Stadin Panimo Helsch


Helsch
Panimo: Stadin Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: Kölsch
Alkoholia: 4,6%
Kantavierre: 10,8 Plato
IBU: 25

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Kevyt, pirteästi humaloitu ja hedelmäinen ale.
Suosittelen: Kesäolut. Terassille, saunan jälkeen.

Stadin Panimo on kunnostautunut mielenkiintoisten maitokauppavahvuisten olusten tuotannossa sen lisäksi, että tekee ihan päteviä ravintolatuotteita. Saatavuuskin on ainakin Helsingissä ja minulle henk.koht. ihan kohdallaan (lähikaupasta lähti Helsch matkaan), mutta muualla maassa aika heikkoa, paikallispanimo kun on kuitenkin kyseessä.

StaPa on tehnyt kesäolueksi Kölschiä. Liekö ensimmäinen suomalainen Kölsch, tiedä en, mutta ainakin ensimmäinen minun maistamani. Kölsch on Kölnin paikallistyyli ja siinä mielessä saksalainen kummajainen, että se on teknisesti ottaen pintahiivaolut eli ale. Saksassa kun tupataan vannomaan yleensä lagerin nimiin. Siksi ei olekaan mikään ihme, että Kölsch on lageroitu eli kypsytetty viileässä kellarissa, kuten lageritkin. Helschin pullossa lupaillaan hyvää käpyhumalointia, mutta pullotekstit nyt on pullotekstejä.

Tuoppiin ilmestyy kullankeltainen kaunis, lievästi samea, olut. Vaahto on puhtaan valkoinen ja tiivis, mutta ei kovin pitkäikäinen. Tuoksusta löytyy lehtipuuta, pihkaisuutta, lievää hedelmäisyyttä, sitruunaa, vihreyttä, aavistus metallisuutta, jonka pistän kyllä vanhan metallireunaisen lasini piikkiin. Suutuntuma on melko kevyt, mutta pehmeä, liukas. Maussa on aluksi kevyttä hedelmäistä makeutta, joka peittyy pian pirteään ja raikkaaseen humalointiin ja kehittyy vähän sitrushedelmäiseksi ja omenaiseksi ja happamaksi, hieman siiderimäiseksi jälkimauksi. Happamuus jää suuhun elämään vähän turhankin pitkäksi aikaa, mutta se on pientä nillitystä. Oikein onnistunut kesäinen raikas olut!

Olen maistellut Kölschiä sen verran harvakseltaan, etten oikein osaa sanoa miten hyvin tämä tyyliä noudattaa paitsi, että suurin piirtein sellaista tämä oli kuin odotinkin. Kannattaa tätä ehdottomasti hellekelille jääkaappiin varata.

Kommentit