Alkon uutuuksia - Kesäkuu 2019


Pruuvissa neljä uutuutta edelliskertaisten erikoiserien lisäksi. Näitä ei ole maistettu sokkona.

Brouwerij 't Ij Ijwit
Duvelin omistaman hollantilaisen ärsyttävän nimisen pienpanimon 't Ij:n perussarjan witbier tarjolla. Keltainen, samea. Tuoksussa korianteria ja pippuria. Saisonmaista tunkkaisuutta raikkaassa pohjassa. Ei häiritsevästi, enemmänkin tukien.

Miellyttävän keskituhti runko, witiksi jopa ylärajoilla. Poreileva, raikas. Kepeä, kevyesti mausteinen maku, korianteri ja hiivan mauste-esterit jatkuvat pitkälle jälkimakuun. Katkerot pelaavat niiden kanssa yhteen niin, että nekin tuntuvat vahvemmilta kuin matala 17 IBUn lukema antaisi olettaa.
Sokkona luulisi saisoniksi, eikä edes epäröisi. Sen verran vahva ja mausteinen wit on kyseessä. Sellainen witin raikas hedelmäisyyskin on taka-alalla. Voi olla hyvä ruokajuoma.

Ferdinand Speciální Světlé d'Este 
Vahvaa (6,5%) vaaleaa tsekkilageria perinteikkäältä tsekkipanimolta. Kauniin kultainen, kirkas. Tuoksussa tsekkityyliin diasetyyliä, joka yhdistyy maltaan kanssa hunajaiseksi ohraleiväksi. Mausteista humalaa sen kaverina, joka puolestaan lievän alkoholisuuden kanssa yhdistyy jopa rikkiseksi.

Keskipaksu, aika miedon makuinen maltainen alku. Hyvin puhdas. Katkero puree loppumaussa alkoholin kanssa yhteen luoden epämiellyttävän karvauden loppuun. En haluaisi lisää.

Bryggeri Kesäloma Pale Ale
Sofiankadulta on lyhyt matka Arkadiaan. Tai olisi, mutta keskusvaraston ja hankintaprosessin kauttahan nämä toki kulkevat. Kultainen, kirkas olut. Kukkaista humalaa, miellyttävä mallas, jossa pientä makeaa hunajaisuutta tässäkin. Raikas ja kesäinen kombo on, nimensä mukaan.

Muuten no-nonsense juotavaksi tehty olut. Puhdas, pirtsakka, tasapainoinen kepeä olut. Raikkaan hedelmäinen johdanto, josta rapsakkaan lopputunnelmaan. Kesäbisse mikä kesäbisse, moitteeton semmoinen. Lagerveijolle mökkinaapurissa voivat katkerot (44 IBU) tuntua liiankin kovilta, ne vaikuttaavat melko pitkään.

Lervig Perler for Svin IPA
Kuvaus käyttää termiä "low bitterness IPA", mehu-ipaa lupailee siis. Azzaca, Mosaic ja Simcoe -humaloitu. Pruuvin tölkki oli päivätty 23/01/20. Siitä voi sitten arvailla miten tuoretta on, onko norjalaisilla 8, 10 vai 12kk päiväykset?

Oli miten oli, olut on keltainen ja samea. Tuoksussa on metsää, mangoa ja greippiä yllin kyllin. Taustalla häilyy hyvin jännä salmiakin vivahde. Suutuntuma on niin kuin just kohdallaan. Todella pehmeä, erittäin silkkinen tunnelma. Maussa trooppista hedelmää, sitä mangoa. Katkerotkin tulevat, mutta melko iisisti toki. Sentään vähän vastapainoksi. Ei kitkeryyttä eli ns. hop burniä.
Tuoreudesta en tiedä, mutta onhan tämä varsin toimiva.

Kommentit