To Øl Yeastus Christus

Yeastus Christus
Panimo: To Øl
Maa: Tanska

Tyyli: Saison/IPA
Alkoholia: 7,4%

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Maukas hedelmäinen, hapan ja töpäkästi katkeroitu saison-ipa hybridi, joka kärsii tunkkaisuudesta.

Malheurien ollessa enää muisto vain, siirryn beerexpressin paketissa seuraavaan. Belgian perinteen suuntaan tälläkin vähän kumarrellaan, mutta amerikan kautta kiertäen, tanskalaisen 2010-luvun pienpanimohulluuden läpi tulkittuna.

Yeastus Christus on olut, jonka ostaisin pelkän nimen perusteella, mutta kun se lisäksi on yhden Tanskan kovimman vaeltavan panimon (tämäkin on tehty tutulla De Proefbrouwerijlla Belgiassa) To Ølin tuote, niin valinta on ilmiselvä. To Ølin tyyli on oluiden ohella nimissä ja etiketeissä hyvin nähtävissä. Tämän etikettiin on käytetty luovasti ilmeisesti uskonnollisista brosyyreista, (niistä sellaisista, jotka kehottavat heräämään tai menemään torniin vartioimaan) nappailtua kuvamateriaalia. Liekö tämä nyt sitä herjaamista sitten. Pieni jumalanpilkka piristää, joten plussat siitä.

Nimi antaa odottaa olutta, jossa vinkeämpien hiivojen pitäisi tuoda monen moista happamuutta ja kummallisuutta. Lisäksi takaetiketti sanoo oluen olevan "A farmhouse IPA packed with hops", joten humalaakin piisannee.

Olut on samea tumman oranssi, reilulla vaahdolla. Ja humalat sieltä pöllähtävätkin heti nenään. Jenkkityyliä on. Paljon sitrusta, metsää, raikkaita hedelmiä, hieman tallihikeä, mutta ikävä kyllä hiiva on tuoksussa eniten esillä omana itsenään, ei niinkään tuottamiensa tuoksujen kautta. Eli vähän tunkkaisen hiivainen tuoksun olemus on.

Sama toistuukin sitten suussa. Syvä hedelmäisyys ja pyöreys kääntyy sitruksen kaltaiseksi happamaksi hedelmäksi ja antaa sitten nopeasti tietä voimakkaalle katkeron ja happamuuden yhdistelmälle loppu- ja jälkimakuun, Se jatkuukin sitten vuoden. Tunkkaiseksi jää, ikävä homma, koska muuten maut ovat hienoja. Tämä on vähän kuin saison potenssiin kolme + paljon jenkkihumalaa. Hyvän makuinen, mutten ottaisi toista. 3/5


Kommentit