Alkon uutuuksia - Kesäkuu 2019 erikoiserätKesäkuun erikoiserät kävin pruuvailemassa. Teemana on "vivahteikkaat hapanoluet" ja oluita on neljä. Viiniteemat olivat "tummien rypäleiden valkoviinit" ja "Bordeaux'n inspiroimat". Lisäksi oli siideriteema "perinteikäs, moderni siideri".

Aiempien kertojen tapaan, maistelin oluet sokkona, en tiennyt edes teemaa kuin vasta jälkikäteen. Alla suorat sokkomaistelumuistiinpanot ja sitten paljastuksen jälkeiset tunnelmat.

1. Keltainen, ihan hitusen samea. Valkoviinimäinen tuoksahdus, vähän tunkkainen sauvignon blanc. Hyvin kukkainen tunnelma muuten tuoksussa. Hiven happaman tuntua.
Kuiva, jotenkin valkoviinimäinen on makukin. Hapan. Hiilihapot ja viljainen karheus erottavat kuitenkin selvästi olueksi. Aika suoraviivainen. Hyvää kyllä. Raikas, hapan, hyvä balanssi. Maukas.

Olut: Nomada La Machurita

Jälkiviisastelu: Limellä maistettu gose kuulemma, margarita-drinkkiä on haettu. Limen raikkaus ja gosen suola yhdistyivät päässäni hedelmäiseksi ja mineraaliseksi valkkariksi. Tiedä sitten olisiko niin viinimäinen kokemus ilman sokkoutta. Ihan hyvää ei-olutmaista olutta tämä kuitenkin on.

2. Oljenkeltainen, samea. Maitohappoa, kukkia, brettaakin. Belgialainen kukkaketo, jonka vieressä on viinitarha. Gueuzemäinen meininki tuoksussa jopa. Villiä kamaa.
Maku on alkuun pehmeä ja pyöreä, makeahko ja erittäin sitruunaisen hedelmäinen, jota tasapainottaa tujakka maaseutumainen happamuus. Siiderimäinen tunnelma. Parin siemauksen jälkeen tujakka happamuus alkaa tuntua todella tujakalta, ikenissä kipristelee huolella. Melko yksioikoinen, mutta hyvä maku. Happamuus jää ufokarkkina suuhun piiiiiitkäksi aikaa. Raikas ja nautinnollinen. Tykkäsin. Alan selvästi taas lämmetä hapanoluille pitkästä aikaa.

Olut: Wild Beer Sourdough

Jälkiviisastelu: Laatukräftipanimo hapanolutmeiningeissä tämä Wild Beer. Pääkäyminen (!) tapahtunut tammitynnyreissä ja olut hapattunut siellä nelisen kuukautta. Ei humalaa ja hiivana hapanjuurileivän juuri ja brettaa. Vain 3,8%, siihen nähden erittäin kivasti pehmeyttä tässä. Speksejä luettuani olen paljon vaikuttuneempi tästä kuin sokkona. Tämähän on jännä! Ja aika hyväkin vielä.

3. Oranssi, lähes läpinäkymättömän samea. Mandariinista humalaa, makeita hedelmiä tuoksussa, mutta aika miedosti. Ihan raikas kyllä. Ehkä jotain IPAa, pieni hapan kulmakin tuoksussa tuntuu kun kaivaa.
Kovin on mitäänsanomaton maultaan. Tympeä leipää henkivä mallas, josta nousee mattainen ja tunkkainen katkerointi ja siinäpä se pitkälti on. Ohut, vetinen jopa. Vähän kuin jotenkin tukehtunut IPA. Ihan turha tekele.

Olut: Brewdog Overworks Funk X Punk

Jälkiviisastelu: No ohoh, tukehtunut IPA hyvinkin. Kyseessä on siis Brewdogin hapanolutlaitoksen eli Overworksin versio Punk IPAsta. Punk on tökätty foedereihin ja "dry hopped to oblivion". Selevä. Tätä kirjoittaessa tajusin, mitä tämän tunkkaisuus muistutti vähän: Sekoittamatonta flanderin punaista tai lambicia, joita saa maistaa kun Belgiassa käy panimolla. Tunkkaisia ja lättänöitä ja niitä maistaessa huomaa, miksi sekoittamista tehdään. Tässä ei kyllä sitä happamuuttakaan ollut mainittavasti ja kadotukseen asti kuivahumalointi ei paljon auta kadottamaan mielestä sitä miten totaalinen mahalasku tämä olut on. Pöh. Ei se hapanolut taida Brewdogin pojat ihan pelkällä foederillä lähteä, vaikka olis miten komia...

4. Rubiininpunainen, kriekiä lupailee. Mutta tuoksu onkin vadelmaa. Kirsikkaakin on, mutta makea vadelma on tuoksussa päälimmäisenä. Vadelmatoukkia irtarihyllystä.
Erittäin kivan makuinen marjaolueksi. Makea, mutta ei mikään äitelä mehutiivistemeininki. Happamuus taklaa juuri, ettei jälkimaku jää äklöttämään. Marjamehu dominoi kyllä kaiken yli, mutta tätä joisi jopa kokonaisen lasin melkein mielellään. Täyttä mehuahan tämä silti, ei mitään syvällisiä krieklambicin tasoja.

Olut: Liefmans Fruitesse

Jälkiviisastelu: Melkoisesta marjasekoituksesta tehty olut. Ainakin mansikkaa, vadelmaa, kirsikkaa, metsämustikkaa ja mustaseljaa. Itse tartuin siihen vadelmaan ja siinä pysyttiin. Perinteikäs hapanolutpanimo kun vääntää, niin balanssit on kohdallaan. Mieto (3,8%).
---

Joka ainoa näistä oli muuten kauppavahvuinen. Minä en nyt Alko oikein hiffaa tätä teidän touhua.

Kommentit