Mikkeller Ambler

Ambler
Panimo: Mikkeller
Maa: Tanska

Tyyli: Amber Ale / Vähäalkoholinen
Alkoholia: 0,3%

Pisteet: 2/5 (amber ale), 5/5 (alkoholiton)
Lyhyesti: Vähän heikko amber ale, mutta loistava alkoholiton olut.

Hyvää kansainvälistä olutpäivää!

Tanskan maineikkain kiertolaispanija Mikkel on koetellut viimeisten vuosien aikana oluen rajoja vähän joka suuntaan, joten mikseipä sitten tekisi gluteenitonta ja alkoholitonta oluttakin. Tai no, vähäalkoholista, voltteja kun löytyy ankarat 0,3%. Taitaa suomalaisenkin lainsäädännön mukaan silti olla "alkoholiton" juoma.

Alkoholittomia vaivaa usein ihan mahoton vetisyys ja lisäksi monissa tulee esiin jokin vinkeän omituinen sivumaku, luultavimmin yksinkertaisesti siitä syystä, ettei alkoholia ole tuomassa osuuttaan oluen tasapainoon. Sitä on sitten moni yrittänyt taklata eri tavoin. Brewdogin Nanny State lataa olueen niin helvetisti humalaa, ettei mitään outoja makuja huomaa jos niitä olisikaan. Vetinen sekin on. Moni pitää parhaana alkoholittomana vehnäoluita, sillä vehnän proteiini pelastaa hieman rungottomuutta. Aikoinaan Wienissä kaveri tilasi listalta oluen nimeltä Null Komma Josef, joka jäi elävästi mieleen siksi, että nimi oli hupaisa, se oli alkoholitonta ja siksi, että se maistui mämmiltä niin, ettei vetisyyttä meinannut huomatakaan.

Ambler löytyi Postitalon K-kaupasta. Hinta oli etenkin alkoholiverottomaksi tuotteeksi melko hirvittävä, lähes neljä euroa putelilta. Mikkeller kuitenkin on osoittanut erinomaisuuttaan miedoissa oluissa aiemminkin (esim. Drink'in Berliner), joten ostin kokeeksi puhtaasti mielenkiinnosta. Runkoa on haettu ilmeisesti kauran avulla, voisi selittää myös gluteenittomuutta jos ohran pitoisuus on sitä myöden verran tavallista alhaisempi. Olut on myös hyvinkin samea, jonka luulisi olevan kauran ansiota myöskin.

Erittäin samea, enemmän ruskea kuin punainen olut vaikka etiketissä sanotaankin "red ale". Kaunis vaahto. Tuoksussa on metsäistä amerikan humalaa, sekä voimakkaan leipäinen, hieman makean mämminenkin meininki. Suussa ei heti uskoisi alkoholittomaksi. Todella jännittävän täyteläinen. Tuntuu melkein tavalliselta kauppavahvuiselta amber alelta. Maku leipäinen, karamellinenkin, tasapainoisesti katkeroitu. Amber alen suuntaan. Loppu- ja jälkimaussa kierähtää esiin erikoinen hedelmän ja mämmin yhdistelmä, joka ei varsinaisesti toimi oluen muun olemuksen kanssa. Lopputuloksena ikään kuin aavistuksen turhan makeaksi jäänyt vahvempi amber ale.

Alkoholittoman oluen perisynneistä vetisyys on taklattu erinomaisesti, mutta tuollainen sivumaku sinne on päässyt lipsahtamaan ja se häiritsee sitä enemmän mitä enemmän olutta juo. Alkoholittomana oluena silti yksi parhaita mitä olen koskaan juonut. Jos sokkona saisin, pitäisin ehkä vähän heikkona ja hieman ohuena amberina, mutta en luultavasti arvaisi alkoholittomaksi.

Kommentit

  1. Vuosaaren Citymarketissa tais olla alle kolme euroa. Hyvin kyllä hinnat vaihtelee.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Jos odotat jonkinlaista vastausta, älä ole vässykkä vaan käytä nimeäsi.