Tavallisten jouluhullujen jouluolut-vertailu


Me olutnörtit sitten olemme rasittavaa sakkia. Aina tyrkyttämässä jotain etäisesti oluen makuista litkua tai pullotettua puuroa viattomien ihmisten eteen. Jos ei muuten, niin joulupöytään vähintään. Ihmisten, jotka haluaisivat vain viettää ihan tavallista joulua, ihan tavallisen oluen ja kinkun parissa. Ehkä jouluoluen jos oikein innostuvat. Mutta ei, kun pitää jotain hämmentävää super-IPAa ja mitä lie carambola-berliner-tripel-stouttia niellä ja yrittää olla oksentamatta. Siinä menee sitten olutnörtiltä maine ja miellyttävyys, ja menetyksen se asperger-päissään huomaa ehkä juhannuksena.

Ei hätää olutnörttikumppanit! Tuopillinen tulee avuksenne. Tein tyrkyttämisen ja kasvojen menettämisen puolestanne ja vein itsenäisyyspäivän tienoolla valikoiman jouluoluena myytäviä tuotteita testattavaksi tavallisille ihmisille, niin voitte itse sitten ottaa tyrkytykseen vain varmoja valintoja (ja tietenkin sitä kotona pantua hummeri-bearnaise-pilsneriä).

Kysyin mielipidettä oluesta ja oluen jouluisuudesta. Testaajina olivat kolme ei-olutharrastajaa, kaksi vanhempaa ja yksi ihan vain keski-ikää lähestyvä. Kaksi kolmesta oli itsejulistautuneita "jouluhulluja", joten jouluisuusmielipiteessä on vahva auktoriteetti takaana. Kaikilla myös perinteisesti kuului joulupöytään "hevosolut" eli Koffin Jouluolut.

Valikoima perustui siihen mitä Pohjois-Savon kaupat antoivat ko. hetkellä myöten. Maistelu tapahtui hyvin rennosti olut kerrallaan, pieninä näytteinä. Sokkona myös. Ainoastaan kerroin, kun siirryttiin alkovahvuisiin tuotteisiin. Mitään syväluotaavaa analyysiakään ei tehty. Siksi "arviot" keskustelusta poimittuina kommentteina.

Olvin joulu-IPA valmiina kierrokselle
Malmgård Jouluolut
"Aika vahva maku. Semmoinen... kitkeräksi ennen sanottiin tämmöistä makua. Vähän kuin olisi viinalla terästetty."
"Makea on. Karamellilta maistuu."
"Tämä voisi joulupöytään sopia ruokajuomaksi."
"Tavallinen jouluolut."

Pyynikin Jouluolut
"No nyt on tummaa!"
"Savulle maistuu kovasti. Tässä ei oo sitä katkeruutta."
"Alkaa olla jouluista! Enemmän makua."
"En laittaisi joulupöytään. On niin vahva maku."
"Seurustelujuoma. Iloisen aikuisporukan juoma!"

Mufloni Huurupukki
"Tässä on jotain pielessä. Ihan kuin olis väljähtänyttä."
"Ihan kuin olis vettä seassa. Terävä ja pistävä."
"Epämiellyttävä."
"Niin kuin kylmää kahvia olis."
"Joulun kanssa tällä ei ole mitään tekemistä."
"Nyt minä keksin miltä tämä tuoksuu! Niin kuin ennen vanhaan arinan pohja vastalla pyyhittiin, niin tämmöinen tuoksu oli siinä!"

Koffin Jouluolut
"Lanttulaatikon kanssa sopisi tämä."
"Peruskeskikaljan maku."
"Tuntuu laimeelle äskeisten jälkeen."
"Perusjouluolut."

Olvi Xmas IPA
"Nyt on hienostunut maku! Semmoinen erikoisoluen maku."
"Joulukuuselta maistuu. Olen puraissut joulukuusta, tiedän."
"Hyvin jouluinen on. Kuusenvarastusolut."
"Tässä on pihkaa käytetty, niin on pihkainen kuusen maku."
"Ja raikasta on kun nielaisee!"

