Stadin Panimo American Dark Ale


American Dark Ale
Panimo: Stadin Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Brown Ale (?)
IBU: 35
Kantavierre: 11,2 Plato
Alkoholia: 4,5%

Lyhyesti: Ohut, kahvipaahteinen ja hieman suklainen ale.
Pisteet: 3/5

Lähi-S-Marketissa oli näyttävä rivi StaPan American Dark Alea tyrkyllä jokunen päivä sitten, niin ostin. Olisin varmaan ostanut muutenkin, mutta niin hienosti oli hyllytilaa StaPa ahmaissut bulkkien vierestä, että ostin jo silkasta kannatuksesta. En tiedä onko Suomessa hyllytilan ahminta ihan sillä tolalla ja olutjättien hampaissa kuin Beer Wars-dokkari kertoi Ameriikan meiningistä. Olen tosin pistänyt tänä kesänä silmälle, että siinä missä normaali "erikois"oluthyllyn tuote vie tilaa x, niin valtavasti markkinoidulle Carlsbergin Copenhagenille tilaa on yleensä annettu vähintään 2x ellei enemmän. Kyllähän siinä hieman raha haisee.

Mutta itse oluesta sitten. American Dark Ale on nimensä mukaisesti hyvinkin tummanruskea, vaahtohuppu on pienikuplainen ja nopeahko. Tuoksu miellyttävä metsäinen ja pihkainen jenkkihumala (pullon kertoo sen olevan Cascade), siirappia, leipää, selvä kaakao ja makea kahvi. Suu on ohut, turhan vetinen. Maussa on paahtunutta kahvia, mallasleipää, aavistus suklaata ja jälkimakuna tulee miellyttävä katkerointi.

Ei tämä varsinaisesti huono ole, jos nyt ei loisteliaskaan. Toimisi luultavasti paljon paremmin maltaisempana ja vahvempana versiona, nyt suutuntuman ohuus syö kokonaisuutta pahasti. Ratebeerissä on 2006 vuodelta arvioita ilmeisesti hanatuotteesta ja vahvuudeksi kerrotaan 4,9%. Arvioista päätellen ohuus ei silloin vaivannut. Toisaalta eipä tätä sitten pullossa voisi myydä, kun Alko ei suvaitse näitä kotimaisten pienpanimoiden tuotteita juurikaan valikoimiinsa hankkia. Jonkinlaista myymäläkohtaista "lähialkoholi"-hyllyä kaipaisi, josta paikallisten panimoiden (ja marjaviinitilojen ja tislaamoiden) ihmeitä voisi mukaansa kouria.

3/5

Kommentit