Brewdog/Flying Dog International Arms Race Zero IBU IPA

International Arms Race
Panimo: Brewdog (+Flying Dog)
Maa: Skotlanti

Tyyli: Maustettu ("IPA")
Alkoholia: 7,5%
IBU: 0

Pisteet: 3/5
Lyhyesti: Marjainen, mausteinen "IPA". Jännä kokeilu.

Joku muistikuva jyskytti takaraivossa tänään töistä tullessa ja pistäydyin Kitty'sissä, koska muistikuvan mukaan siellä oli jotain jännää. Jännä oli tämä koirapanimoiden yhteistyö/kilpailu (oluen speksit on määritetty ja kumpikin panimo on tehnyt oman versionsa). Oluen ideahan on näille koirille tyypilliseen tapaan aika vinkeä: IPA, oluttyyli joka tunnetaan voimakkaasta humaloinnista, tehtynä täysin ilman humalaa. Hullujen hommaa, joten pakkohan se nyt on testata. Ikävä kyllä tarjolla oli vain tämä Brewdogin versio. Toivottavasti jostain pullahtaisi Suomen maahan myös jenkkien yritys.

Koska humalaa ei ole, ei ole IBU-arvoakaan eli speksien mukaan oluessa ei ole muka katkeruutta. IBUn suhteen tämä ei ole uniikki kokeilu, sillä ruotsalainen Slottskällans on tehnyt jo Zero-nimellä kulkevan nollan IBUn IPAn, jossa on käytetty vain aromihumalointia. Zero on ihan maistamisen arvoinen tuote, sitä sai ainakin kuukausi sitten Ravintolalaiva Wäiskistä. International Arms Race on kuitenkin kokonaan humalaton ja IPAmainen vaikutelma on yritetty saada aikaan muilla lisukkeilla. Ennen muinoin keskiajalla kun humalointi ei vielä ollut itsestään selvä vaihtoehto oluen maustamiseen, käytettiin yrteistä sun muista koottuja ns. "gruit"-sekoituksia, joten melko vanhakantaisella linjallahan tässä lopulta liikutaan. Brewdogin blogissa kerrotaan vain, että mukana on "marjoja, yrttejä ja juuria". Kuvista päätellen seassa on ollut ainakin katajanmarjoja, rosmariinia ja laakerinlehteä.

International Arms Race on tumman punertava, siinä on ohut vaahto, joka häviää aika nopeasti. Tuoksusta tulee heti kätellessä selväksi, että nyt ei uida tutuissa vesissä. Se nimittäin on todella marjainen ja yrttinen. Yllättäen ilman humalointia, mistään jenkki-IPAn mäntyaromeista on turha haaveilla. Tuoksussa on siis mustikkaa, vadelmaa, hunajateetä, kanelia, mausteisuutta. Tuoksu on itse asiassa hyvinkin glögimäinen.

Sama show jatkuu suussa. Suutuntuma on puolipaksu, melko poreilevan hiilihappoinen. Maku on glögiä, rusinoita ja niitä mehumarjoja. Katajalla ja millä lie juurilla on mukaan saatu melko voimakas IPAn arvoinen katkeruus, joka saapuu pehmeämmin marjaisen makeuden takaa kuin humaloinnista tuleva katkero luultavasti saapuisi. Katkero jää suuhun humalakatkeroinnin tapaan, mutta ei mielestäni tasapainota oluen marjaista makeutta tarpeeksi.

Kokonaisuus on mielenkiintoinen, mutta lopulta vähän pöh ja itselleni vähän turhan mehumainen katkeroinnista huolimatta, hieman kevyesti maustetun hedelmälambicin henkinen, mutta katkerampi ja ilman lambicin happamuutta. Yrttimarjamausteseoksen monipuolisuuden takia syvyyttä tässä kuitenkin on ihan kylliksi ja on ehdottomasti maistamisen arvoinen. 3/5

Kommentit