Tuopillisen vuosi 2015

Taas on kerran pyörähdetty auringon ympäri ja numeroita lisätty satunnaisiin tauluihin. 2015 oli melko hieno ja suurten muutosten vuosi monella tapaa henkilökohtaisesti. Olutblogin puolella moinen muutosten vyöry ei tosin niinkään näkynyt.

Paljon on olutrintamallakin tapahtunut. On hankala käsittää, että vuosi sitten vielä kovasti toivottiin hapanoluiden tulemista yleisempään tietouteen ja nyt kävelin juuri kotiin tätä juttua kirjoittamaan baarista, jossa tarjoiltiin hanasta Rodenbach Vintagea. Belgihapanten lisäksi niinkin kummallinen laji kuin gose on löytynyt monien valmistajien listalta ja baarien kaapeista. Berliner Weissea sen sijaan ei niinkään, jostain ihmeen syystä. Se on gueuzen jälkeen hapanolutsuosikkini, niin toivottavasti berliiniläistä alkaa tänä vuonna löytyä. Gose kun on helppo tyriä tiskirätin makuiseksi.

Oman olutvuoden kohokohta oli ehdottomasti keväinen Saksan reissu ja toisaalta myös kaikki kotimaan loistavat oluttapahtumat. OlutExpo oli yhtä kova kuin aiempinakin vuosina ja SOPPia tuli kerrankin ihmeteltyä myös Helsingin ulkopuolella.

Moniaalla on kyselty vuoden parasta olutta. Foundersin loistava KBS nimettiin mm. Olutoppaan äänestyksessä parhaaksi. Itse tutustuin siihen ihan vahingossa 5th Street Barissa ennen kuin siitä ehtiä minkäänlaista hypeä kehittyä. Lopputuloksena en pitänyt sitä niin suurihmeellisenä kuin moni muu selvästi on pitänyt. Sen sijaan OlutExpossa maistettu Omnipollon Yellow Belly oli jotain aivan maagista. Nimeäisin sen vuoden olueksi, jos en olisi käynyt Saksanmaalla. Maailman paras savuolut Schlenkerla Fastenbier juotuna suoraan tynnyristä panimon omassa kapakissa kun sattuu olemaan jotain, mitä ei kotona tai perusbaarissa voi oikein saavuttaa. Jos ihan himpunkin olut kiinnostaa, suosittelen vahvasti Bambergin reissua.

Blogin pitäminen ei onneksi vieläkään tunnu puuduttavalta ja saan kirjoittamishommista edelleen kivat kiksit. Perusarvioiden määrä on suhteellisesti ehkä vähentynyt tosin, mutta Tuopillisen päätarkoitus onkin alusta asti ollut olla minulle viihdyttävä paikka kirjoitella eikä mikään olutarvioinnin be-all-end-all-saitti. Joten typeriä kikkailu"arvioita" ja huonoa huumoria lie tiedossa jatkossakin.

Ilmeisesti jutut myös tuntuu kiinnostavan, mikä on kiva toki sekin. Lukijoita ja Facebook-seuraajia on kertynyt vuoden mittaan paljon lisää, eikä negatiivista palautetta ainakaan kirjoittajalle asti ole siunaantunut. Tulen siis jatkamaan samaa rataa.

