Alkon Jouluoluet 2013: Neuzeller Pilsner (Winter 13/14)

Pilsner (Winter 13/14)
Panimo: Klosterbrauerei Neuzeller

Tyyli: Pilsner
Alkoholia: 4,8%
Kantavierre: 11,6 °P
Väri: 9,4 EBC
Katkeruus: 20,2 IBU

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Raikas ja toimiva peruspilsner. Talvi mun ääss.

Ensimmäisenä jouluoluena testiin tämä mystillinen "Winter 13/14" Pilsneri Neuzellerilta, mistä ei löytynyt mitään taustoja kun jouluoluita kävin läpi. Speksit ja pullon olemus (Pilsner on isolla, winter pikku sivuhuomautuksena) viittaa vahvasti siihen, että kyseessä on ihan sama juoma kuin Neuzeller Pilsner. Vain suomen- ja ruotsikieliset tekstit pullon takana viittaavat lisäksi, että uudelleenbrändäys on tehty ihan vain näitä Alkon jouluolutmarkkinoita varten. (?) Panimon omilla sivuilla esitellyt jouluoluetkin ovat ihan eri tavaraa.

Etuetiketin on kai tarkoitus olla näppärän talvinen ja yksinkertainen. Siinä on onnistuttu niin hyvin, että mieleen tulee ensimmäisenä panssarisota. Vasemmalla kädellä kännissä tehty etiketti antaa vielä vahvemmin ymmärtää, että nyt on ehkä tehty melko pieni erä erikoistarkoituksiin. Eihän olut etiketistä pahene, mutta joku roti nyt sentään.

Neuzellessa vanhassa Itä-Saksassa Puolan rajalla toimiva Neuzeller on nimellisesti klosterbrauerei eli "luostaripanimo", paino sanalla panimo. Panimo sijaitsee vanhan luostarin alueella, mutta mitään luostaritoimintaa siellä ei tänä päivänä ole. Nykyinen omistaja on aloittanut 1992, vähän Saksojen yhdistymisen jälkeen siis.

Vaalea, oljenvärinen olut. Topakka, keoksi kasaantuva vaahto. Tuoksu on puhdas, hieman yrttinen aromi, tujaus ohraleipää. Suussa hyvin kevyt, muttei onneksi pahasti vetinen. Erittäin raikas, matalista ibuista huolimatta yllättävän terävästi tuntuva katkerointi ja maukas yrttinen, aavistuksen metallinen aromihumalointi. Rapsakka pilsner, ei sinällään valittamista, jos nyt ei erityistä hehkutustakaan. 3/5

Kesähelteellä varmasti erittäin mainio. Kiva, että näin sopivasti jouluksi tuli. Eh? Liekö tämä on joku maahantuojan ja panimon yhdessä juonima "myydään peruspilsner talvioluena Suomeen" juttu, mutta miksi ihmeessä. Ellei sitten Alkoon ollut jouluoluiden joukkoon haussa "raikas kesäinen pilsner", mitä en sitäkään ihmettelisi yhtään... Voihan tämä kinkun kanssa toimiakin. Itse ottaisin kuitenkin jotain tuhdimpaa.

Kommentit

  1. Kuvittelisin, että on tosiaan joku maahantuojan ja panijan yhteisjuonima "ujutetaan tämmönen Alkon jouluvalikoimaan". Stallhagenillahan näitä on ollut pari, kolmekin vaikka Julbock ja Winter Porter ehkä sopivatkin enemmän jouluoluiksi kuin viime vuoden Christmas Pilsner. Tosiaan, etiketti on kohtuu halvan oloinen tässä.

    VastaaPoista
  2. Hmm... Minkähänlainen skene lie olutetikettien keräilijöillä. Kai sellaisiakin on? Näistä suomalaisen markkinan kummallisuuksistahan saa jänniä harvinaisuuksia. Neuzellerit huiviin ja etiketit ebayhin, rahantuloa ei voi estää?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.