Alkon käsityöläisoluet 2016

Kuten viimekin vuonna tuli todettua, Alkon käsityöläisoluiden teemaviikot ovat parasta mitä Alko vuoden mittaan tarjoaa kotimaisten pienpanimoiden ja niiden ystävien suuntaan. Panimoita on tullut huima määrä lisää ja pikkuhiljaa se alkaa näkyä myös näissä teemaviikkojen valikoimassa. Pääsin taas Alkon pruuviin maistamaan nämä oluet etukäteen.Ennakkoon odotin eniten Iso-Kallan salmiakkiolutta. Aloittaessaan Iso-Kallalla oli hakemista tasalaatuisuudessa, mutta viime aikoina prosessi on saatu ilmeisesti kuntoon, enkä ole virheellisiin tuotteisiin enää törmännyt. Siksi sellainen kummallisuus kuin savolainen salmiakkiolut alkoi kuulostaa epäilyttävän sijaan mielenkiintoiselta. Toiset isot odotukset kohdistuvat Hiiden Loviatariin. Hiisi on yksi lempipanimoitani Suomessa ja ruis-barleywine kuulostaa suhteellisen täydelliseltä omaan makuuni. Maku haastaa ESB:llä. Maku on tehnyt laatua, mutta kuten vasta Top Fuelin ESB:n yhteydessä mainitsin, ESB:ssä on rima korkealla. Suomenlinnan Berliner Weisse on myös mielenkiintoinen veto, kuten myös Beer Hunter'sin imperial stout. Kun yksi maan kovimpia panimoita tekee yhtä tuhdeimmista tyyleistä, silloin pitää olla suu auki.

Kaikki sentään eivät ole ihan varta vasten tänne tehtyjä, mutta onhan niitä hyvä saada koko kansan ulottuville. Vanhoja tuttuja löytyy lukuisia. Bryggerin Rosé on tuttu jo panimoravintolan hanasta. Käsittääkseni viinihiivalla tehty (?) punainen olut osoittaa suorastaan epätyypillistä kokeellisuutta Matthiakselta, joka tähän asti on tehnyt lähinnä perinteisiä tyylejä (moitteettomia sellaisia, huomautettakoon). Rekolan mainio Musta Valssi on myös tuttu maitokauppaversiona, olen sen arvioinutkin. Humaloven First Love on ollut maistettavissa pk-seudulla baareissa myös, ainakin Brewdogissa.

Myös Birra Amiatan Lura-sahtia oli taannoin OlutExpossa 2014 muistaakseni pieni erä tarjolla, mutta missasin sen. Ja niin missasin tässä pruuvissakin, olut oli nimittäin vielä matkalla jossain. Malmgårdin Emmer IPA on tulossa myös Alkoon, mutta ilmeisesti se ei kuulu virallisesti tähän käsityöläissettiin, eikä ollut pruuvissa mukana. Kyseessä on kuitenkin yksi suomen parhaita IPA-oluita, joten ei sitä hyllyynkään kannata jättää.

Yleisenä kommenttina taso oli mielestäni melko kova. Pari turhankin keskinkertaista joukossa oli ja muutama oudohko tulkinta tyylistä, mutta yksikään ei ollut oluena varsinaisesti huono. Oluista maistelukommentit aakkosjärjestyksessä. Maistelujärjestys oli eri.

Bryggeri Rosé
0,33l 5,95€
Yksi setin parhaimmistoa. Tuoksu on mainio, hieman hapan ja kirsikkainen, mutta maltaan ja mausteisen humalan ohjaama. Hedelmäinen monella tapaa, kevyen hapankin, silti täyteläinen. Kirpakka, kepeä ja roséviinimäinen, mikä selittää nimen värin lisäksi. Kirsikkaisia, mansikkaisiakin sävyjä. 8,8%, mitä ei huomaa lainkaan.

Hiisi Loviatar
0,33l 5,99€
Tältä odotin paljon. Jättimäinen olut, minkä huomaa kyllä heti. Luumuja, hedelmiä, mämmiä, kukkia, siirappia, karamellia tuoksussa. Pehmeää samettia. Erinomainen täyteläinen rukiisuus tulee raa'an rukiin, mämmin ja suklaan muodossa. Reilu yrttinen humalointi ja katkero. Ei aivan lunasta melko huimia odotuksiani, mutta erittäin hyvää kamaa silti. Olut on niin pehmeä, etten keksi mitä tähän kypsyttämisellä saisi lisää, mutta aion kyllä yhden pullon säilöä silti. Yli kymmentä alkoholiprosenttia ei juuri huomaa, paitsi pienenä lämpönä kurkunpäässä.

