Tiistain Timantti? Sonnisaari Horros (2019)

Horros 

Sonnisaari, Suomi
11,5%
Barleywine

Tällä kertaa varaston syövereihin ja oululaisen Sonnisaaren barley wine Horros maistoon. 

Miksi tämä olisi erityisen hyvää?
Sonnisaari on laatupanimo, ollut jo hyvän tovin ja ylittänyt sen maagisen parin vuoden rajan, jolloin moni hyvältä vaikuttanut panimo yhtäkkiä jotenkin notkahtaa. Eikä ole notkahtanut juurikaan vaikka pari hutiakin sieltä on tullut. Horros oli hyvin lupaavaa kun sitä tuoreena maistoi, mutta aika terävän alkoholinen. Nyt reilun puolitoista vuotta (tai jotain sellaista?) kypsyneenä toivoisi sen pehmentyneen.

Miksi tämä ei olisi erityisen hyvää?

Kypsyttämisestä ei ikinä tiedä, eikä puolitoista vuotta ole mikään kummoinen kypsyttelyaika tämmöiselle barley winelle. Oluelle ei välttämättä ole tapahtunut yhtään mitään tai ei välttämättä mitään hyvää.

Olut

Huh. Tuoksu tulee nenään jo kaataessa. Rusinaa, syvää hedelmää, hedelmäkakkua. Tuhdimpaa, karheampaa humalaista bensiinimäisempää, pihkaisempaa karheutta tulee enemmän nuuhkiessa. Mahtava meno. 

Täyteläinen, todella muhkea ja siirapppisen makea. Maussa tummaa kompleksia hedelmäisyyttä, luumua, marjoja, melassia ja ruskeaa mallasta. Tasapainoksi pihkaista humalaa, lakritsimaisuutta ja katkeroitakin. Makean puoleinen, kompleksi, mutta silti upeasti eri osiensa summa. Nuori Horros oli tylyhkö ja siksi nimen omaan kaipasi kypsytystä. Sitä ei näy tässä enää lainkaan, sen sijaan kypsää pehmeää luumua on tullut tilalle ja liuottiminen ylilyönti on vaihtunut upeaksi tasapainoksi. Ihan helvetin hyvä! 

Vau. Hienosti kypsyvä olut on tämä. Onneksi on toinenkin pullo varastossa. Nyt tästä on pehmentynyt tyly alkoholisuus ja tullut syvää hedelmää, mutta annapa tälle vielä 3-5 vuotta niin tällä on mahkut olla vielä parempi, syvän nahkainen ja jännä. Silti, jos sattuu olemaan useampi tallessa, voin suositella avaamaan ensimmäiset. Erinomainen.


Oliko super?Kommentit