Isojen uudet isot (Olvi American Cream Ale ja Karhu Raaka)


Olvi American Cream Ale
Olvi. Suomi
Cream Ale, 4,7%, 25 IBU, EBC 17
***

Parit isomman panimon tuotteet on jääkaapissa odotelleet, joten pistetään yhteen kasaan. Ensin Olvi. Olvi lähti jo kuuluisasti hulluttelemaan IPAn kanssa pari vuotta sitten ja onnistui siinä varmaan yli omienkin odotustensa. Sen jälkeen Iisalmessa on taottu kun rauta on kuumaa, on tullut APA, Black IPA ja "Xmas IPA". Vehnä eli White IPAa yllättäen ei. Viime viikolla Olvi lähetti näytepaketillisen uusinta: American Cream Ale.

Black IPA oli jo suht iso askel pois siitä tavallisesta vaaleasta lagerista, mutta nyt on tavallaan otettu askel takaisinpäin. Amerikkalainen cream ale on ikään kuin vaalean lagerin kilpailijaksi syntynyt melko epämääräinen hybridityyli. Se voi olla joskus tehty lagerhiivalla ja usein ei edes täysmallasta.

Joskus muuten näkee sellaisia Guinnessin tyyliin "nitrotettuja" eli typpikuplilla hapotettuja hyvin pehmeän suutuntuman omaavia vaaleita oluita kutsuttavan myös cream aleksi, mutta ne ovat sitten oma juttunsa.

Olvi ei ole kuitenkaan mitään lisätärkkelyslitkua lähtenyt tästä craft-sarjastaan tekemään. Täysmallasta siis. Humalina Monroe, Fantasia ja Kazbek. Viimeisestä Saazin sukuisesta tsekkihumalasta olen kuullut, mutta aiemmat ovat ihan vieraita. Hiivaus kuitenkin "Pinta- ja pohjahiiva" ja lageroitukin on eli hybridityyli tosiaan. Lisäpisteet "Créme de la créme d' Iisalmi" tekstistä tölkissä, hörähdin.

Kultainen olut, kiva vaahto. Melko hiilihappoinen suutuntuma, mutta ei mikään ohut. Kukkaista humalaa, toffeeta, metallia. Puhdas, hieman toffeisen keksimaltainen, ehkä jopa hunajainen maku, johon nousee mieto mutta pirteän hedelmäinen humala ja katkerointi.

Helppo vetää, maukas, puhdas, virheetön. Aika hyvä kompromissi velton ja mauttoman peruslagerin ja ronskimpien IPOjen sun muiden välillä. Kyllä tätä ihan mielikseen juo, minimiannos puoli litraa. Rentoon saunailtaan tai vastaavaan puolihuolimattomaan juopotteluun ehdottomasti ja sata kertaa mielummin kuin lähmäinen ja tunkkainen salkkulager. 3/5


Karhu Raaka
Sinebrychoff. Suomi
Vaalea Lager, 4,7%, 22 IBU, EBC 14
**
Tämän sain matkaani Karhun vaatelanseerauksesta pari viikkoa takaperin. Karhua tuskin tarvinnee hirveästi esitellä, kyseessä on kuitenkin maan myydyin olut. Aina välillä Koff innostuu tekemään Karhusta "erikoisempia" versioita kuten Korpisavun, Huurteen tai Tuplahumalan. Yleensä ero peruskarhuun on ollut kovin hento. Pelokasta ja arkaa "kokeilua" ne.

Nyt on sitten perus-Karhua viritetty lisäämällä mallaspuolelle vehnää ja humalapuolelle hieman Cascadea ja jättämällä olut suodattamatta. Lanseerauskekkereillä olut oli ihan positiivinen yllätys, kun taisi vielä olla aika optimituorettakin. Nyt siis käsittelyssä pari viikkoa jääkaapissa "kypsynyt" versio.

Kultainen, sameahko. Tuoksu on melko olematon. Kevyttä ruohoisuutta, hieman sitrusta ja hivenen kiipii sellainen bulkin märkä pahvi taustalta. Hyvin hennosti, mutta sen huono puoli on, että ajan kanssa se vain lisääntyy, joten näin tuoreena ei kovin hyvä merkki. Aika täyteläinen, vehnä tuo huomattavasti pehmeyttä, eikä olut ole niin hiilihappoinen kuin peruskarhu. Aiemmin maistamani oli selkeämmin vehnäleipäinen. Nyt en sitä niin huomaa. Humalointi jälkimaussa on miellyttävän raikas ja himpun sitruksinen. Katkerointi jää melko kevyeksi ja saman tason lukemista huolimatta pehmeämmän nousevaksi kuin esim. tuossa Olvin tuotteessa. Pirtsakkuutta puuttuu noin kokonaisuutena. Lopputuloksena vähän makeanläntä olut, jota ei oikein tee mieli toista.

Parempaa kuin peruskarhu, mutta kahteen jää, kolmosta hipoen. Alkava pahvisuus kuitenkin taittaa alle.

Kommentit

 1. Cream Ale on siitä haastava tyyli tällaiseen massamyyntiä tavoittelevaan olueen, että jengi ymmärtää sen niin väärin kaupan hyllyllä. "Onks täs kermaa?" "Onks tää niinku ne bisset Irlannin reissulla?"

  Lisäksi pakko tarttua White IPAn määritelmään, ei siihen pelkkä vehnä riitä vaan pitää olla belgihiivaakin, eli periaatteessa Witbier-IPA. Suomenkielinen termi "Vehnäolut" on muuten sikäli hämäävä, että se on saanut monet luulemaan, että vehnän lisääminen mallaspohjaan tekee oluesta hefeweizenia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katos. Tänään opin. Kiitos. Sen verran harvoin tulee white IPAa vastaan, etten tätä wit-hiiva juttua ole tullut ajatelleeksikaan. (BJCP näköjään kelpuuttaa myös vain witin mausteet.)

   Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.