Humalove First Love 
0,33l 5,45€
Makean jenkkihumalainen, metsäinen tuoksu, jossa marjaisuutta. Pehmeän maltainen, runkoa ei ole unohdettu. Hedelmäisyyttä, loppuun sitruksinen herätys. Hyvä IPA.

Iso-Kallan Salmiakki Porter 
0,5l 6,88€
Mietin taannoin miksei Suomessa ole juuri salmiakkiolutta tehty. Ilmeisesti edellisen pienpanimobuumin aikaan 90-luvun lopulla on joskus kokeiltu. Nyt sitten Kuopijosta. Joko toimii tai on ihan holtitonta kakkaa, oli ensi ajatus kun oluesta kuulin. Onneksi ensimmäinen! Tuoksussa on salmiakkikaramellia ja... koivua? Häh? Ensimaistolla ensimmäinen sana mielessä on "kiero", mutta se nyt oli odotettavissa. Maku on leipäinen, ehkä vähän suklainen perusportteri paahteineen ja maltaineen, mutta siellä seassa kiemurtaa suolainen lakritsi, elikäs salmiakki. Se hyökkää aluksi isommin, vaipuu sitten ja saapuu taas loppu/jälkimakuun vaanimaan. Hieman ohut on. Itse tykkäsin, mutta jakanee mielipiteitä.

Laitilan Lakritsi Portteri 
0,33l 4,21€
Toinen maustettu portteri löytyy myös, tämä salmiakin sijaan Kouvolan Lakritsilla. Sitä sitten ei ole säästelty, kun on kerran lähdetty laittamaan. Tuoksusta en saa juuri muuta irti kuin lakritsia. Helvetin hyvä lakritsin maku oluessa on, mutta kylläpä sinne sitten kaikki muut maut hautautuukin aika huolella. Makeahko maltainen portterirunko siellä jossain on tukemassa, mutta silkkaa lakritsin näytöstä tämä on. Jos tykkäät lakusta, niin rakastanet tätäkin. Jos et, jätä hyllyyn. Itse tykkään, onneksi. Tästä voisi kehitellä mielenkiintoisia jälkiruokahommia.

Lammin Sahti Ruisrääkkä
0,33l 5,74€
Viime vuotisen Kotkan linjoilla "strong ale". Karamellia, ruista, alkoholia, liuotinta tuoksussa. Pehmeä, maltainen, hedelmäinen. Sahtimeininki näkyy tavallaan maltaisuudessa, mutta mitään rankkoja hiivaestereitä ei ole ja tasapainotus mausteisella humalalla pitää homman aisoissa. Liuotinmaisuus tuoksussa miinus, muuten oikein miellyttävä.

Maku Brewing ESB
0,33l 4,68€
Viljainen mallas, maanläheinen humala tuoksussa. Kukkais-hunajainen aromi. Humala on tuoksussa mieto tosin. Maltainen, hieman hedelmäinen. Maltaan syvemmät ulottuvuudet puuttuu ja vähän turhankin katkeroitu olut tuntuisi olevan, vaikka numeroiden perusteella (IBU 31) katkerointia ei mitenkään mainittavasti pitäisi olla. Hyvä olut, muttei mikään jalat-alta ESB. Mutta niin aina. Ehkä isompana annoksena voisi toimia paremmin. Vaatii toisen maiston tuopista.

Mathildedalin Kyläpanimo Pirske
0,33l 5,94€
Belgistä, jopa saisonmaista yrttisyyttä ja makeaa aprikoosista hedelmää tuoksussa. Poreileva, makeaa ja yrttistä hedelmää ja kiva katkeroinnin potku loppuun. Tripel tulee mieleen tyyliksi, eikä lainkaan huono semmoinen. Pullossa lukee "belgi ale", kuvastossa seisoo "golden ale". Noh, vaalea belgi kuitenkin ja ehkäpä jopa yksi parhaita kotimaisia belgityylisiä mitä olen maistanut. Korkeatasoisen käsityöläissetin kärkikahinoissa itselläni.