Liefmans Glühkriek (kylmänä)
"Jouluhullut tykkää!"
"Glögiä!"
"Ihana!"
"Tämä on niiiin hyvää!"
"Oikein klassiset joulun maut tässä. On kuin karkkia."
"Enemmän sitä ja isommat kupit!"
"Ei uskoisi olueksi."

Aecht Schlenkerla Rauchbier Urbock
"Savustamolle haisee."
"Savupalvikinkku."
"Pehmeää."
"On varmaan jouluinen jos on savusaunassa tottunut jouluna käymään. Me ei olla."
"Tulee mieleen kun ensimmäisen kerran käytiin savulohta Löytystä. Leppäsavustettu lohi."
"On niin voimakas, ettei voisi paljon juoda."
"Ei tarvii kinkkua tämän kanssa. Köyhän joulu!"

Voittajiksi valittiin Liefmans Glühkriek ja Pyynikin Jouluolut. Kumpaakaan ei oikeastaan joulupöytään olisi otettu, vaan enemmänkin seurusteluolueksi jouluiltaan. Pöytään haluttiin mielummin vähän tavallisempi jouluolut Malmgårdin tai Koffin tyyliin.

Nörtin huomiot:
Ihmisillä on jouluoluista vahvoja mielikuvia, jotka eivät usein perustu todellisuuteen kovinkaan vahvasti. Itse luulin ennen olutharrastusta jouluoluita aina jotenkin maustetuiksi, vaikka perinteinen suomalainen jouluoluthan on vain vähän tavallista tummempi ja maltaisempi lager. Oikeastaan jouluoluilla ei oikein ole mitään suurta yhteistä linjaa. Usein ne ovat maltaisempia, joskus maustettujakin, mutta myös humalavetoisia raikkaita tuotteita myydään joulu- ja talvioluina tätä nykyä.

Oli hauska huomata, miten vähemmänkin oluita maistelleet kiinnittivät huomiota hyvinkin samoihin asioihin kuin itse. Eli siihen että Beer Hunter'sin Huurupukki on kovin vetinen ja kuiva porter. Pyynikki taas oli yllättävän muhkea ja pehmeä ja teki vaikutuksen selkeästi juotavuudellaan.

Itseäni yllätti eniten Olvin Xmas IPAn lämmin vastaanotto. Odotin katkeramman oluen tökkäävän, mutta kun vahvaa (itse asiassa ronskin pellettimäistä) jenkkihumalointia ei tapoihin piintyneesti ajattele "jenkkiamberina" vaan tarjoaa mielleyhtymällä jouluun, sieltä tuleekin nopeasti se joulukuusi ja metsäreissu mieleen.

Kannattaa huomata, että kun vanhaa tuttua Koffin jouluolutta maistettiin muiden välissä, ei se niin erikoiselta enää tuntunutkaan vaan "peruskeskikaljalta".

Alkovahvuisista kirsikkainen, lämpimänä tarjoiltava Glühkriek teki selkeän vaikutuksen, niin kuin vähän odotinkin, vaikka se maistettiinkin kylmänä. Myöhemmin olutta myös lämmitettiin kuten pullossa ohjeistettiin ja silloin se muistutti jo niin paljon glögiä, että olut tuomittiin paremmaksi kylmänä. Schlenkerlan klassikko ja monen olutharrastajan joulupöydän kunkku Urbock on puolestaan niin tujakan savuista tavaraa, ettei sitä aloittelija mielellään paljoa juo vaikka maku olisikin hyvä. Itsekään en Urbockia mielelläni yli pullollista juo vaikka sinällään upea olut onkin. Schlenkerlan hieman kepeämmät Märzen- ja Fastenbier-versiot ovat enempi mieleeni.

Ennen kaikkea kuitenkin suosittelen ahdistelemaan ja ravistelemaan sukulaisia vähintään parilla hieman erilaisemmallakin jouluoluella! Kaikista maistelu oli mielenkiintoinen ja mukava juttu ja avasi vähän makuhorisontteja.

PS: Tuopillinen tästä pyyhkäisee loppuviikoksi joulutauolle kinkkuhommiin. Hyvää joulua!

Kommentit

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.