Suosituimmat jutut Top 20
1. Olvi ja Iisalmi Pale Ale, yhden näytöksen olutnäytelmä
2. Pikavisiitti Vaasan Bock's Corneriin
3. Viisi ärsyttävintä oluttyyliä
4. Sokkovertailu: Maitokauppa-pale alet
5. Punavuori-boom jatkuu: Tommyknockers Craft Beer Bar
6. Reaktor Hello World API IPA
7. Alkon käsityöläisoluet 2015
8. Alkon jouluoluet ja muita uutuuksia 2015
9.  Alkon pääsiäisoluet 2015
10. Ei kynäniskoille: Ruokapuoti Lumo Testowit
11. Bryggeri Helsingin Viron Pienpanimoviikot
12. Pikkupäivitys: Rikhard Von Trappe
13. Nokian Panimo 2nd Avenue
14. Ylipäällikön päiväarvio: Varusteleka-oluet
15. Kivenlahden Reptiliaanit - Fat Lizard Brewing
16. Helsingin Olutbaarit, osa 5: Rautatieasema / City-Center
17. Huonoja uutisia Bambergista - Schlenkerla laittaa pillit pussiin
18. Sinebrychoff Olutmestari Bärliineri
19. Brooklyn ½ Ale
20. Helsingin olutbaarit, osa 6: Sörnäinen/Hakaniemi

Olin valmistellut listan jo ennen joulua, mutta yllätyssuosion saanut "Viisi ärsyttävintä oluttyyliä" postattiin vasta pari päivää sitten ja se hyppi listan kärkisijoille päivässä. Muutenhan tämmöinen listaus tuppaa suosimaan pidempään verkossa olleita alkuvuoden postauksia. Aikataulun vaikutus on kuitenkin suhteellisen pieni, sillä yleensä suurin osa lukukerroista tulee heti.

Vuoden reilusta sadasta postauksesta karkeasti puolet on ns. "perusolutarvioita" ja jos kärkilistaa katsotaan, eihän niitä kannattaisi kirjoittaa lainkaan. Noh. Eiköhän perusarviot kuitenkin edelleenkin tule muodostamaan sisällöstä valtaosan.

Sokkovertailu oli 4. suosituin ja semmoisista tykkääville tiedoksi, että niitä tulee 2016 lisää.

Ärsyttävien tyylien lisäksi ehdottomasti suurin yllättäjä on Bock's Corner -juttu, joka on kerännyt googlesta lukijoita tasaiseen tahtiin. Vaasalaiset tekevät pirun rautaista pilsiä, niinpä toivon paikan säilyvän myös tulevina vuosina. Vaasan ulkopuolellakin voisivat kyllä näyttäytyä aika ajoin.

Eritoten iloiseksi minut tekee se, että kökkö huumori on ihmisten mieliin ja kärkikahinoista löytyy niin Olvi-näytelmä, Mallasheimin päiväkäsky kuin Bamberg-aprillipilakin. Sekä Suomi vs. USA -nyrkkeilymatsikin heti "bubbling under". En vanno vastaavia lisää, sillä väkisin vääntämällä runosuoli tyhjentyy ns. varren kanssa, mutta jos siltä tuntuu niin varmaan niitä vielä suoltuu.

Olutbaarikierrokset ovat olleet suosittuja, kuten viimekin vuonna, mikä on mukavaa koska niitä on kiva tehdä (Etusivu uusiksi! "Mies tykkää käydä baarissa!").

Alkon pruuvikatsauksetkin ovat selkeästi peruskamaa suositumpaa, etenkin nuo kärjessä olevat erikois/kausierät, mikä on toki ymmärrettävää.

Eipä siinä. Hyvää vuotta 2016 itse kullekin! Juokaa Tuopillinen sen kunniaksi.

Kommentit

 1. Moi. Minkä verran oli lukijoita kiinnostavimmalla ja noilla kolmella ensimmäisellä kiinnostavalla postauksella? Ihan mielenkiinnosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eihän nämä mitään hurjia määriä. Jossain vajaassa parissa tuhannessa lukijassa kärkipää taisi keikkua. Kaikki tosin perustuu täysin bloggerin laskuriin, josta puuttuu mm. kaikki rss-feedin lukijat. En ole mitään tarkempaa analytiikkaa tänne jaksanut sijoittaa.

   Poista
 2. Kiitoksia viihdyttävistä ja informatiivisista blogiteksteistä, toivottavasti niitä riittää myös ensi vuodeksi, kippis!

  VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.