Sokkovertailu: Helsinkiläisiä oluita

Viime vuoden yksi hauskimpia juttuja oli sokkomaistella kauppavahvuisia pale aleja. Niinpä päätin, että tänä vuonna voisi tehdä useammankin sokkomaistelun. Kutsuin kasaan ryhmän kavereita ja ehdotin ennen maistinkia paria kategoriaa, jota ottaa teemaksi. Huutoäänestyksen voitti "Helsinkiläiset panimot".

Helsingissähän on tosiaan useampi panimo. Suomenlinnan Panimo, Stadin Panimo, MiLa Brew ja Ravintolakoulu Perhon panimo. Sen lisäksi ravintolapanimot Bryggeri Helsinki, Bruuveri, Teerenpeli ja Il Birrificio. Ja jos venytetään niin vaeltavia panijoitakin löytyy, ainakin Donut Island ja Hatebrew (josta tosin ei ole kuulunut mitään vähään aikaan). Nykyään toki tulee panimoita siihen tahtiin, että varmaan tuosta puuttuukin jo joku.

Koska tavaran piti kuitenkin olla pullossa ja hankittavissa, valikoima rajoittui käytännössä neljään ensin mainittuun. Asianlaitaahan voi nysvätä loputtomiin. Suomenlinnan pullokama taitaa tulla teknisesti ottaen Vantaalta, Bryggerikin pullottaa toisaalla ja pullotuotteena tietty saisi myös Teerenpeliä, mutta puhutaan nyt sellaisesta jonkinlaisesta "henkisestä helsinkiläisyydestä". Henkisesti helsinkiläistä voisi olla myös mahdollisesti Sinebrychoff, mutta ei nyt uida ihan historiassa sentään. Ylpeästi Iisalmelainen Olvikin kun on alunperin helsinkiläisen panimon nimi.

Rajasin myös oluiden määrän kahdeksaan, ettei menisi loputtoman kauan ja, jotta olisi jonkinlaista vertailukelpoisuutta, yritin pitää oluet suhteellisen samanvahvuisina. Alkosta mukaan tuli vain pari. Muuten otos on suhteellisen satunnainen. Lisäbonuksena ujutin yhdeksänneksi mukaan pullollisen Sudeettisavolaisen Olutosuuskunnan Amber Alea, eli toisin sanoen itse tekemääni kotiolutta, joka sattui onnistumaan harvinaisen hyvin. Valehtelin tietenkin kaikille muille, että mukana on vain kaupallisia tuotteita.


Mukana menossa siis:
Suomenlinnan Sparre Pale Ale
Suomenlinnan Coyet Ale
Stadin Panimo West Coast Session IPA
Stadin Panimo Stadin Red Ale (alko)
HOK-Elanto Juhlalager (=Bryggeri Helsinki Pils)
Bryggeri Helsinki Roggenfest (alko)
Bryggeri Helsinki Citra Extra Pale Ale
MiLa Brew Puisto Session IPA
Kotiolut Amber Ale (n.6,2% jenkkihumaloitu amber)

IPAa ja APAa ja niiden serkkuja tässäkin sokkoilussa siis useita. Poikkeuksena Bryggeriltä savuinen ruislager Roggenfest ja panimon tyylipuhdas Pils, joka on hanatuotteena yksi suosikkejani koko maassa. Coyet on puolestaan melko brittihenkinen. Oma kotiolueni on jenkki-amber, vastapelureista ehkä tyylillisesti lähinnä Stadin Red Alea.

Käärin oluet hyväksi havaitulla metodilla folioon ja kätkin jääkaappiin. Arvioperusteeksi ohjastin ainoan järkevän: Pidätkö oluesta? Pyysin myös antamaan kouluarvosanan, että saisin jonkinlaisen keskiarvon. Toimin itse seremoniamestarina ja kellään muulla ei ollut havaintoa mitä olutta tarjoiltiin. Itse muutaman pullon väkisinkin muistin ja tiesin tietty mitä oluita mukana yleensä on. Joten innokkaimmat voivat jättää maistelijan VI huomiotta.

Lasivalinnoissa mentiin talouden lasimäärien rajoilla, mutta suht samanlaiset jokaisella maistajalla. Ironisesti voittajat olivat ehkä niissä huonoimmissa laseissa.

Arvioijat olivat kaikki jossain määrin oluen ystäviä, enemmän tai vähemmän harrastuneita. Kukaan ei sentään ihan pelkällä bulkkiöölillä tainnut ajella. Arvosanat tuntuivat olevan suht samalla linjalla. Itse totesin oman kokemuksen näkyvän lähinnä siinä, että olin armollisempi heikompia kohtaan. Sen jälkeen kun on muutamaan otteeseen maistanut täydellisen pilaantuneen palaneen kumin hajuisen kötöstyksen nelosen ja vitosen kouluarvosanataso tippuu aika paljon syvemmälle kuin pelkkään ohuuteen.