Mufloni Imperial Stout
0,33l 4,95€
Tähänkin oli odotukset korkealla. Porin Beer Hunter's on maan parhaita panimoita ja imperial stoutit isoja oluita. Öljyinen viskositeetti, pikimustaa. Yllättävän raikkaan humalainen tuoksu, paahdetta ja karamellia myös. Suussa ns.huh-ilmiö. Mielettömän pehmeää silkkiä. Mahtava pyöreä ja pehmeä monitahoinen paahtomallas määrää. Luumuja, karamellia, noin tonni suklaata. Ärhäkkä, kaivattu katkero loppuun (80 IBUa). Huippu. Erän parhaita.

Pyynikin Käsityöläispanimo Sunrice IPA
0,33l 5,95€
Vahva riisi-IPA. Makeahko, sitrushumalainen ja yrttinen aromi. Ei mikään hirvittävän voimakas tuoksultaan. Ohut, kevyt ja kuiva IPA. helppo juotava. Mallas ei erityisemmin näyttäydy. Hedelmiä, rypäleitä. Aika mieto katkero IPAksi, mutta kuitenkin esillä. Taustalla hieman tunkkaisuutta, jonka olen alkanut tunnistaa Pyynikin talonmauksi.

Rekolan Panimo Musta Valssi
0,5l 5,97€
Paahdetta, karamellia, mallasta tuoksussa. Kahvinen, suklainen muhkea meininki suun puolella. Pehmeä ruokaolut, mainioon kauppaversioon verrattuna lisää luonnetta ja pehmeyttä.

Ruosniemen Panimo Musta Lomittaja
0,33l 4,96€
Yleensä kun joku tekee tummaa saisonia, reaktioni on "miksi?", koska saisonien maut ei vain toimi paahteen tai muiden "tummien makujen" kanssa. Nyt Ruosniemi on täräyttänyt siihen päälle vielä savua... ...ja tehnyt ihan hyvän oluen. Bambergmaista savua ja mallasta aromissa. Pientä yrttistä raikkautta löytyy muuten voimallisen savuisen oluen seassa. Ehkä se on se saisonhiivan vaikutus. Erinomainen tasapaino, helposti juotava, maukas savuolut. Saison? Väliäkö tuolla.

Saimaan Juomatehdas Brewer's Special Rye IPA
0,33l 4,50€
Onpas vaalea ruisolut. Yllättävän mallasvoittoinen tuoksu, mutta yrttistä humalaa ja hedelmää myös. Melko ronski katkerointi, rukiin kovuutta. Mattainen yrttinen ja mausteinen humalointi katkeroineen määrää makua selvästi. "Ihan jees."

Stadin Panimo Wilhelm I Imperial Black Pils
0,33l 5,48€
Mustaa mallasta tuoksussa, paahdetta. Kasa mannermaista humalaa myös. Ehkä jopa hieman epätavallista näin voimakkaan aromista humalointia tavata näillä humaloilla. Pehmeä alku, paahdetta, suklaata, ronskin katkeroitu loppu. Black IPA ilman hiivan elementtejä tai reilusti humaloitu voimakas schwarzbier. Ja nimihän on tosiaan Wilhelm I eikä "Wilhelmi", niin kuin pullosta luin...

Stallhagen Beebock
0,33l 3,45€
Hunajaa, viljaa, leipää tuoksussa. Täyteläinen, makea-muttei-liian-makea, reilun maltainen. Tykkään. Pehmeä tyyny kielen nukkua, todella miellyttävä hunajaisleipäinen jälkimaku. Hieno vaalea kevyen hunajainen bock.
Punaiset stadilaiset: Suomenlinnan Foil Hat ja Bryggeri Rosé

Suomenlinnan Panimo Foil Hat B Weisse
0,5l 5,65€
Tätä odotin kovasti, koska Berliner Weissea harvemmin näkee. Hieno pinkki väri! Vähän tunkkainen tuoksultaan, happamuutta humalan tukemana. Olut on 4,9% volteillaan vahvempi kuin Berliner Weisset yleensä ja sen huomaa heti muhkeudessa. Sellaista pistävää happamuutta ohuen oluen päällä ei tule, vaan olut on pehmeä ja reilu happamuus nousee sulavasti pistävyyteen ja laskee yhtä sulavasti takaisin. Jos siitä piirtäisi käyrän, se näyttäisi kyljellään olevalta aaltosululta ({). Happamuuden lisäksi herukoita ja marjoja, mutta marjaisuus ei ole mitenkään erityisen määräävä. Tykkäsin. Tämä on sitä kamaa, millä voi hämmentää ihmisiä, jotka eivät ole laajemmin oluisiin tutustuneet.

