Swannay Island Hopping

Island Hopping
Panimo: Swannay Brewery
Maa: Skotlanti

Tyyli: Golden Ale
Alkoholia: 3,9%

Pisteet: 5/5
Lyhyesti: Loistava hunajainen ja "sessioitava" golden ale.

Uusia skottilaisia oluita tuli pikku tovi takaperin maitokauppoihin. Pulloissa lukee suht näkyvästi "Orkney Islands", niinpä jotenkin oletin kyseessä olevan Orkney Breweryn uusia tuotteita. Niitähän on ollut maitokaupoissa jo pitkään, panimon Dark Island oli olutharrastuksen alkuaikoina yksi lemppareistani.

Kyseessä on kuitenkin ihan eri panimo, Swannay Brewery. Eikä edes mikään eilen perustettu, jos nyt ei varsinaisesti perinteikäskään, vaan 12 vuotta olutta tuottanut pulju. Ollaan siis siinä pisteessä, että parinkymmenen tuhannen asukkaan saarelle mahtuu kaksi panimoa, jotka tekevät olutta kansainväliseen vientiin. Noh, mahtuuhan sinne toki kaksi maineikasta viskitislaamoakin (Highland Park ja Scapa). Voi noita skotteja.

Nimi Island Hopping viittaa tietenkin paitsi saarten välillä hyppelyyn, myös humalointiin ja siinäkin vielä Uusi-Seelantilaisiin humaliin. Vaalea, oranssiin taittava olut. "Hoppy session beer" sanoo etiketti vaaleasta hyvin humaloidusta 3,9% oluesta. "Brittiläinen golden ale" voisi sanoa joku muu.

Tuoksussa onkin NZ-humaloinnista huolimatta hyvin brittiläinen meininki. Hunajainen ja bitterimäinen hedelmäisyys, vähän sitrustakin, raikas nurmikko. Jos koira kuono maassa jahtaa sateen jälkeen pitkän pihanurmikon läpi hunajaan kastettua limeä, niin tältä sen nenässä varmaan haisee.

Maku seuraa samoja linjoja. Vahvuisekseen muhkea, hivenen trooppishedelmäinen ja hunajainen mutta silti kevyt ja raikas olut, jossa on hyvä ja pitkäkestoinen katkeron puraisu. Makua on paljon, muttei liikaa. Herkullinen, kolauttaa juuri ne kaikki pisteet mitä golden alelta odotan: Humalointi, kepeys, juotavuus, hedelmäisyys. Lajissaan loistava. 5/5

Kommentit