Brewdog This. Is. Lager. vs. Fake Lager

Yleensä pidän pienpanimoiden uhosta. Brewdog on kuitenkin kasvanut niin nopeasti niin isoksi, että punk-henkinen öyhkä alkaa kuulostaa melko hölmöltä. Skottipanimo tiedostaa sen itsekin ja tekikin brändin uudistuksen vastikään ja on puhuttu asenteellisuuden vaimentamisesta. Siksi aiheutti vähän silmien pyöräyttelyä kun ensimmäinen uusi perusvalikoimaan tullut olut esiteltiin samalla meiningillä kuin ennenkin. This. Is. Lager.

Eniten ihmetytti ehkä alkulauseen "one of our most ambitious beers to date". Kunnianhimoisuuden lähteeksi selitetään sitä, että oluessa ei ole craft-henkistä kikkailua vaan kyseessä on puhtaasti vaalea lager. Ikään kuin se olisi heiltä jotain uutta ja haastavaa. Panimolla on kuitenkin ollut perusvalikoimissaan kaksi "perus"lageria ennen tätäkin. Alkuaikoina "77 Lager" ja vasta kesästä -13 markkinoilla ollut miltei oppikirja-böömiläinen "Fake Lager". Kuten Fake Lager, tämä TIL on myös sopivasti asetettu tismalleen Suomen ja Norjan kaupparajaan voimakkuudeltaan.

Mikäs uudessa lagerissa, saahan niitä tehdä, mutta julkistusteksti teki parodiaa jo Brewdogista itsestään. Eikö panimo muista omaa historiaansa puoltatoista vuotta pidemmälle vai mitähän ihmeellistä tässä uutuudessa nyt sitten muka on? Sama olutko tämä on, uusissa kankaissa? Rytmihäiriön oppien mukaan nimittäin nimellä ei ole niin väliä.

Noh, naapurin S-market auttaa asian selvittämisessä. Hyllyssä istuivat vierekkäin edellisen kevään muotiväreissä Fake Lageria ja uuden brändin hajuisia This. Is. Lager. -pullotteita. Vertaillaan.

Molemmat
Panimo: Brewdog
Maa: Skotlanti

Tyyli: Vaalea Lager (Pilsner)
Alkoholia: 4,7%

Hyvin samannäköisiä. Keltaisia, sameahkoja vaaleita oluita. Hyvä, kestävähkö vaahto. TIL on ehkä himpun tummempi. Ehkä. Oluet ovat suurin piirtein yhtä tuoreita, olettaen, että molemmilla on sama (vuoden) parasta ennen -aika. Fake Lagerin päiväys on 15.9.2015 ja This.Is.Lagerin reilua kuukautta tuoreempi 23.10.2015.

Fake Lager
Saazia, leipäistä mallasta, märkää koiraa. Pilsneriksi keskipaksu. Makunsa puolesta yrittää, mutta jotain tälle on tapahtunut. Ensimmäinen maistamani fake lager oli melko erinomainen Urquellin hengenheimolainen, mutta tässä pullossa niin maltaan syvyys kuin humaloinnin luonnekin ovat kadonneet. Ihan kuuskutoset* tehnyt koko olut.

Katkeroa on reilusti, mutta koska maut eivät nouse esiin, saa katkerointi oluen aika yksitoikkoiseksi. Jäljellä on kovin tympeä vaalea lager, jonka erottaisi rivibulkista sokkotestissä lähinnä raikkaamman tuoksun, tymäkämmän katkeroinnin ja sitä myöden myös paksumman maltaan johdosta, mutta itse maut ovat aika samalla mitäänsanomattomalla linjalla. Ei löydy sitä maltaan maun selkeyttä tai humaloinnin kirkkautta, mitä esim. viikonloppuna tyylitestissä juomistani oluista irtosi. Kiva katkero, hieman mallasta rungoksi ja mitätön aromihumalointi. Liekö tämä kadottanut sitten parhaimman teränsä jo 4,5kk iässä...

