Omnipollo Selassie

Selassie
Omnipollo, Ruotsi.
Imperial Stout, 11%.
*****

Omnipollon jo kaikki tuntevat. Ruotsalainen kiertolaispanimo on tehnyt viime vuosina toinen toistaan uskomattomampia oluita. Jotkut jakavat mielipiteitä, toiset ovat vain yleisesti kehuttuja. Siksipä yleensä ei tarvitse miettiä jos Omnipollon oluita on myynnissä, jotain vähintään mielenkiintoista siellä on luvassa. Tämä Selassie tarttui matkaan Kööpenhaminasta Mikkellerin Torvehallernen kaupasta. 82 kruunua hintaa, eli sellaisen 11 euroa. Tyyristä, mutta Omnipollon imperial stoutista se on yleensä ihan käypä hinta.

Reseptivelho Henokin juuret ovat käsittääkseni Etiopiassa, joten oluen nimi Selassie selittynee sillä. Hailehan se siellä. Toki Etiopiaan viittaa mukana oleva kahvikin. Lisäksi vaniljaa sekä "10 erikoismallasta" sisältävä mallaspohja. Voltteja 11 eli kaikin puolin isolla meisselillä siis väännetään.

Pikimusta, öljymäinen jopa, runsas ruskea vaahtokukka. Voimallisessa tuoksussa ylimaallisesti kahvia, suklaata, vaniljaa. Suklaakakkua suklaakuorrutteella espresson kera ja taustalta humaloiden raikkaampaa henkäystä. Tuhkaa, palaneisuutta.

Supertäyteläinen suklaisuus täyttää suun, mutta katoaa sieltä yllättävän nopeasti kun paahteen karvaisuus ja kahvi iskevät vastaan keventäen olemuksen henkäykseen, kunnes taas jälkimaussa nousee uudestaan kahvi, suklaa ja runsaat katkerot loppusäväykseen jättäen suun kaipaamaan seuraavaa siemausta alkoholin lämmittäessä kurkunpäätä. Kahvi on voimakkaasti esillä koko oluen läpi, vanilja lähinnä taustatukena. Silti tästä ei jää mikään erityisen överikahvinen fiilis, kahvi on hyvin ruodussa muutenkin paahteisen mallasrungon kanssa.

Usein voimakkaiden suklaisten ja paahteisten oluiden "ongelma" on siinä, että ne ovat niin täyteläisiä ja öljyisiä ja paksuja, että olut käy liian rankaksi ja väsyttää suun. Tai sitten toisessa ääripäässä olut on kahvin karvauden ja katkeroiden kanssa niin kova, ettei maltaan pehmeys pääse esiin. Tässä yhdistyy molemmat erinomaisesti. Lopputuloksena on ekstravahva ja täyteläinen suklaa-kahvi-vanilja-pommi, joka silti on aivan hämmentävän juotava. Ne teki sen taas. 5/5

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.