Teerenpeli Julmajuho
0,33l 4,43€
Minulla on vähän ennakkoluuloinen suhtautuminen Teerenpelin oluisiin. Ne kun tuntuvat aina olevan laadultaan moitteettomia, mutta vähän kliinisen yksioikoisia. Odotukset olivat siis hieman matalalla tämän savuoluenkin suhteen. Makeaa pyökkisavua reilusti tuoksussa, mallasta myös. Maku on syvä, voimakkaan savuinen, suklainen, maltainen. Aivan hitusen lakritsinenkin ehkä, vai kummitteliko Laitila vielä suussa, en tiedä. Mukava katkeronpuraisu loppuun. Ehkä paras Teerenpelin olut mitä olen maistanut. Ennakkoluulot hiiteen (enkä nyt puhu siitä panimosta).

Vakka-Suomen Panimon Prykmestar Kaura Stout
0,5l 4,94€
Melko mieto tuoksu, paahteisuutta vähän ja siinäpä se. Maistaessa jää ihmettelemään missä se runkoa luova kaura oikein on, olut kun on kovin ohut. Maussa on paahtomallasta ja kevyt katkerointi, mutta kovin on mitäänsanomaton kokonaisuus. Kaurastoutin muhkeus puuttuu, olut tuntuu miltei tummalta lagerilta. Ei varsinaisesti huono olut, mutta pettymys.

Kommentit

 1. Mitenhän tuollaisen liruannoksen maistamalla voit sanoa yhtään mitään millainen olut on kyseessä? Kyllä annoksen tulee olla VÄHINTÄÄN 20cl jotta voisi alkaa arvioimaan olutta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä siitä tuoksun ja maun irti saa oikein hyvin. Mutta vähän haastavaa on tosiaan yleistä juotavuutta miettiä, voi sitäkin kuitenkin suutuntumasta arvioida.

   Poista
  2. En muuten suosittele olutfestareilla käymistä, kun siellä maisteluannos on usein 15cl. :)

   Poista
  3. Kokeneena alan maistelijana ja kymmeniä kertoja olut- ja viskituomarinakin olleena voin sanoa, että kuvan liruannoksista saa yllättävänkin paljon irti. Tosin tavallisesti lehtiin arviointeja tehdessäni annokseni ovat yleensä vähintään puoli pulloa kerrallaan. Tällä kertaa 18 oluen maistelussa 2 desin juominen olisi tarkoittanut nestettä lähes 4 litraa, kun mukaan pitää laskea myös oluiden välissä nautittava vesi. Alkon oluet ovat myös yli 4,7 % vahvoja, mikä olisi tarkoittanut alkoholin määrässä reilusti yli Koskenkorva-pullollista. Aika kova homma kelle tahansa reilussa tunnissa, sillä oluiden maistellussa on oleellistä myös jälkimaku, joten juoma niellään eikä syljetä pois maistaltaessa. Alkon maistelusetin ongelmana on se, että monet oluet ovat liian kylmiä, mikä hidastaa varsinkin vahvojen ja tuhtien tuotteiden arviointia. Oluiden lämpenemistä joutuu odottelemaan jonkin aikaa. Pullon suussa oleva kaatonokka myös ehkäisee vaahdon syntymistä kaadettaessa. Minulle myös vaikeuksia tuottaa Alkon tastingien varhainen ajankohta eli klo 9 aamulla. Siksi jätän ne melko usein väliin.
   Heikki Kähkönen
   puheenjohtaja
   Olutliitto

   Poista
 2. Väitän ettei ole mitään arvoa tämänkaltaisilla arvioilla. Ja olutfestareilla ei asiansa osaava arvostelija arvostele oluita ainakaan niin että kertoo yleisen mielipiteensä kaikille muille.

  VastaaPoista
 3. Kyllä minä niin mieleni pahoitin..

  VastaaPoista
 4. Kyllähän noista pienistäkin annoksista saa irti sen, onko oluessa potentiaalia vai ei. Mikä sitten kestää kulutusta niin, että viitsii juoda koko pullon ja ostaa vielä toisenkin, jää myöhempien testien varaan.

  Tuo on vähän kuin koeajaisi 20 autoa peräkkäin ajamalla jokaisella kerran korttelin ympäri. Jo sillä matkalla osa tuntuu niin huonoilta, että voi suoraan laittaa hylkyyn. Mukavuuden ja toimivuuden pitkällä matkalla tietää silti vasta, kun on ajanut pari pidempää lenkkiä maantiellä.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.