Jos aiempi kokemukseni Fake Lagerista olisi Urquellin kanssa rinnakain ja FL olisi 10 senttiä halvempi, pitäisi miettiä tovi. Tämän kanssa ei menisi sekuntiakaan ja poistuisin Urkki-purkit korissa kohti kassaa. 3/5

This. Is. Lager.
Raikkaampi, sitruksinen, pippurinen aromihumala. Silti melko mieto tuoksu. Mallas ei pääse niinkään esiin kuin Fake Lagerissa. Ehkä hieman ohuempi. Hiilihappoinen, jotenkin tunkkainen aluksi, mutta raikastuu sittemmin. Rehellisesti sanoen, tämäkin on ensivaikutelmalta aika tympeän peruslagerin makuinen, jos ronskimpaa katkerointia ei oteta lukuun.

Kokonaisuus pelastuukin aika paljon sitten kun olutta alkaa rehellisen lagerin tavoin kaatamaan nieluunsa kunnon kulauksina eikä sipistelemään. Hyvä raikas katkero ja maistellessa turhan kauas jäävä sitruksisuus avautuu enemmän ja oluesta paljastuu ihan miellyttävä juomalager. Ei tämä sinällään huono ole, mutta onpahan tämäkin lähinnä ronskimmin humaloitu ja silti kepeä vaalea lager. Janojuoma. Fake Lageriin verrattuna hieman raikkaampi ja kevyempi. Aika samoilla linjoilla silti.

Mitä tästä nyt sanoisi? This is lager. Mallas jää aika miedoksi makeudeksi taustalle, sitrusvoittoinen humalointi tulee ihan kivasti siihen päälle. Helppoa, ihan hyvää. Terassioluena varmasti mitä mainioin. 3/5

Kyllähän näitä joisi, muttei näillä hinnoilla (yli 3,50e/plo), ainakaan talvella. Jos pintti näitä maksaa 9 euroa, niin kuin esim. Brewdog Helsingissä on näkynyt olevan, ottaisin kyllä mielummin jotain ihan muuta.

*Huom: En ole itse nyt lähiaikoina maistanut, mutta huhujen mukaan Nokia olisi saanut kuuskutosta taas takaisin oikeaan suuntaan, joten toivotaan, ettei tästä ilmaisusta tule mitään ikuisesti relevanttia.

Kommentit

 1. Kiitos, kun muistutit Fake Lagerista.

  Maalaispaikkakunnan S-marketissa Fake Lager (3,79e) on ainoa Brewdogin olut. En ole sitä ostanut, koska luulin päiväyksien menneen aikoja sitten ohi. Tämän blogin innoittamana tsekkasin Fake Lagerin etiketi. Tarjolla oli maaliskuulle ja heinäkuun lopulle päivättyjä oluita. Ostin tuoreemman. Se oli voisempi ja tsekkiläisempi kuin olin muistellut.


  Profiilissasi kerrot, että pyörässäsi ei ole jarruja. Sen valitettavasti huomaa. Teksti oli hyvin levotonta luettavaa.

  Talvella on helppo dumata olut sanomalla "sopisi terassiolueksi." Itse viljelin samaa fraasia aikaisemmin, kunnes tajusin etten ole koskaan juonut yhtään sellaista olutta myöhemmin terassilla, koska ne oluet ovat oikeasti tylsiä ja rahan voi käyttää parempaan olueen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. "Terassiolueksi varmasti mitä mainioin" ei missään nimessä ollut dumaus, päinvastoin kehu se on. Olen muistaakseni ihan laatusaisoneita kommentoinut samoin sanoin ja myös itse juonut niitä terassilla.

   Pitää yrittää katsoa levottomuuden perään, mutten vanno mitään. Kirjoittaessa oli kieltämättä vähän levoton fiilis, ehkä se näkyy

   Poista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.