*rummunpärinää*

Tulokset tarjoilujärjestyksessä

IIIIIIIVVVIKA
Bryggeri Roggenfest78-878+
Stadin Red Ale5-8+8577-
Suomenlinna Coyet Ale67-7877+7
Bryggeri Pils86687+
Kotiolut Amber Ale897788-
Stadin West Coast SIPA66-5+666-
Bryggeri Citra EPA5776-76+
MiLa Puisto79+99-
Suomenlinna Sparre Pale Ale99888+9-

Kirkkaimpaan kärkeen ampaisi siis panimoista uusimman ja pienimmän MiLa Brewn Puisto. Sen julmetun metsäinen aromihumalointi olikin selkeästi rikkain setistä vaikka olut ei ilmeisesti ollut edes mitään erityisen tuoretta (kts. lopussa). Siitä tykkäsin kyllä ei-sokkonakin, enkä sokkona aistinut ainakaan itse niin pahaa ohuuttakaan kuin tuossa elokuisessa arviossa kommentoin. 

Kotiolut pärjäsi tosi kivasti kolmanneksi, tosin se sitten olikin ihan supertuoretta vain kolmen viikon ikäisenä. Silti kaupallisten seassa sokkona maistettuna otan sen saavutuksena. Kaupallisista kolmas oli Roggenfest, joka nousi savuarominsa myötä hieman keskisarjan ylle. Itseni yllätti silti kovimmin toiseksi tullut Suomenlinnan Sparre, jota en ollut niin ajatuksen kanssa tainnut maistaakaan. Sitä kuvasti oikeastaan kaikkien kommenteissa yksi sana: Tasapainoinen.

Suurin osa jäi keskitien seiskan oppilaiksi, eli niissä ei sinällään ollut mitään vikaa, mutta olemus ei aivan kantanut. Sitten kaksi alisuoriutujaa, jotka yllättivät itseni. Omana kommenttinani viimeiseksi jääneistä StaPan Sessio IPA kärsi mielestäni kovin vihanneksisesta ja muusta virhemausta. Pulloja oli kaksi, joten yksittäinen pullovikakaan se ei ollut. Bryggerin Citra puolestaan oli muiden rinnalla turhan vetinen ja osittain siitä syystä tuntui maultaan liiankin miedolta. Sitruksisesta tuoksusta kyllä tykättiin.

Kommentteja oluista maistelussa:
"Ei maistu miltään?" (III - Bryggeri Pils)
"Perus-IPA" (III - Kotiolut)
"Etikkamainen, ei ihan minun juttu" (III - StaPa West Coast SIPA)
"Vääränlainen hapan" (V - StaPa West Coast SIPA)
"Ei paljoa makua ja se vähäinen makukaan ei oo hyvä" (IV - 
Bryggeri Citra)
"Pieni suuorgasmi" (II - MiLa Puisto)
"Smooth operator!" (V - MiLa Puisto)
"Hyvä sitrus. Hyvä tasainen kokemus." (V - Sparre)

Tämmöistä. Kiitos maistelijoille! Seuraavaksi sokkomaistellaan jotain ihan muuta.

Varmaan tuoreudet kiinnostaa ihmisiä, joten listassa alla parasta ennen päivät:
Bryggeri Roggenfest 08-2016
Stadin Red 31.10.2016 (erä #722)
Suomenlinnan Coyet oli kulunut puoliksi pois, mutta ilmeisesti 10/16?
Bryggeri Pils (Elanto Vaalea Juhlalager) 06-2016
Kotiolut oli 3 viikkoa aiemmin pullotettu
StaPa West Coast SIPA 1.7.2016 (erä #705)
Bryggeri Citra EPA 09-2016
MiLa Puisto 3/16 (erä #2)
Suomenlinna Sparre 051016

Kommentit

  1. Kiinnostaisiko kahden seurakunnan vertaileva sokkovertailu samoista oluista (jos niitä löytyisi sekä Suomesta että Virosta? Hiidenmaan Kuninkaallinen Raittiiden Oleuennautiskelijoiden Seura "Odratolgus labyrindis" on alkaen vuodesta 1997 joka vuosi järjestänyt muutamakymmenen sokkomaistelua. Arvosteluasteikko on meilläkin (kuten teilläkinpäin tuntuu olevan) 1 - 10; mutta puolikkaita emme laita. Jos yhteinen pistemäära on monilla oluilla samaa, niin ratkaistaan tilanne vertailulla ja +:en avulla.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.