Sessio #1: Keskiolut - suomalainen oluttyyli?


Tämä on ensimmäinen Sessio, suomalaisten olutbloggareiden yhteisen aiheen juttu, joita ilmestyy tässä alkuviikosta. Aihetta saa käsitellä vapaasti, joten näkökulmia irronnee. Olen tässä ensimmäisellä kerralla myös isäntänä, eli kerään ilmestyneet jutut torstaiksi yhteen linkkilistaan. Pari kirjoitusta onkin jo ehtinyt ilmestyä eilen, tutkailkaa blogeja!

Aiheeksi valitsin keskioluen. Olin valinnut jo jonkun ihan muun aiheen, mutta viime tingassa keksin ärsyttävämmän, josta en meinannut sitten itsekään keksiä mitään. "Onko keskiolut oluttyyli"-ajatus oli kuitenkin rassannut päässä, niin paneuduinpa siihen sitten.

-------

Jos asiaa katsoo pedanttisen tarkasti, keskiolutta ei ole enää olemassa. Keskiolueksi kutsuttu olut on III-veroluokan olut ja veroluokat poistuivat jo 1995. Käytännöllisemmin katsoen Suomessa on kuitenkin lainsäädännöllisesti kolme eri luokkaa oluita: alle 2,8% / 2,8-4,7% / yli 4,7%. Viimeistä ei saa myydä kuin Alkossa ja baareissa. Ensimmäiseen kuuluvia ei puolestaan verotuksen puolesta lasketa alkoholijuomaksi lainkaan verotetaan huomattavasti kevyemmin. Jäljelle jäävään lokeroon solahtavia kutsutaan usein edelleen keskiolueksi, koska vanha III-veroluokka sisältyy siihen ja noh... onhan se myös keskimmäinen lokero. Näinpä keskioluen voi sanoa edelleen olevan olemassa.

Tosin, jos asiaa miettii lisää, kaikkia keskiolutvahvuuteen sopivia oluita ei suinkaan mielletä "keskiolueksi". Menkääpä baariin jossa on hanassa esim. Sandelsia ja sitten toinen keskiolutvahvuinen olut, vaikkapa Fuller's London Pride. Tilatkaa tiskillä "yksi keskiolut". Kumpaakohan lasiin ilmestyy? Niinpä. Ei keskiolut ole bitteriä, eikä se ole APAa, eikä se todellakaan ole persikka-suklaa-gosea. Keskiolut on vaaleaa lageria ja vieläpä hyvin tarkkaan rakoon osuvaa vaaleaa lageria.

Väitänkin, että keskiolut ei ole enää pitkään aikaan ollut pelkästään alkoholiraja. Se on oma oluttyylinsä. Aidosti suomalaisena oluttyyleinä on yleensä pidetty vain perinteisiä sahtia ja kaljaa, mutta keskiolut-niminen oluttyyli on moderni selkeästi rajattavissa oleva asia, jolla on tyylilistoissa aivan yhtä puolustettava paikka kuin vaikkapa Dortmunderilla. Tai ainakin melkein.

Tähän voi tietty argumentoida, että keskarihan sopii olemassa oleviin tyyleihin. Kuten "International Pale Lager". Sillä sitä samaa vaaleaa bulkkilageriahan ne ovat kaikki. Noh, kaikki keskioluet ovat kansainvälisiä vaaleita lagereita, mutta kaikki kansainväliset vaaleat lagerit eivät ole keskioluita. Nehän voivat olla herraisä yli viisiprosenttisia! Keskari on siis vaalean peruslagerin alalaji, mutta kyllä se omaksi tyylikseen käy, jos kerran "American Lagerkin" käy.

Oluttyylillä tulisi mielestäni olla jonkunlainen historiallinen tai sitten puhtaasti aistihavaintoon perustuva ero muihin oluttyyleihin. Kuten moni muukin historiallinen oluttyyli maailmalla, keskiolut on muotoutunut valtion alkoholi- ja veropolitiikan ja kansainvälisten trendien seurauksena sellaiseksi kuin on. Sillä on siis selkeä ja uniikki historiallinen tausta. Ominaisuuksiltaan se on helppo määritellä myös, menemättä tässä sen tarkemmin numeroihin. Se on vaalea lager. Vahvuudeltaan 3,5-4,7%, useimmiten skaalan yläpäässä, mutta ei koskaan sen yli. Miedosti humaloitu, tasapaino maltaaseen kallellaan, ei välttämättä täysmallasolut. Juotavuus tärkeää.

Tyyli on aina abstraktio, tapa sanoa lyhyesti isompi asia. Se miten järjettömän tarkoiksi tyylejä kannattaa määritellä on sitten oma asiansa, mutta tyylien kautta puhuminen on joka tapauksessa kätevää asiasta innostuneille ja sitä ammatikseen tekeville. On helpompi sanoa jonkun olevan "gose" kuin alkaa purkaamaan sen ominaisuuksia täsmälleen. Tosimaailmassa tällaiset asiat eivät tietysti synny lisäämällä määritelmiä vihkoon vaan ajan kanssa ihmisten suussa.

Siksi ainakin kotimaisissa yhteyksissä olisi mielestäni täysin hyväksyttävää käyttää keskiolutta tyylinä. Suomen kulttuuriympäristössä kasvaneelle se on yhden sanan tapa määritellä olut hyvin tarkkaan tietynlaiseksi. Keskiolutta on tilattu ja tilataan vielä vuosikymmeniä, vaikkei sitä teknisesti olekaan olemassa. Ihmisten mielissä se on tietynlainen eli tietyn tyylinen olut. Keskiolut, toiselta nimeltään kolmosolut, on Suomen tunnetuin oluttyyli.

Ei mikään silti ole ikuista. On täysin mahdollista, että jos kaupparaja nousee 5,5% tässä lähitulevaisuudessa ja myös perusbaarien olutvalikoima kirjavoituu edes hivenen peruslagerin ulkopuolelle, ennen pitkää myös se vahvempi versio tilataan baarissa sanomalla "keskiolut". Sillä se on tyyliltään suomalaista keskiolutta.

Mitä nyt on vähän vahvempi, kuka näitä jaksaa kytätä.

----
(Edit: pieni asiavirhe korjattu)

Kommentit