Brooklyn 1/2 Ale

1/2 Ale
Panimo: Brooklyn Brewery
Maa: USA

Tyyli: Saison
Alkoholia: 3,4%
Kantavierre: 8,2 %Plato
Väri: 8 EBC
Katkerot: 37 EBU

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomainen raikas janonsammuttaja, mutta riittävällä luonteella.

Brooklyn Brewery on maineikas ja iso amerikkalainen "pienpanimo". Itse asiassa yksi isoimmista craftiksi luokitelluista panimoista (viime vuoden tilastoissa 11. suurin). Suomeen panimon tuotteita on hyvän aikaa maahantuonut Sinebrychoff. Ikävä kyllä Koff on lähinnä panostanut pariin tuotteeseen (lager, american ale, east IPA), eikä panimon valikoimasta näin ole hirveän isoa siivua Suomessa näkynyt.

Näin kesän lopulla kuitenkin tulee Brooklynin perusvalikoimasta kolme uutta tuotetta tänne Härmäänkin. Kauppojen ulkopuolelle täysvahva saison Sorachi Ace ja kauppoihin sessio-IPA Scorcher ja tämä "sessio-saison" ½ Ale, jonka löysin postitalon K-supermarketista. Talveksi on luvassa ilmeisesti myös skottityylinen Winter Ale (pisteet siitä! Skottialea lisää markkinoille!)

"Session Saison" lukee siis tyylinä pullossa asti. Matala-alkoholista saisonia kai sillä tarkoitetaan niin kuin tuolla "session" termillä yleensä. Brooklynin sivut täsmentävät vielä, että "hoppy" eli humalaakin piisaa. Näkyisi olevan Perleä, Simcoea, Amarilloa ja Sorachi Acea, eli vähän joka mantereelta jotain. Kuten nimestä voi päätellä, "puolikas olut" on kyseessä eli voltteja vain 3,4% mikä huonoimmillaan lupaa värikästä vissyä, mutta Brooklyniin luotan sen verran ettei siihen tarvinne vajota.

Olut on hyvin vaalean keltainen ja samea. Hyvä kokkareinen vaahto, joka kyllä häviää suhteellisen nopeasti. Tuoksu on reilun humalainen, jos nyt ei mitään IPA-luokan löyhyä olekaan. Voimakkaasti ja selkeästi sitrus edellä. Taustalta irtoaa vähän hikistä saisonmaisuutta kertomaan, ettei mistään perusjenkistä ole kyse.

Luonnollisesti hyvin kepeä ja raikas. Mieto happamuus riittää taklaamaan väistämättömän vetisyyden niin ettei se pääse häiritsemään. Muuten pääosin sitruksista hedelmäisyyttä kevyellä saisonmaisella "maaseutu"-vivahteella ja rapsakalla katkerolla, hoppy session saison todellakin. Erittäin miellyttävä miedompi olut, kyllä kiitos. 4/5

Kevyt runko ja lievästi hapan sitruksisuus voi kireimmille pipoille tuoda liiankin greippilimsamaisen fiiliksen. Itse pidin, eikä tämä kuitenkaan lähellekään mitään Omnipollo Magic 42 tyylisiä fiiliksiä herätä, kyseessä on kuitenkin selkeästi olut eikä mikään maustettu poremehu. Ei kovin monimuotoinen, mutta hyvin miellyttävän makuinen ja riittävästi luonnetta omaava, että voi jopa kilvoitella ensi kesänä go-to-helleolut lokerosta itselläni. Siksipä tämä elokuun julkistus vähän ihmetyttääkin, kun parhaat kelit tälle oluelle alkavat olla ohi. Sopinee kuitenkin myös sellaiselle raikkaalle ruualle hyvin, joka ei taklaa hentoa olutta nurin. Itse otin loppupullon sitruksisen kuskusin ja inkivääripossun kaverina ja voin suositella.

Kommentit