Mustan Virran Panimo St. Olaf Pale Ale


St. Olaf Pale Ale
Panimo: Mustan Virran Panimo
Maa: Suomi

Tyyli: (American) Pale Ale
Alkoholia: 4,7%

Pisteet: 4/5
Lyhyesti: Erinomaisesti tasapainossa oleva, juotava ja simppeli pale ale.

Olin Pienessä, tai siis... Olin käymässä avajaispäivänä uudessa "Pien"-olutkaupassa ja ostin muutaman oluen mukaan. Koska kaupan myyntivaltti on kaikki suomalaiset pienpanimo-oluet (kauppavahvuiset), keskityin tietenkin niihin, joita ei tavallisesti Helsingistä saa.

Ensimmäisenä testiin Savonlinnalaisen Mustan Virran Panimo St.Olaf Pale Ale. Parasta ennen -leimat olivat kai korkissa, jonka tietysti heitin menemään. Olut oli tuotu kauppaan kai vielä samana päivänä, joten suhteellisen tuoretta pitäisi olla. Suosittelen kauppaa muutenkin. Tämä on myös juotu muutama päivä ostamisesta, arvio jäi vain notkumaan "backlogiin" matkustelun sun muun takia.

Tämähän sai kivasti ilmaista mainosta kun Olvi lähti suojelemaan tuotemerkkiään. Oluen nimi piti olla alunperin Olavi, mikä on kuulemma liian lähellä Olvia. Ymmärrän tuotemerkin suojelemisen tarpeen, mutta ehkä nyt vähän mentiin liiallisuuksiin kuitenkin, kyseessä on kuitenkin tavallinen miehen erisnimi. Mustalla Virralla ei lähdetty riitelemään ja oluesta tuli St. Olaf. Vähän jo odotin, että panimolta tulisi musta schlager-olut nimeltä "Virran Olavi", mutta ei kai sitten.

Savonlinnalaisten oluet on jääneet liian kauas koilliseen aiemmin, mutta somessa olen ihastellut panimon meininkiä. Etiketit on komeita, pullot silmiin pistäviä ja vanhana nörttinä aina vähän lämmittää kun markkinoinnissa käytetään ritaria ja linnoja. Siksi minä Lahden Sinistäkin aikoinaan halusin maistaa kun siinä oli se kypärä.

Nyt kun pullon sai ihan kouraan asti, niin tämähän on söpöin puteli ikinä. Haluaisin ostaa näitä vain sen takia, että voisin pullottaa kotiolueni pelkästään näihin ja Orval-pulloihin. Jamaikalainen Red Stripehän erityisesti tunnetaan vastaavista lyhyistä pullukoista pulloistaan, mutta koska Red Stripe on melko mielikuvitukseton ja Suomessa ylihintainen hellelager, ei sitä tule juuri ostettua.

Pakkaus ja markkinointi on sivuseikka jos tuote ei toimi. Katsotaanpa siis sisuksiin. Ilmeisesti single hop - olut Citralla tehtynä ja vaaleaa alea. Ei ole ainakaan lähdetty liikoja kikkailemaan lippulaivatuotteella, hyvä niin. Muhkea tiivis vitivalkoinen vaahto samean tumman kultaisen oluen päällä. Aika kaunis.

Mainio tuoksu. Citran jenkkihumalaisuutta, mutta sopivan hillitysti. Itse asiassa sitruksisuus on suorastaan kevyt. Leipäinen vilja pääsee esiin hyvin ja humalan metsäaromit lähinnä tukevat sitä. Rungoltaan kevyt, muttei vetinen. Juotavuus kunnossa. Maussa alehiivan hedelmäinen käymistuote ja leipäinen mallas läppäävät kättä ja poistuvat sitten taustalle tasaisesti nousevan katkeron tieltä. Yrttinen, jopa pippurinen katkero. Hyvä tasapaino.

Yksinkertainen on kaunista sanotaan. Tässä on kepeä, raikas jenkkityylin pale ale, jossa jokainen ainesosa pääsee kauniisti esille ja tasapaino niiden välillä on kunnossa. Ottaisin saunaan, tai kauniina päivänä terassille. Erinomainen ensituote. Olispa kaikilla näin hyvä debyytti. 4/5

Kommentit