaikka kuinka. Ikävä kyllä en vannoisi, että kaikki hedelmä on humalasta lähtöisin, vaan hiivasta. Sitähän ei oikein lagerissa mielellään havaitsisi. Hunajainen, terävän humalainen ja yhtä terävän hiilihappoinen. Oikeastaan ihan jees, voisi vain olla puhtaampikin. Ihan mahottoman vahvakin on, 5,6%.

Wernesgrüner Dark Lager
Itselleni ennestään tuntematon iso Itä-Saksalainen panimo, joka on tunnetumpi pilsistään. Nyt siis tummempaa kamaa. Paahdetta ja suklaata irtoaa, vähän velton oloinen kuitenkin. Tumman maltaisuuden ja katkeroinnin välillä on kaunis saksalainen tasapaino. Melko kuiva. Dunkelmainen schwarzbier? Kokonaisuus jää vähän löysäksi. Sopivalle ruualle. Tämä on nyt sitä uutta keskiolutta, 4,9%.

Fourpure Shape Shifter IPA
Hieno, raikas, aika perinteinen metsä/sitrus-kombo tuoksussa. Ei-kikkailuja-IPA tuntuisi olevan. Erinomainen tasapaino, katkero nousee hitaasti. Minkäänlaista pistoa ei oikeastaan ole, mutta jälkimakuun ehtiessään katkero on jo aika roima. Hyvä drinking IPA. Ai vahva? No ihan mahottoman! 5,9% Ei tule kuulkaa IPAa kauppoihin vaikka on lehti puussa.

Pinta Imperator Bałtycki
Puolalainen tuhdimpi balttiporter ilmeisesti kyseessä. Kahvipaahteinen, tukevalla hedelmäisellä ja yrttisellä svengillä. Perverssillä tavalla raikas kahvisuus tuoksussa. Tuhti. Suklaata, salmiakkia, karamellia ja tiukka katkerointi, joka jättää salmiakin kanssa lääkemäisen vinkeyden pitkälle jälkimakuun.

Prykmestar Porter
Paahdetta, paahdettua ohraa, vähän jotain epämiellyttävää hedelmäisyyttä taustalla. Kova, aika lagermainen ilmestys, suklaakaramellinen fiilis. Kuin aavistuksen pyöreämpi doppelbock. Vähän liikaa menee nyt Prykmestarin tutummille Saksan mannuille, kuin tavanomaisen porterin suuntaan. Ei nyt huonokaan, mutta ei sytytä.

Mikkeller Beer Geek Flat White
Flat white on kai sellainen latte, jota on trendikästä tilata, kun latte on jo ihan passé. Tai jotain. Maitokahviannosten hienovaraisia eroja on vähän pölhöä lähteä erottelemaan olueen. "Maitokahvi-stout" on kai kovin rahvaanomainen ilmaus. Joka tapauksessa kahvilla ja laktoosilla höystetty olut. Siltä tuoksuukin. Maitokahvinen meininki. Palanutta kahvisuutta runsaasti. Yllättävänkin hiilihappoinen (ei siis ole kovin flat, heh) ja Mikkellerin tyylille uskollisesti melko reilusti katkeroitu. Kahviosuuden tasapainotus on kyllä erinomainen ja homman kruunaa jatkuva hienosti maitokahvinen ja suklainen jälkimaku. Sitä mitä luvattiin. 

Siinä varsinaiset uutuudet, sitten edelliskerralta muutama jäämä:

Samuel Adams Winter Lager
Maustettu lager USA:n suurimmalta 'pienpanimolta". Reilun mausteinen, muttei liioiteltu. Suklainen ja karamellinen tunnelma. Ihanan pyöreä ja pehmeä ja muljahtava suutuntuma. Upea tasapaino mausteessa. Ruokaolut!

Tanker Checkmate Porter
Mieto tuoksu, aavistuksen märkäkoirainenkin. Suklainen suora porter, jossa tiukka, hivenen salmiakkisuutta irrottava katkerointi. Maltaista, paahteista menoa, joka jää kuitenkin aika yksiulotteiseksi eikä siitä irtoa sellaista jännittävyyttä kuin odottaisi. Voi olla varsin hyvä sopivan runsaan pataruuan aineksena ja/tai parina.

Põhjala Talveöö
Virolaisten jouluolut on vahva ja hyyyyyvin joulumausteinen. Makean mausteinen, suklaakonvehdin ja glögin välimaastossa liikkuva tuoksu. Maku on reilusti mausteiden ylivoimaa, sokerisen tuhdissa ja hyvin suklaisessa mallastaustassa. Erittäin jouluinen mausteseos on helmi, herkullinen tuoksultaan ja maultaan. Se tarkoituksellisesti dominoi olutta ja toimii, mutta yksi pullo riittänee kahdelle tai kolmelle siemailijalle.

Lisäksi pruuvissa oli Liefmans Goudenband ja To Øl Sur Blomst. Ensimmäisestä voi lukea arvion vaikka tästä ja jälkimmäinen oli sokkojoulukalenterini luukussa 5.

Kommentit