Discretion Brewing Uncle Dave's Rye IPA


Uncle Dave's Rye IPA
Discretion Brewing, USA
(Ruis) IPA, 6,5% 

Sukulaisen mokomat asuvat Kaliforniassa ja toiset sukulaiset käyvät siellä säännöllisen epäsäännöllisesti vierailemassa. Saan sitten tuliaisena olutta, kun itsellä ei ole vielä aikataulut tai budjetit omaan reissuun venyneet. Tuliaisten tuojat eivät niin oluthörhöjä ole, niin aina vähän jännittää mitä tulee. Parhaita tuliaisia semmoiset. Kiitoksia vain tuojille!

Tälla kertaa tuli Discretion Brewing nimisen pumpun Uncle Dave's Rye IPA. Panimosta en ollut koskaan kuullutkaan, mikä ei yllätä, kun ameriikoissa taitaa olla päälle viisi tuhatta panimoa tätä nykyä.

Santa Cruzista eli ihan siitä Piilaakson reunamilta San Fransiscon eteläpuolelta Discretion Brewing kuitenkin ponnistaa. Vaikuttaisi olevan pienehkö, panimopubin kokoluokkaa oleva mesta. Paikallinen panimopubi taitaakin olla nykyään vallitseva trendi panimoissa sielläpäin, kun miksikään Stoneksi Stonen paikalle on kovin hankala niin täydessä markkinassa yrittää enää puskea.

Discretion Brewing näkyy kovasti hehkuttavan luomua, sen verran usein sana "organic" nettisivuilla vastaan iskee. Tämä Uncle Dave's on myös menestynyt useammissa luomuolutkilpailuissa. On kuulemma myös "Taproom favorite". Noh, katsotaan, vaikka eihän pullotuote koskaan panimon oman hanan kanssa voi kilpailla. Olut on pullotettu 13.6.2017, eli 3,5kk vanhaa. Ei siis ihan tuoreimmillaan, jos nyt ei ihan ikivanhakaan.

Meripihkan punertava, oranssi olut. Kaunis, kestävä vaahto. Tuoksu on metsäinen, jotenkin "öljyinen", vähän taikinahiivainen. Paljon myös makeaa hedelmää, ei niinkään tyypillistä amerikan sitruksisuutta mitä lupailtiin. Enemmän sellaista trooppista, vähän mätää hedelmää.

Maussa kiinnittyy ensinnä huomio hedelmäisyyteen ja sitten melko roimaan katkerointiin. Vaikka lukemat ovatkin IPAksi melko miedot 68 IBUa, ne tuntuvat ärhäkämmiltä. Muuten metsää, pientä rukiin mausteisuutta, mutta mitä enemmän juo, sitä voimakkaammin tuntuu epämiellyttävä mätä hedelmäisyys. Se vaikuttaa suoraan sanoen käymisvirheeltä, liian kovalta käymislämpötilalta tai jotain, estereitä piisaa. Katkerot taklaavat sitä vähän, mutta ei tästä oikein kalua silti tule. Lasin pohjan lähetessä olut menee vähän nyrpistellen, ja sitä olisi vielä puoli 65cl "bomberia" jäljellä...

Jos olut olisi kunnossa, olisi varmaan ihan passeli esimerkki ruis-IPAsta. Tällaisenaan ei voi hirveästi kehua. Sinällään opettavaista nähdä, että laatu kusee ameriikoissakin.

Kommentit