Sessio #2: Olut ja snooker, voittamaton pari


Toiseen sessiokirjoitteluun Olutkellarin J-P valitsi aiheeksi oluen ja penkkiurheilun. En juurikaan katso urheilua, saati harrasta sitä. En oikein seuraa osaa seurata tyypillisiä joukkuelajeja kuin maiden välisten suurten turnausten, mm-kisojen ja olympialaisten aikana, jos silloinkaan. Liigat eivät sytytä kun ei ole ketään ketä kannustaa. Lisäksi niistä lajeista puhutaan kyllästymiseen asti kaikkialla. Omituisia ulkomaisia lajeja seuraisin paljon mielummin. Bowlsia ja hurlingia telkkariin!

Yhtä urheilulajia sentään tulee seurattua puoliaktiivisesti, jopa siinä määrin, että maksan (netti-)kanavasta jolta sitä voi katsoa: Snookeria, tuota biljardin universumin kuninkuuslajia. Ja mitä enemmän tämän session tiimoilta asiaa mietin, sitä varmemmin tulin siihen tulokseen, että snooker on ylivoimaisesti paras laji seurattavaksi oluen kanssa. Esittelen syyt.

Snooker on rauhallinen laji
Snookerissa ei ole äkkitilanteita. Matsit kestävät parhaimmillaan päiviä ja santsaustaukoja on jokaisen framen eli erän välissä. Maailmanmestaruuskisoissa eriä pelataan yhdessä ottelussa jopa päälle kolmekymmentä, joten peli harvoin on yhdestä erästä kiinni. Sitäpaitsi tiukimmassakin safety-lyöntien taistelussa ei ole mitään ongelmaa ottaa pientä breikkiä ja käydä uutta olutta. Jos peli onkin ajautumassa äärimmäiseen yhdestä lyönnistä kiinni olevaan ratkaisuun, sen näkee tulevan yleensä hyvissä ajoin.

Snooker on herrasmieslaji
Snooker-yleisö ei lähde kaduille rettelöimään ja mellakoimaan vaikka olutta kuluisikin liikaa. Yleisö ei pääse liikaa riehaantumaan, kun pelkkä keskustelu tai soiva kännykkä voi johtaa yleisöstä häätämiseen. Ei riekuta. Sitäpaitsi koko päivän kestäneen rauhoittavan pallojen kolkkeen jälkeen ihminen on ihan liian nuutunut mihinkään metakoimiseen.

Parempaa tv-lajia ei ole
Harva laji on kotona seurattuna selvästi parempi kuin liveyleisössä, snooker on. Jalkapallo- tai jääkiekko-ottelussa aidon yleisön joukossa pääsee mukaan tunteeseen ja hurmokseen. Kuten yllä kerrottiin, snooker-yleisössä tunteet pidetään sivistyneesti painettuna syvälle sielun perukoille minne ne kuuluvatkin. Kotona tunnelma on siis lähes sama kuin livenäkin, ja lisäksi pääsee nauttimaan hidastuksista ja huomattavasti paremmasta näkymästä. Ja voi käydä jääkaapilta juuri sitä olutta mistä itse pitää, eikä jäähallin kanssa diilin tehneen megapanimon keltaista vettä.

Snookerissa ei mainosteta turhaa olutta
Suuret stadionlajit kannattavat mauttoman bulkkioluen ylivaltaa maailmassa toimimalla mainostilana jättipanimoiden mauttomille liemille. Snookerissa näin ei ole. Myönnettäköön, tämä johtunee vain siitä, etteivät nyt ole sattuneet sponsoroimaan, mutta kerrankos sitä voi jeesustella kun on hyvä tekosyy.

Snookerilla ja oluella on historiallinen kytkös
Biljardi on pubipeli ja ennen kuin urheilusta piti joka paikassa tehdä kiiltokuvaroolimallien yleishyväksyttävää touhua, snooker-pelaajilla oli vuoroa odotellessaan tuoppi tuolinsa vieressä. Samaa voi tehdä kotikatsomossa, kohtuuden rajoissa tietenkin. 70-80-luvun pelaajan Bill Werbeniukin 76 tölkkiä olutta matsin aikana alkaa olla ehkä hivenen ongelmallista. Ei, siinä ei ole näppäilyvirhettä. 76. En minäkään ymmärrä miten.

Sheffield
Snookerin maailmanmestaruuskisat pelataan Crucible-areenalla Sheffieldissä. Sheffieldissä on myös Snooker-Akatemia, jossa kovia pelaajia koulitaan maailmalle. Sheffield on myös yksi Englannin craft beer -skenen kovimpia kaupunkeja. Sattumaa? Tietenkin, mutta ihan hyvin voisi taikauskoisesti väittää, ettei ole, joten väitän sitten.

Näillä täysin aukottomilla perusteluilla voikin jokainen siirtyä tämän lajeista jaloimman pariin, hyvän oluen kera. Eurosportplayer maksaa muutaman euron kuussa ja juuri tällä hetkellä on muuten menossa yksi lajin arvostetuimpia turnauksia eli UK Championship.

Oh, and that's a bad miss!

Kommentit

  1. Kuvateksti taitaa olla virheellinen... O'Sullivan ei missaa ikinä :)

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.